Atunci am fost cu adevarat uniti. Cum arata Timisoara in Decembrie 1989. Redescopera orasul de atunci in imagini emotionante. Video

TIMISOARA. „Decembrie 1989…” e numele unui film care aduna laolalta imagini importante ale unor zile in care Timisoara a schimbat cursul istoriei.

CITESTE: Timisoara isi plange astazi mortii. 17 Decembrie 1989, ziua in care cadeau sub gloante primii eroi ai Revolutiei. Cel mai tanar, o fetita de numai 2 ani. Foto

Videoclipul este in fapt un scurt documentar ce cuprinde crampeie din timpul Revoltei Timisoarei de acum 32 de ani. Filmul este compus dintr-o succesiune de momente surprinse in fotografii pe strazile orasului in zilele lui Decembrie 1989.

Pelicula se concentreaza pe actiunile oamenilor din vremea Revolutiei, acestia fiind surprinsi in mars, in locurile fierbinti, pasnici, protestand sau ripostand in fata fortelor de represiune, rugandu-se, stand umar langa umar, in timp ce umpleau pana la refuz Piata Operei, eliberand orasul de comunism.

Imaginile sunt emotionante, iar celor mai tineri care le urmaresc le infatiseaza fragmente de la cel mai important moment al istoriei recente a orasului.

In plus, le dezvaluie Timisoara asa cum arata ea in urma cu 32 de ani, pentru ca suita de poze te poarta, pe rand, prin Piata Maria, la fosta casa a pastorului Laszlo Tokes, pe  podul de la Maria, pe fostul bulevard 3 August, astazi Revolutiei, pe la fosta Judeteana de partid, astazi Palatul Administrativ ce adaposteste Consiliul Judetean si Prefectura, apoi in zona Medicinei, in Piata Libertatii, in Piata Operei.

revolutie-timisoara-89

Sunt fotografii document ce rascolesc amintiri de nesters din zilele in care timisorenii au fost mai uniti ca niciodata, pentru ca intelesesera ca doar astfel vor fi capabili sa formeze miscarea ce avea sa darame un sistem.

Video-ul a fost realizat mai demult la cererea Primariei Timisoara, iar imaginile au fost furnizate de Asociatia Memorialul Revolutiei 16-22 Decembrie Timisoara, Forumul Revolutiei din Decembrie 1989, Libertatea Timisoara, Petru Iliesu, de la Fundatia Timisoara ’89 si Constantin Duma. Imaginile au fost montate pe muzica lui Gheorghe Iovu.

Sursa: Youtube.com/Emil Banciu

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

loading...

  Pareri

 1. rebeca spune:

  Comunismul și cenzura a revenit la putere în România la revenirea securiștilor la putere din PNL și UDMR .
  Si presa libera doar pentru PNL și UDMR lasă doar odele pentru comunisti si mesajele cu critici la adresa tovarășilor din PNL, UDMR sunt șterse sa nu se supere comuniști.

 2. Solo spune:

  Amarnic ce va înșelați !Nu am fost cu adevarat uniți nici atunci. Sigur, majoritatea in naivitatea ei, dar si sub efectul psihologiei de turma, a crezut ca incepe o etapă noua si mai ales plină de optimism a ieșit în stradă. Unii s- au ascuns, si știau ei de ce. Astăzi ei sau urmașii lor sunt la putere, iar averea „statului” este in mina lor. Nici o speranta! Hoția și minciuna va conduce inca multi ani in Romania.

 3. calin spune:

  Atunci am trait niate sentimente pe care nu cred ca le voi mai trai vreodata. Simteam toti in acelasi fel si nu exista divizare deloc intre noi. Atunci am luptat impotriva comunismului si iata ca dupa 32 de ani, neocomunistii sunt cei care conduc orasul. De asemenea, urmasii comunistilor au reusit sa infiltreze sau sa distruga toate celelalte partide si sa preia conducerea tarii. Este foarte trist ca nu mai avem patrioti la conducerea natiunii, pe modelul vecinilor din Ungaria si Polonia. Probabil ca este momentul sa apara o formatiune politica noua, cu oameni competenti si patrioti care sa nu negocieze in genunchi cu nimeni (si nu refer aici la AUR sau APP sau alte bazaconii patriotarde). Tara noastra e foarte bogata fiindca de zeci de ani de zile se fura cu nemiluita si inca este mult de furat!

 4. catrinoiu liviu spune:

  De atunci s-a dat liber la furat ! De aceia nu-i respectă o mare parte din populație, li se fâlfâie de zilele așa zise ale „revoluției”.După așa zisa revoluție
  foștii securiști s-au bogăția fără nici o muncă ! Toți au putut să-și dea arama pe față cât de lacomi și hoți pot fi.Degeaba sărbătoriți că asta e numai Petru naivi și fraieri.

 5. Alex spune:

  Cand unii nu au memorie sau sunt nou veniti cu pluta dupa Revolutie in Timisoara ajung sa scrie aiureli „fostul bulevard 3 August, astazi Revolutiei…” Aceea denumire nu a existat inainte de Revolutie! Bulevardul amintit in articol era de fapt 23 August, denumit dupa fosta sarbatoate nationala a tarii! Astazi bv. 3 August exista intre podul de la Neptun si piata Traian evocand data de intrare a trupelor romane in Timisoara, devenita ziua orasului

 6. Adoptarea certificatului verde va duce la un război între cetateni și stat spune:

  Adoptarea certificatului verde în România va duce la dispariția partidelor comuniste PNL USR PSD și va duce la falimentul României.
  După adoptarea certificatului verde va duce si la un război între cetateni și statul esuat a lui Johanis .
  Și abia aștept sa vad membri PNL USR+ UDMR PSD linsati pe strada și uni cetateni satuli si scârbiți se vor urina pe hoiturile lor.

 7. catrinoiu liviu spune:

  De atunci s-a dat liber la furat ! De aceia nu-i mai respectă o mare parte din populație, adică li se fâlfâie de zilele așa zise ale „revoluției”.După așa zisa revoluție
  foștii s-au bogățit speculând momentul fără prea multă muncă ! Toți au putut să-și dea arama pe față cât de lacomi și hoți pot fi.Sărbătorirea rămâne pentru cei naivi .