Noutati :

Atentie, virusul de pesta porcina poate sta si 1 an in carnea congelata sau afumata. Masurile luate in Timis impotriva bolii

31 iulie, 2018 - 10:21 AM
Autor: Redactie      
Categorie: SOCIAL
3

TIMISOARA. Reprezentantii Directiei Sanitar-Veterinare Timis trag un semnal de alarma in randul populatiei cu privire la pericolul peste porcine, explica in ce fel se manifesta boala si mai ales precizeaza cum anume putem preveni raspandirea ei si masurile ce au fost luate.

CITESTE SI: Pisici chinuite la Timisoara de niste derbedei. Tineri filmati in timp ce arunca mâte peste garduri. Video 

Pesta porcina africana este o boala infectocontagioasa de mare difuzibilitate, specifica porcilor domestici si mistretilor, producand pagube economice majore, atat prin moartea sau uciderea porcilor din zona afectata, cat si prin restrictiile asupra transporturilor si comertului cu porcii vii, carne de porc neprelucrata termic si alte produse cu potential de contaminare. in mediul extern, virusul poate ramane infectant cateva luni, pana la un an sau chiar mai mult.

In carnea congelata, afumata sau sarata, durata de viata a virusului este de minimum un an. Nu exista tratament sau vaccin. Animalele imbolnavite mor intotdeauna, dupa o evolutie mai lunga sau mai scurta, legata de multiplii factori. Pana la moartea porcinelor, acestea elimina cantitati mari de virus, prin toate secretiile si excretiile lor. Nu se transmite la om, dar omul poate fi transportator al virusului, pe incaltaminte, imbracaminte, pe maini, prin transportul produselor alimentare din carne de porc ce provin de la porci contaminati, etc. Alte surse importante de infectie sunt reprezentate de lemnul de foc, iarba – masa verde si fanul recoltate si aduse in gospodarii, din zone forestiere in care exista mistreti bolnavi. De asemenea, virusul pestei porcine africane poate fi transportat de catre pasari ce se hranesc cu cadavre, sau intra in incintele in care se gasesc sau s-au gasit porci bolnavi.

Boala a aparut prima oara in Romania in judetul Satu Mare, la 31 iulie 2017, intr-o gospodarie cu porci domestici, virusul fiind adus prin alimente contaminate provenite din Ucraina, iar in cursul anului 2018 a aparut brusc in judetul Tulcea, in zona deltei Dunarii, adusa de grupuri multiple de mistreti ce au trecut Dunarea, venind din Ucraina.
Acum au aparut focare noi, atat la porci domestici, cat si la mistreti, in judetele Satu Mare, Bihor, Salaj, Tulcea, Constanta, Braila, Ialomita, Calarasi si Galati, epizootia fiind in curs de evolutie, inaintand concomitent in tara pe doua directii majore: dinspre Sud Est si dinspre Nord Vest.

Pentru prevenirea si/sau combaterea eficienta a bolii, se recomanda evitarea deplasarilor de orice fel in zonele contaminate, in special in zonele forestiere sau agricole frecventate de mistreti.

Porcii domestici se vor hrani doar cu furaje din surse sigure, interzicandu-se categoric hranirea acestora cu deseuri alimentare provenite din afara gospodariei.

Se interzice categoric lasarea porcilor domestici sa circule liberi in afara adapostului.

Se va limita cat mai mult posibil, accesul persoanelor straine, in zona adaposturilor in care se cresc porci. Este indicat a se efectua deratizari si dezinsectii, cu suportul medicilor veterinari sau a unor firme specializate in acest domeniu, in scopul evitarii introducerii bolii in gospodarie sau ferme prin rozatoare sau insectece au avut anterior contact cu porci bolnavi sau morti din cauza bolii.

Este obligatorie si foarte importanta identificarea tuturor porcilor domestici, cu numere matricole unice, aplicate pe crotalii (cercei), si introducerea lor in Baza Nationala de Date, de catre medicii veterinari, in scopul supravegherii permanente a circulatiei acestorasi a identificarii rapide a traseelor unor eventuali porci bolnavi. Porcii trebuie sa fie achizitionati sau instrainati doar insotiti de documente sanitare veterinare, emise de catre medicul veterinar din localitatile de origine.
Nu se vor achizitiona porcine sau carne de porc din surse ocazionale, necontrolate sanitar veterinar, eventualele „chilipiruri”, avand mari probabilitati sa provina de la porci bolnavi sau chiar morti din cauza bolii.

De la toti mistretii impuscati, se vor recolta probe pentru examene de laborator in directia pestei porcine clasice si africane, precum si a trichinelozei, inainte de transarea si distribuirea carnii.

Orice caz de boala, suspiciune de boala sau mortalitate, va fi anuntata imediat de catre cetateni, medicului veterinar, acest lucru fiind totodata si o obligatie legala.

Aceste masuri contribuie la prevenirea aparitiei bolii si asigura posibilitatea despagubirii proprietarilor, in cazul aparitiei acesteia, despagubiri care se acorda de catre Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor, prin Directiile Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor judetene, conform prevederilor H.G. nr. 1214 din 2009cu modificarile sI completarile ulterioare

La nivelul judetului Timis, evolutia epizootologica este permanent urmarita si analizata in cadrul Centrului Local(judetean) de Control al Bolilor, din cadrul Comitetului Judetean pentru Situatii de Urgenta, coordonat de prefectul judetului.Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Rating

 • 3comentarii

recomanda prietenilor

loading...

Pareri

 1. Dacă i au măsuri în genul acelor ,, filtre ,, , covoare , presuri sau ce or fi întinse pe șosea si pe care se arunca din cînd în cînd, aleator , cîte o găleată a cărei concentrație nu o verifică nimeni , ma refer la vreun specialist , citi or mai fi , atunci situatia este clară, clara de tot , este păcat de investitiile facute de fermieri mai mari sau mai mici .

 2. Ieri la TV Europa Nova a fost o emisiune +++ pe aceasta tema, emisiune pe care trebuiau sa o vada lumea „implicata”. Felicitari!
  Emisiunea era in completa contradictie cu parerile unor invitati de la un post TV cu „maxima audienta”, unde acestia – cu „expertiza universala” – induceau ideea ca de fapt totul este un fel de bau-bau si ca (noi RO) am fi sacrificatii EU. No coment, dar la teme foarte serioase invitatii adusi lin fata ecranului ar trebui sa fie pe masura.
  Era bine daca astfel de apartii sa fie insotite cu „gluma zilei” pentru ca induc ram sa fie eficiente

  • Ultima afrmatie se ca corecta la
   Era bine daca astfel de apartii sa fie insotite cu inscriptionarea „gluma zilei” (sau gafa zilei)