Artisti la tot pasul si schimb de garda in Piata Libertatii din Timisoara. La umbra copacilor sau in plin soare?

TIMISOARA. Piata Libertatii va fi extrem de animata, ne asigura primarul Nicolae Robu. Odata incheiate lucrarile de reabilitare a centrului istoric al orasului, cultura prinde viata si in Piata Libertatii. Edilul-sef promite surprize in fiecare saptamana pentru timisoreni si turisti: de la fel de fel de concerte la schimburi de garda.

S-a discutat de nenumarate ori despre taierea copacilor din Libertatii. Primarul Timisoarei dadea asigurari ca piata nu va fi lipsita de copaci, insa pana acum nu s-a gasit o solutie pentru amplasarea acestora. Cert este ca in „Piata Rosie”, asa cum au numit-o timisorenii, va fi plin de artisti in aceasta vara.

„Lumea nu stie ce vom face in Libertatii. Piata Libertatii va fi folosita asa cum sunt pietele in general in lume, nu ca loc de stat pe banca la umbra, asemenea locuri sunt in parcuri. Piata Libertatii va fi un loc plin de viata, in primul rand cultural-artistica. Studentii de la Facultatea de Muzica vor avea reprezentantii acolo in fiecare zi, deja am discutat cu decanul. Vor fi cvartete de coarda, vor fi formatii de instrumentisti cu instrumente de suflat, vor fi chitaristi, vor fi si alte genuri muzicale, reprezentatii. In alta parte vor fi pictori, graficieni, caricaturisti. Vom avea inclusiv ceva spectaculos, este o idee, nu este inca dusa foarte departe. Vrem sa facem, in colaborare cu Garnizoana si un schimb de garda, care va fi spectaculos. Vor fi si reprezentantii de fanfara militara, si Filarmonica Banatul o vom scoate. Piata Libertatii va fi plina de viata”, ne-a explicat Nicolae Robu.

Nu demult, edilul declara ca exista copaci prevazuti in proiectul de reabilitare a pietei, insa nu exista si o solutie finala de amenajare: cum vor fi puse bancile si unde exact vor fi pusi arborii.

„Copacii sunt din proiect, problema asta nu este asa de simpla cum o trateaza unii. In majoritatea covarsitoare a pietelor din marile orase, inclusiv in Piata Unirii din Timisoara, nu exista niciun copac, pentru ca piata isi are o anumita definitie si exista un anumit concept arhitectural asupra notiunii de piata. (…) O sa vedem concret cum vom face cu Piata Libertatii, ca ea sa fie si frumoasa si functionala in acelasi timp si acei copaci sa poata sa si traiasca, nu ii punem sa avem dupa aceea o alta tema eterna pentru uscarea copacilor. Nu avem o varianta finala, plantarea copacilor tine de mobilarea pietei. Trebuie sa punem in zona un numar de copaci”, spunea Robu, in luna februarie.

Ramane de vazut cum vor decide specialistii primariei sa aranjeze pomii in Piata Libertatii.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.
loading...

  Pareri

 1. parca nu de mult spunea ca nu exista alimentare cu curent electric. Si atunci cum ? aparatura diversa, boxe,etc …ptr concerte?

 2. Raman la invitatia postat pe acest site de pararei, sa consultati google map (satelite) ca sa vedeti cum arata Piata Libertatii inainte de reabilitare. Nu ca si subiect de comparatie (caci cele doua amenajari nu sunt comparabile) ci doar ca amintire.

 3. Bine nu sunt solutii in Libertatii, dar n-am auzit primarul sa planteze 10 copaci la Padurea Verde. Pentru unul taiat trebuiau 10 plantati, in oras poluarea e peste limita si macar un scut verde in jurul orasului ar mai echilibra balanta.

 4. Să vezi la vară, pe caniculă, cîți muzicanți vor fi în piață! Și cîți spectatori, mai ales dacă n-au nici bănci, nici umbră!
  În toate piețele din lume instrumentiștii cîntă pentru că există o atmosferă faină în locul respectiv, nu pentru că-i aduce primarul în înțelegere cu decanul de la muzică. De ex., în Washington Sq. sînt și bănci, și copaci, iar cei care cîntă acolo nu sînt aduși de primarul New Yorkului.
  Despre schimbarea gărzii nici nu mai are rost să comentezi. Kitsch.

 5. Nu era mai simplu sa nu-i fi taiat? A distrus nu stiu cate zone istorice din timisoara. Si a pus instalatia aia, care p[roduce oxigen fix cat un copac.