Un asteroid va trece azi foarte aproape de Pamant! VEZI ce ni se poate intampla!

UPDATE! Intalnirea asteroidului cu Terra a fost amanata!

Asteroidul va trece pe langa Pamant mai tarziu decat s-a crezut initial.

2011 MD trebuia sa treaca pe deasupra Antarcticii la 20:14, dar specialistii au descoperit ca asteroidul va intarzia aproximativ o ora si jumatate. Nici distanta nu e atat de mica pe cat s-a crezut. Specialistii sustin ca distanta e ceva mai mare decat s-a calculat in prima faza, adica in jur de 12.231 km, cu 160 de km mai mult.

____________________________________________________________________________________________

Un asteroid de marimea unui autocar va trece astazi extrem de aproape de Pamant, insa nu reprezinta niciun risc pentru planeta noastra. NASA a recalculat momentul in care un asteroid de mici dimensiuni se va afla cel mai aproape de Pamant luni, 27 iunie. Astfel, la ora 17.14 GMT (20.14 ora Romaniei) luni, 27 iunie, asteroidul se va afla la 12.000 de kilometri de suprafata Pamantului. In acel moment, el se va afla deasupra Antarcticii.

Asteroidul 2011 MD a fost descoperit miercuri, pe 22 iunie, de LINEAR, o pereche de telescoape robotice din New Mexico, care scaneaza cerul in cautarea asteroizilor din apropierea Pamantului. Cercetatorii estimeaza ca asteroidul acesta are intre 9 si 30 de metri latime.
Potrivit NASA, un obiect de astfel de dimensiuni trece pe langa Terra la aproximativ fiecare sase ani, in medie.
„Nu exista nicio sansa ca asteroidul 2011 MD sa loveasca Pamantul, dar oamenii de stiinta vor folosi aceasta ocazie pentru a-l studia indeaproape”, au scris astronomii de la NASA pe Twitter.

Chiar daca asteroidul ar intra in atmosfera Pamantului, cel mai probabil nu ar mai ajunge pe suprafata lui, intrucat s-ar dezintegra, au adaugat cercetatorii. Asteroidul se va apropia mult de Pamant, insa nu reprezinta un record: pe 4 februarie 2011, asteroidul 2011 CQ1 a ajuns la 5.471km fata de suprafata terestra. Cu cateva ore inainte de apropierea sa maxima, 2011 MD va putea fi vazut  cu ajutorul telescoapelor neprofesioniste medii si mari, insa cu mare greutate, intrucat este foarte mic.

Asteroidul va trece atat de aproape, incat gravitatia Pamantului va altera traiectoria asteroidului. Cand se va apropia de Terra, el va trece prin zona satelitilor geosincroni, insa sansele de coliziune cu ei sau cu deseurile spatiale sunt extrem de reduse.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.