Au urmat exemplul Ucrainei. Republica Moldova si Georgia au semnat cererile de aderare la Uniunea Europeana

La cateva zile dupa ce Volodimir Zelensky a semnat cererea de aderare a Ucrainei la Uniunea Europeana, alti doi sefi de stat i-au urmat exemplul.

Maia Sandu, presedintele Republicii Moldova a iscalit un document asemanator, alaturi de premierul Natalia Gavrilita si presedintele parlamentului, Igor Grosu. Evenimentul a avut la Resedinta de Stat, scrie digi24.ro.

Suntem gata sa ne asumam responsabilitatea pentru viitorul nostru. Vrem sa traim pasnic în democratie…Astazi semnam cererea de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeana. Ea este adresata domnului Emmanuel Macron, Presedintele Frantei, tara care astazi detine Presedintia Consiliului Uniunii Europene. Cererea o depunem in urmatoarele zile la Bruxelles. Republica Moldova trebuie sa aiba un parcurs european clar. Suntem pregatiti sa facem totul pentru realizarea acestui obiectiv national fundamental. Cetatenii au ales aceasta optiune. Ei vad viitorul tarii noastre în Uniunea Europeana. stim care sunt pasii pe care trebuie sa-i urmam si suntem pregatiti de lucru. Pas cu pas, hotarât, vom parcurge toate etapele pentru a construi viitorul prosper si pasnic al cetatenilor din Moldova”, a declarat Maia Sandu.

Aceeasi decizie a fost luata tot joi si de Georgia.Cel care a semnat cererea este premierul Irakli Garibasvili.

Este o zi istorica. Semnez cererea in numele tarii… Pentru noi, un viitor in Europa este singura optiune. Este obiectivul nostru strategic”, a subliniat premierul Garibasvili.

Georgia, care are experienta amara a razboiului din 2008 impotriva Rusiei si doua republici separatiste recunoscute de Moscova, incearca astfel sa-si protejeze securitatea si sa-si garanteze sprijinul celor 27 de state membre.

Va reamintim, luni, 28 februarie, presedintele ucrainean Volodimir Zelensky a semnat cererea de aderare la Uniunea Europeana alaturi de ministrul apararii, in timp ce o delegatie a tarii sale negocia pacea cu Rusia, la Golem, in Belarus.

Foto: publika.md

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

loading...