Atentie, soferi! S-a schimbat formula de calcul pentru cel mai ieftin RCA. Cum poti obtine cel mai bun pret pentru asigurarea auto

Romania este una dintre putinele tari din Europa care are un sistem ce permite soferilor sa obtina un pret mai bun pentru RCA, daca ofertele din piata depasesc un anumit nivel. In contextul cresterii preturilor cu circa 70% pe parcursul anului 2022, acest sistem a fost deja folosit de zeci de mii de asigurati. Recent, Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) a actualizat sistemul de calcul al pretului.

Formula de calcul a pretului la care sunt repartizati soferii care se califica in sistemul asiguratului cu risc ridicat a fost schimbata prin norma ASF. In plus, noua formula de calcul nu mai este obligatorie pentru asiguratorii unde sunt alocati clientii, ci are valoare de recomandare, aceste modificari fiind necesare pentru a armoniza legislatia din acest domeniu cu cea modificata deja la nivelul pietei libere a RCA, scrie economica.net.

Astfel, daca anterior datei de 12.12.2022, alocarea asiguratului cu risc ridicat se facea la un tarif calculat conform formulei “: Tariful de referinta la care se incadreazaX36%, in prezent alocarea se face de catre BAAR impreuna cu un tarif recomandat calculat dupa o alta formula, in care ponderea tarifului de referinta este mai mica. Formula este urmatoarea:

Pr= [Tr+(P1+P2+P3):3]: 2

Pr- Prima de asigurare recomandata

Tr- Tariful de referinta la care se incadreaza solicitantul

P1,P2,P3- Cele mai mici trei prime nete de comisionul de vanzare primite de solicitant din piata (prima totala- comisionul platit brokerului, in cazul in care polita a fost cumparata prin broker

Citeste mai multe: AICI

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

loading...

  Pareri

 1. cornel spune:

  Super. N-am inteles nimic.

  • ghita spune:

   Intri pe baar.ro si verifici valoarea Tr (tarif de referinta).
   Daca in trecut oferta ta era mai mare decat Tr * 1.36 , obtineai prin BAAR aceasta valoare maxima Pr: Tr + 36%.
   Acum trebuie sa aduci media a 3 oferte din piata pe 12 luni, care impreuna cu Tr iti da o medie care prezinta acum noua valoare maxima Pr (prima risc asigurat).

  • paraschiv spune:

   Pare ca asta si este ideea. Trebuie doar sa platesti nu sa intelegi.