Audieri pe banda rulanta la DNA Timisoara pentru fraude cu bani europeni! Primari si zeci de angajati din primarii din Caras – Severin, cercetati penal

TIMISOARA. Aglomeratie la DNA Timisoara marti dimineata. Procurorii audiaza zeci de primari si functionari angajati in primarii din judetul Caras Severin intr-un dosar de coruptie legat de fraudarea de fonduri europene.

Printre cei audiati la Timisoara astazi se numara primarul comunei Slatina Timis, Gheorghe Roma, primarul din Forotic, Ion Stoia, cel din Brebu, Viorel Rosca, de la Gradinari, Ion Mosoarca, fostul primar de Armenis, Ion Vetris si fostul director al APIA,  Romica Anculia. Majoritatea angajatilor din primarii chemati la DNA sunt sefi ai comisiilor de receptie lucrari de amenajari.

Procurorii DNA Timisoara le prezinta materialul probator si i-au instiintat ca impotriva lor a inceput urmarirea penala.

Va reamintim ca in luna martie a acestui an, intr-un dosar, din care a fost desprins cel care se instrumenteaza astazi la Timisoara, fostul sef al APIA, Romica Anculia, a fost condamnat la opt ani de inchisoare, iar fostul primar din Otelul Rosu, Iancu Simion Simi, la patru ani. Tribunalul Arad a fost cel care a pronuntat sentinta pe fond in cazul dosarului instrumentat de DNA privind fraudarea fondurilor APIA Caras-Severin. Desi Tribunalul Caras era instanta de fond pentru acest dosar, Inalta Curte de Casatie si Justitie a decis stramutarea lui la Tribunalul Arad, in urma solicitarilor formulate de Romica Anculia si Ghita Valentin, fost primar de Socol. Denuntatorul Tudor Jurj, om de afaceri, a primit o pedeapsa cu suspendare.

In 2011, Romica Anculia, Iancu Simion  Simi, Tudor Jurj si Ghita Valentin au comis mai multe infractiuni de coruptie.
Romica Anculia, abuzand de prerogativele functiei sale, s-a implicat in fraudarea fondurilor europene si nationale alocate prin programele de sprijinire a producatorilor agricoli si utilizatorilor de terenuri. Mecanismul de fraudare a constat fie in executarea partiala a lucrarilor de intretinere si amenajare a pajistilor si receptia lucrarilor pe baza unor documente justificative false, fie prin neexecutarea in totalitate a acestor lucrari, astfel ca sumele de bani virate de catre A.P.I.A. autoritatilor locale in scopul sustinerii lucrarilor de curatire si intretinere a pajistilor au fost impartite intre membrii grupului si primarii unor localitati din Caras. Potrivit procurorilor DNA cei patru au dobandit ilegal importante sume de bani.

Decizia Tribunalului Arad a fost atacata cu apel la Curtea de Apel Timisoara, iar in 5 mai a avut loc primul termen.

Vom reveni cu amanunte!

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.