Atentie, soferi! Noul COD RUTIER a intrat in vigoare! Cu cat au crescut amenzile?

A intrat in vigoare noul cod rutier, iar soferii care incalca legea si sunt prinsi de catre oamenii legii, urmeaza sa primeasca amenzi mult mai mari. Unele amenzi s-au majorat simtitor, insa altele au ramas la fel.

Astfel, daca sunteti prinsi in timp ce vorbiti la telefon cand sunteti la volan, riscati o amenda de 1.600 de lei, de 10 ori mai mare decat pana acum. Totodata, cei care depasesc viteza legala vor scoate din buzunar pana la 4.000 de lei.

Potrivit noului cod rutier, soferii care sunt prinsi ca depasesc viteza legala cu 51 pana la 60 de kilometri pe ora risca intre 9 si 20 de puncte amenda, adica pana la 1.600 de lei. De la 1 ianuarie 2015 punctul de amenda are o valoare de 97,5 de lei.

In cazul in care depasiti viteza admisa cu peste 60 de kilometri, sanctiunea este cuprinsa intre 21 si 50 de puncte amenda (intre 1.680 si 4.000 de lei), precum si suspendarea permisului de conducere pentru 180 zile.

Soferilor care depasesc viteza legala cu peste 60 de kilometri si produc un accident rutier soldat cu pagube materiale li se aplica sanctiuni de la 51 pana la 120 de puncte de amenda (intre 4.080 si 9.600 de lei). De asemenea, li se suspenda permisul pentru un an.

Daca accidentul se soldeaza cu victime, perioada de suspendare a permisului se dubleaza la doi ani, insa amenda ramane aceeasi.

Noul cod rutier interzice conducerea unui autovehicul pe drumurile publice de catre o persoana aflata sub influenta bauturilor alcoolice, care are o imbibatie alcoolica cuprinsa intre 0,2 -0,5 g/l alcool pur in sange, respectiv 0,15 – 0,25 mg/l alcool pur in aerul expirat.

Cei care nu respecta aceasta prevedere, sunt sanctionati cu 21 – 50 puncte-amenda si cu suspendarea exercitarii dreptului de a conduce pentru o perioada de 180 de zile

Daca imbibatia alcoolica este de peste 0,5 g/l alcool pur in sange, fapta constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la unu la cinci ani.

De asemenea, soferii care sunt implicati in accidente rutiere si au o alcoolemie mai mare de 0,25 la mie in aerul expirat vor scoate din buzunar 9.600 de lei.

Tot cu 9.600 de lei vor fi amendati si soferii care nu opresc la trecerea la nivel cu calea ferata, atunci cand semnalele acustice si vizuale sunt pornite.

Potrivit noului cod rutier, daca sunteti prinsi ca vorbiti la telefon in timp ce va aflati la volanul autovehiculului veti primi o amenda de 1.600 de lei, de 10 ori mai mult ca amenzile de pana acum.

Pe de alta parte, in cazul in care conduceti pe contrasens pe autostrada sau va aflati la volanul unei masini neinmatriculate veti fi sanctionati cu amenda cuprinsa intre 21 si 50 de puncte, plus suspendarea permisului pentru 180 de zile.

Daca aceste abateri sunt urmate de un accident, primiti amenzi intre 51 si 120 puncte si vi se suspenda dreptul de a conduce pentru o perioada de un an, daca accidentul este soldat doar cu pagube materiale. Daca existe persoane ranite, perioada de suspendare a permisului se dubleaza.

Soferii care nu acorda prioritate, depasesc sau trec pe rosu si provoaca un accident rutier soldat cu pagube materiale vor fi sanctionati cu 9 pana la 20 de puncte amenda. In acelasi timp, li se suspenda permisul pana la trei luni.

Potrivit noului rutier, in cazul unui accident, soferul poate da probe biologice direct la fata locului, in ambulanta, in prezenta unui politist, dar si in unitati de asistenta medicala.

De asemenea, soferilor care au provocat un accident soldat cu victime, pentru ca nu au respectat regulile de circulatie, li se poate anula permisul de conducere, chiar daca nu au fost condamanati la inchisoare, ci au primit doar o amenda.

O alta noutate a codului rutier actualizat este ca cei care au permis de categorie B vor putea sa conduca acum si tractoare cu masa maxima de 3,5 tone.

De acum inainte, este interzis transportul copiilor de pana la trei ani in masini neechipate cu sisteme de siguranta.

Fac exceptie de la aceasta regula autovehiculele destinate transportului public de persoane, precum si taxiurile. Asta in cazul in care acestea din urma copilul ocupa orice alt loc decat cel de pe scaunul din fata.

In ceea ce priveste cazurile in care soferul sau pasagerii nu poarta centuri de siguranta, amenzile nu s-au schimbat. Acestia pot primi, in functie de caz, cate doua sau trei puncte de amenda, iar un punct de amnda este 97,5 lei.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Legile astea pentru cine sunt facute?Pentru toti sau numai pentru prosti,iar desteptii scapa?Pentru ca azi venind acasa la semaforul de la Heaven-Billa la pietoni s-a facut verde si din partea dreapta am vazut cand a accelerat un nene cu BMW cu toate ca avea rosu si a trebuit sa il las sa treaca daca nu m-ar fi accidentat.I-am luat si numarul de inmatriculare:TM-84-ALA.Sper ca am retinut bine.Nu stiu daca sunt camere de supraveghere ca sa nu se creada ca inventez.