Astenia vine la pachet odata cu primavara. Ce spun specialistii din Timisoara despre aceste schimbari bruste care intervin in viata noastra

TIMISOARA. Astenia de primavara este o stare fiziologica si are niste cauze bine definite. In lunile de toamna si iarna, organismul este solicitat de variatii, foarte des bruste, de temperatura, umiditate, presiune, vant, iar lumina redusa din anotimpul rece ne influenteaza negativ starea psihica.

Alimentatia, mai saraca in fructe si legume pe perioada iernii, dar mai bogata in fel de fel de conserve, contribuie la accentuarea asteniei. Simptomele asteniei de primavara, apatia si lipsa de vlaga, de chef, sunt de fapt un semnal ca organismul are nevoie de hrana noua, proaspata, bogata in nutrienti.

„Astenia de primavara e un fel de sindrom, nu boala, ce apare la schimbarea anotimpului. Atunci cand trecem din iarna in primavara avem parte de mai multa luminozitate. Ca sa facem fata acestei lumini intense si simptomatologiei care apare, trebuie sa ne odihnim mai mult, sa mancam mai sanatos – mai multe legume si fructe, mai ales legume si fructe portocalii sau verzi. De asemenea, nu strica daca luam un ceai de valeriana inainte de culcare, cand suntem mai agitati, pentru ca aceasta astenie de primavara se caracterizeaza prin simptome destul de neplacute pentru om: cefalee, nervozitate sau oboseala. Daca administram un ceai de valeriana inainte de culcare mai scade din nivelul de nervozitate. Astenia de primavara se mai caracterizeaza printr-un fel de oboseala care poate fi atat fizica, cat si mentala. Omul are o irascibilitate mai crescuta, nu prea suporta zgomotul, il deranjeaza ca ii prea multa lumina”, a declarat pentru opiniatimisoarei.ro medicul Ruva Mandru Ioan.

Laptele si produsele lactate asigura necesarul de calciu pentru a trece cu bine peste aceasta perioada deloc placuta. Curand vor aparea verdeturile, urzicile, leurda, papadia, stevia, spanacul si nu trebuie evitate.

Nu trebuie neglijat nici somnul. Pentru un organism sanatos, opt ore de somn sunt obligatorii.

Psihologii trag un semnal de alarma in ceea ce priveste astenia de primavara. Specialistii sunt de parere ca aceasta stare se manifesta de obicei prin stari de slabiciune, iar persoanele afectate de venirea brusca a primaverii devin mai nemultumite si mai triste decat in mod obisnuit.

„Depinde de la persoana la persoana. In general, astenia de primavara e descrisa ca o stare de oboseala, slabiciune, schimbarea dispozitiei, insa psihologic vorbind, unele persoane sunt mai putin flexibile si inchise la schimbare in general, iar schimbarea anotimpului afecteaza aceste persoane care devin mai anxioase, mai nemultumite, mai triste. De asemenea, resimt aceste simptome persoanele care nu sunt multumite de statul lor actual social, familial, economic. Pe de alta parte, sunt persoane care atunci cand vad ca natura renaste, incep sa aiba o stare psihica buna, simt o inviorare si o stare emotionala mai buna. Sunt mai energici, mai vioi, mai optimisti. Daca odata cu venirea primaverii, simtim simptome de iritare, nervozitate, slabiciune e bine sa vedem ce se intampla in propria viata. Trebuie sa stim ca schimbarile anotimpului doar amplifica o stare psihologica deja prezenta in intensitate mai mica. Odata ce reusim sa identificam ce ne nemultumeste, e bine sa incercam sa facem schimbari. Daca nu reusim sa facem singuri, atunci putem sa apelam la cei dragi sau terapeut, cineva care sa ne ajute in acest proces„, a spus pentru opiniatimisoarei.ro psihologul Ioana Nemeti Pasca.

Dragi cititori, starea voastra de spirit trebuie sa fie buna. Optimismul trebuie sa ne insoteasca pasii oriunde am merge!

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.