Noutati :

Asimptomaticii cu COVID nu trebuie sa ia medicamente. Anuntul medicului Virgil Musta legat de antiviralele pentru pacientii cu coronavirus, dupa schimbarea protocolului in tratamentul SARS CoV 2

4 decembrie, 2020 - 01:48 PM
Autor: Redactie      
Categorie: SANATATE
3

A fost actualizat protocolul pentru tratamentul COVID si mai multe reguli se schimba.

Este gresit sa luam antibiotice pentru tratarea COVID 19, daca nu avem o infectie bacteriana. Antiviralele sunt eficiente, daca sunt administrate la timp, iar asimptomaticii nu trebuie sa ia niciun tratament. Sunt cateva dintre noile recomandari pentru tratarea bolii provocate de noul coronavirus.

Iata recomandarile din cel mai nou ordin al ministrului Sanatatii privind aprobarea protocolului de tratament al infectiei cu SARS CoV 2

1. Persoana cu infectie asimptomatica cu SARS-CoV-2 nu necesita un tratament medicamentos.
2. Monitorizarea pacientului este extrem de importanta, agravarea suferintei impunand modificarea atitudinii terapeutice legate de diferite clase terapeutice utilizate.
3. Colaborarea intre medici din diverse specialitati medicale este necesara pentru a putea ingriji manifestarile variate/complexe ale COVID-19.
4. Antiviralele au o eficienta cu atat mai mare cu cat sunt administrate mai devreme in cursul bolii, de preferat in primele 7-10 zile; de aceea antiviralele sunt recomandate in primul rand in formele usoare si medii ale bolii.
5. Dintre antiviralele utilizabile, remdesivirul se recomanda doar in formele cu severitate medie sau mare (forme severe/critice), pe criterii de disponibilitate, eficienta si riscuri.
6. Tratamentul antiinflamator cu corticoizi (de preferat dexametazona) este indicat la pacientii cu inflamatie sistemica si/sau care necesita administrare de oxigen.
7. Imunomodulatoarele (tocilizumab, anakinra, dexametazona in doze imunosupresoare, altele) sunt rezervate doar cazurilor cu inflamatie excesiva, necontrolate de corticoizi in doza antiinflamatorie, iar alegerea lor va depinde de efectele adverse posibile si de disponibilitatea unuia sau altuia dintre ele la un moment dat.
8. Datele privind eficienta si riscurile plasmei de convalescent sunt contradictorii si nu permit formularea unor indicatii certe.
9. Administrarea profilactica de anticoagulant este indicata tuturor pacientilor spitalizati, cu exceptia celor care primesc deja un tratament anticoagulant si care vor continua sa primeasca doze terapeutice.
10. Infectia cu SARS-CoV-2 nu reprezinta o indicatie suplimentara pentru administrarea de antiagregante (se mentine administrarea pentru alte indicatii).
11. Stabilirea riscului tromboembolic se poate face cu scoruri consacrate pentru alte afectiuni la care se adauga si factori de risc specifici legati de COVID-19.
12. Administrarea de doze terapeutice de anticoagulant se face pentru indicatiile standard, dar si pentru pacienti cu COVID19 cu risc tromboembolic mare (agravarea suferintei respiratorii si/sau sindrom inflamator marcat) si risc hemoragic mic.
13. Antibioticele nu se utilizeaza in tratamentul COVID-19; ele se prescriu rareori, deoarece coinfectiile cu SARS-CoV-2 sunt rare – se administreaza antibiotic doar daca se demonstreaza o infectie bacteriana concomitenta sau supraadaugata.
14. Alegerea antibioticelor pentru situatiile rare de infectie bacteriana concomitenta sau supraadaugata trebuie sa tina cont de eficienta si de riscurile de dismicrobisme: infectii cu Clostridium difficile, selectarea de tulpini bacteriene rezistente la antibiotice.
15. Pentru infectii asociate asistentei medicale care apar in timpul ingrijirii pacientilor cu COVID-19 este important sa fie decis tratamentul si in raport cu circulatia bacteriana in respectivul spital.
16. Principalul suport pentru pacientii cu forme severe si critice de COVID-19 este corectarea hipoxemiei; colaborarea cu medicii de terapie intensiva este esentiala in aceste situatii, mai ales pentru pacientii cu hipoxemie dificil de controlat.
17. Medicatia simptomatica este modalitatea majora de tratament pentru formele usoare de boala si poate fi utila oricarui pacient simptomatic.
18. Pentru persoanele infectate si pacientii monitorizati la domiciliu se aplica recomandarile de mai sus: infectatii asimptomatici nu primesc tratament, pacientii cu forme usoare de boala primesc simptomatice, pacientii cu forme medii si severe, care raman la domiciliu, pot primi profilaxie a trombozelor daca au si alti factori de risc (in primul rand, imobilizarea la pat).
19. Utilizarea de azitromicina (si alte antibiotice) si de corticoizi la domiciliu in COVID-19 reprezinta de cele mai multe ori un abuz cu consecinte asupra pacientului si asupra rezistentei bacteriene la nivel macrosocial.

Protocolul modificat face trimitere si la antiviralele folosite in tratamentul COVID 19, Remdesivir, Umifenovirul, Favipiravirul, Hidroxiclorochina, Lopinavirul, Darunavir/Cobicistat, carora li se adauga o serie de medicamente antiinflamatorii și imunomodulatoare. Mai multe gasiti AICI.

Medicul Virgil Musta de la Spitalul de Boli Infectioase Victor Babes din Timisoara vorbeste despre modificarile in tratamentul pacientilor cu COVID 19 si ultimele studii legate de antiviralele si plasama imuna administrate bolnavilor.

VIDEO: George StefanitaInformatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Rating

  • 3comentarii

recomanda prietenilor

loading...

Pareri

  1. se chinuie criminalii cu stupid people

  2. Sunt buni 223.000 lei incasati ca dividente in 2019 de la M Profilazis, nu?

    • @Shane Diesel şi care ar fi problema dacă domnul Musta a încasat dividende din activitatea unei clinici private? Există vreo interdicţie care să îl împiedice să exercite activitate medicală în privat? Şi ce legătură are comentariul dumneavoastră cu articolul?