Atentie, soferi! Politistii ar putea aplica amenzi in baza imaginilor inregistrate cu camerele de bord

Politia Rutiera ii va putea sanctiona in viitor pe soferii indisciplinati si pe baza imaginilor surprinse de camerele de bord ale participantilor la trafic.

CITESTE SI: 2 morti si 10 migranti raniti intr-un teribil accident aproape de Timisoara. Zona survolata de un elicopter, dupa ce soferul a fugit. Foto si video 

Acest lucru se va intampla daca un proiect de lege initiat de deputatul Mihai Botez va trece de votul parlamentarilor.

Initiativa propune, totodata, modificarea Codului penal astfel incat sa fie descurajata falsificarea unei inregistrari prin contrafacere, alterare sau omisiunea unor date sau imprejurari.

In ultimul timp, foarte multi conducatori auto isi monteaza camere de bord si inregistreaza abateri de la regulile rutiere. Indisciplina in trafic este una dintre cauzele majore ale producerii accidentelor. Suntem pe primul loc in Europa la mortalitate pe strazi. Potrivit datelor stranse pana la finalul lunii septembrie, peste 1.200 de romani si-au pierdut viata in acest an, in mai bine de 3.500 de accidente. Proiectul depus astazi va imbunatati siguranta rutiera si disciplina in trafic, vom putea da cu totii o mana de ajutor pentru ca tot mai multi participanti la trafic sa respecte regulile. Acest model functioneaza si in Marea Britanie”, a declarat deputatul USR Mihai Botez.

Proiectul modifica OUG 195/2002 privind circulatia pe drumurile publice in sensul redefinirii „mijlocului video” ca fiind „dispozitiv folosit de participantul la trafic sau de autoritatile administratiei publice locale, chiar daca nu este certificat, omologat si verificat metrologic, care produce o inregistrare video prin intermediul careia se atesta desfasurarea unui eveniment, si cu ajutorul careia se probeaza incalcari ale unor reguli de circulatie”, scrie stirileprotv.ro.

De asemenea, initiativa introduce un nou alineat la art. 109, potrivit caruia „constatarea contravențiilor se poate face și cu ajutorul unor mijloace video folosite de participanții la trafic ori de autoritațile administrației publice locale, daca acestea permit stabilirea certa a numarului de inmatriculare, culorii, marcii si modelului vehiculului implicat ı̂n savarșirea contravenției, consemnandu-se aceasta ı̂n procesul verbal de constatare a contravenției. Pentru constatarea contraventiei este necesara si declarația pe propria raspundere a participantului la trafic asupra faptelor ce constituie contravenții și asupra autenticitații și veridicitații ı̂nregistrarii video furnizate de catre acesta”.

Citeste mai multe: AICI

Foto: digi24.ro

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

loading...

    Pareri

  1. Goppo spune:

    Astfel politia nu mai iese deloc „pe teren” si preventia va scadea la zero!!!