Au construit un zid ca sa opreasca raspandirea coronavirusului. Masuri fara precedent la Unitatea de Primiri Urgente a Spitalului Judetean din Timisoara. Video

TIMISOARA. Aproape 300 de medici, asistenti sau infirmieri sunt infectati cu coronavirus in Romania.

Pentru a preintampina situatii dramatice precum la spitalele din Deva sau Suceava, unde unitatile medicale si-au inchis portile si au intrat in carantina cu tot cu medici si pacienti, Spitalul Judetean din Timisoara, cel mai mare din vestul Romaniei, a luat masuri drastice.

Unitatea de Primiri Urgente a fost complet schimbata de cateva zile. Practic, UPU a fost impartita in doua, fiind amenajate fluxuri complet separate pentru pacientii care ajung aici, iar circuitele sunt despartite printr-un zid ridicat in incinta.

Pe langa ca s-au facut fluxuri separate de acces, a fost infiintata o zona de pre-triaj pe coridor, ce va fi mutata, cand se incalzeste vremea, intr-un cort montat in fata intrarii.

Pacientul, in momentul in care ajunge, este interogat de catre asistentul medical din triaj, exista niste criterii de pre-triaj pe care le aplica, iar in momentul in care acesta indeplineste unul dintre criterii este transferat in zona cu pacienti potential infectiosi„, explica medicul Mihai Grecu, sef UPU Spitalul Judetean Timisoara.

Pentru a realiza fluxurile separate, a fost necesara ridicarea unui perete.

In momentul in care am desfacut cele doua fluxuri, am construit acest perete fizic. Nu sunt doar fluxuri functionale. In asa fel incat sa limitam la maximum posibilitatea de a pune in contact pacientii care au patologii infectioase cu cei care nu au„, a explicat medicul Mihai Grecu.

In zona cu pacientii care ar putea fi infectati nu se intra decat cu echipament special de protectie si pe usi separate, cu acces controlat. In acele incaperi lucreaza 6 cadre medicale: 2 medici, 2 asistente si 2 infirmieri. Tura de garda este de 4 ore. Patru ore in care medicii in combinezoane speciale si protejati de masti si viziere ii ingrijesc pe pacientii care ar putea avea COVID 19.

In ultimele zile, mai multi pacienti ajunsi la spitalul judetean Timisoara in Urgente au fost transferati la spitalul Victor Babes dupa ce testele lor au aratat ca sunt infectati cu noul coronavirus.

Pacientii care nu au simptome si nici istoric sunt directionati pe fluxurile obisnuite si sunt preluati de medici pentru consult. Conducerea unitatii sanitare sustine ca astfel se limiteaza insemnat posibilitatea ca infectati cu noul coronavirus sa ajunga in Spitalul judetean, pe sectii.

Noi ii testam, avem structuri separate, circuite separate si in cazul Clinicii de Ortopedie. Daca se pozitiveaza, desi pana acum daca nu ma insel am avut 2 cazuri care s-au pozitivat, ii trimitem la Victor Babes, dupa ce ii stabilizam. Daca nu, ii internam pe sectii, dupa ce suntem siguri ca ei sunt negativi„, explica Raul Patrascu, managerul Spitalului Judetean Timisoara.

Spitalul Judetean Timisoara este ultima unitate sanitara din Timis care va primi pacienti infectati cu noul coronavirus. Deocamdata, toti pacientii care ajung la Timisoara sunt internati la Spitalul Victor Babes.

VIDEO: George Stefanita

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Si atunci cum de sunt medici de la judetean infectati iar altii izolati? Sper ca echipamentele de protectie din poze sa fie si realitate. Nu doar pt poze.

  2. cel mai bun spital

  3. Multa putere de munca! Tinem aproape…de la diatanta!

  4. Speranta. Aceiasi persoana care acum cativa ani mi-a recomandat sa-mi operez mama la Szeged de frica infectiilor nosocomiale, acum mi-a spus ca intradevar se lucreaza cu seriozitate. A spus ca, cel putin deocamdata, oamenii (angajatii spitalului) sunt speriati si respecta regulile si ca au materiale de protectie. Spune ca este ok, cel putin din ce stie ea, si ca riscul este mic (0 nu poate fi facut nicicum). Si e o persoana tare carcotasa.