Ar putea incepe in scurt timp amenajarea punctului de trecere a frontierei pe Bega, spre Serbia. Anuntul presedintelui Consiliului Judetean Timis, Alin Nica

TIMISOARA. Anul acesta, Consiliul Judetean Timis a alocat primii bani pentru construirea punctului de trecere a frontierei spre Serbia, pe apa, mai exact pe Canalul Bega. Presedintele CJ Timis, Alin Nica, spune ca are… sperante ca in curand vor incepe si lucrarile la acest obiectiv.

Vineri are loc inchiderea oficiala a proiectului cu bani europeni in urma caruia a fost refacuta infrastructura care sa permita reluarea navigatiei pe canalul Bega.

CITESTE SI: Vrei sa treci cu vaporasul prin ecluza de pe Canalul Bega, langa Timisoara? Da un telefon inainte, sa vina cineva sa deschida portile! Video 

Sper sa inceapa cat de curand. Aici nu suntem singuri, este si Politia de Frontiera implicata, si Ministerul Afacerilor Externe, si partenerii sarbi. E o chestiune mai complexa. Semnalele sunt pozitive, nu ne blocheaza nimeni, dar fiecare are partea lui de sarcina. Politia de Frontiera are echipamentele, noi va trebui sa construim astfel incat cladirea sa corespunda exigentelor. Suntem intr-un dialog continuu cu ei”, a declarat Alin Nica.

In proiectul de buget pe acest an, Consiliul Judetean Timis a prevazut suma de 1 milion de lei pentru ”Construire punct de trecere naval si pietonal de pe Canalul Bega, amplasat pe teritoriul UAT Uivar – lucrari de executie, servicii supervizare, taxe, etc”.

Recent, consilierii judeteni au aprobat documentatia tehnico-economica, faza Studiu de Fezabilitate (SF) cu principalii indicatori tehnico-economici pentru aceasta investitie.

Sistemul constructiv va fi realizat din structura in cadre din beton armat (grinzi si stalpi) cu grinzi de fundare si piloti din beton armat, cu planseu din beton armat monolit . Inchiderile se vor realiza din zidarie de caramida cu goluri verticale si cu fatada ventilata. In axul D/2-3 (in zona scarii) se va realiza un perete cortina. Invelitoarea va fi de tip terasa necirculabila. Apele pluviale de pe acoperis se vor colecta prin coloane interioare. Fatadele vor fi imbracate cu termosistem din vata bazaltica plata cu placi din fibrociment, iar soclul retras va fi termoizolat cu polistiren extrudat de mare densitate pentru prevenirea deformatilor din lovituri accidentale. Tamplariile exterioare constau in: tamplarii din aluminiu si geam termopan finisate in culoarea gri. Compartimentarile interioare din gips carton – se vor realiza din structuri metalice realizate din otel zincat CW/UW 100 mm cu umplutura din vata bazaltica si dubla placare cu placi din gips carton rezistente la foc pe fiecare fata a peretelui. Sistemul folosit trebuie sa fie unul agrementat si sa contina toate componentele sistemului”, se arata in proiectul de hotarare aprobat de consilierii judeteni.

Compartimentarea pe nivele va fi astfel: la parter este prevazuta camera de control, biroul operativ, centrala termica, tabloul general, camera pentru servere, grupuri sanitare pentru vizitatori (barbati si femei), dar si pentru personal. La primul etaj vor fi: camera de audiere, o camera de arest cu grup sanitar, o camera azilanti pentru femei si copii, o camera de azilanti pentru barbati, dar si grupuri sanitare. La etajul al doilea vor fi: birou pentru dispecerat, birou pentru vama, birou pentru capitania de port, birou pentru seful punctului de trecere a frontierei, grup sanitar si oficiu. La etajul al treilea, cel retras, sunt prevazute: o camera tehnica pentru panourile fotovoltaice si o camera de control.

Va reamintim, repararea si repunerea in valoare a nodului hidrotehnic de la Sanmihaiu Roman s-a facut cu bani europeni, cu fonduri de la bugetul national, de la Apele Banat si Consiliul Judetean Timis.

Intreg proiectul ‘Repararea infrastructurii de navigatie a Canalului Bega’ are o valoare de 13,85 milioane euro, din care 11,77 milioane euro sunt bani de la Uniunea Europeana prin programul IPA, care s-au impartit in doua. Jumatate au revenit partii romane, iar cealalta partii sarbe.

Partenerii sarbi in proiect au finalizat la randul lor repararea nodurilor hidrotehnice de la Srpski Itebej si Klek. Totodata, au terminat pista de biciclete pana la granita, astfel ca, dupa deschiderea punctului de trecere a frontierei de pe canalul Bega, traseul cicloturistic va avea peste 70 de km.

Canalul Bega are 114,5 km portiune navigabila, 44,5 km sunt pe teritoriul Romaniei, iar restul de 70 de km pe teritoriul sarbesc.

Pentru a putea fi reluata navigatia, mai sunt cativa pasi de facut: realizarea semnalizarii costiere pe sectorul cuprins intre Timisoara si frontiera de stat cu Republica Serbia, respectiv amenajarea punctului de trecere frontiera pe apa.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.
loading...

    Pareri

  1. Domnule politician lasa ne cu anunturile sintem satui de anunturi fa ceva concret finalizeaza afacerea si apoi anunta,este simplu,trebuie doar sa gindim putin,activitate istovitoare pentru multi.

  2. AR putea, apoi DACA si mai ales pana CAND. Sictir ba cu promisiunile voastre! Scrieti cand e GATA un proiect.

  3. Sa permită călătorilor SA STEA PE TERASA, chiar ACOPERIS. Un mare prost acela care a ales aceste vaporașe… Că niște clocitoare, nicăieri în tarile calde. Mai degraba ptr cele nordice. Funcționari PROȘTI. Ar trebui sa le taie din salar

  4. Nu trebuie neaparat vaporasele lui Robu sa treaca dincolo. Orice privat potent poate pune la dispozitia doritorilor navigari dincolo de frontiera cu vaporase/vapoare cu punti deschise. Pana si fostul Pelican reabilitat de curand va putea naviga daca este dotat cu motor.

    Dar intrebarea mea pentru domnul Nica este urmatoarea: de ce nu se face si un drum rutier prin acest punct de trecere fiind vorba de o distanta de 12 km de drum. O nimica toata!