Opinia Timisoarei

Aproape 8 milioane si jumatate de euro pentru reabilitarea Casei Armatei din Piata Libertatii, la Timisoara. Se cauta firma care sa faca lucrarile

TIMISOARA. Se renoveaza una dintre cladirile istorice din Piata Libertatii, cunoscuta drept Casa Armatei. Ministerul Apararii Nationale a lansat o licitatie si cauta o firma care sa realizeze lucrarile de modernizare si reabilitare a ‘Cazarmii 901 Timisoara’.

Potrivit anuntului postat pe SICAP, urmeaza sa se faca lucrari de consolidare si modernizare a pavilioanelor, lucrari de reabilitare a racordurilor la utilitati, lucrari de reabilitare a retelei exterioare, refacerea drumurilor, aleilor si platformelor din interiorul obiectivului.

Imobilul ce urmeaza sa fie restaurat este in perimetrul interior al celui de protectie al valorilor istorice si arhitectural urbanistice, fiind inclus in lista monumentelor istorice. Ansamblul este alcatuit din 4 corpuri de cladire si nu este alipit de alte imobile. Forma in plan este dreptunghiulara, iar in zona centrala exista o curte interioara.

„Pavilionul A este format din 4 corpuri:

Corpul C1: Cădirea are în plan forma literei „L”, prevăzută la nivelul parterului cu o extindere în partea de est reprezentată de o sală de mese a restaurantului/popotei. Construcţia este alipită la calcan pe laturile laterale (latura de vest şi latura de sud) de corpul C2, iar pe faţada vestică din curtea interioară de corpul C3.

Suprafaţa construită de aproximativ 1.082 mp, regimul de înălţime S+P+1, înălţimile de nivel (Hsubsol= 3,60 m, Hparter=4,90 m, Hetaj=4,90 m) rămân neschimbate, intervenţiile asupra acestui corp reducându-se la reorganizarea zonei oficiului de bucătărie, respectiv a grupurilor sanitare aferente sălilor de servire a mesei.

Corpul C2: Forma clădirii în plan este neregulată, clădirea fiind construită în completarea corpului C1, astfel încât să formeze un dreptunghi din punct de vedere al faţadelor exterioare şi o curte interioară în zona centrală.  Construcţia este alipită la calcan pe laturile laterale de capăt, de corpul C1.

Suprafaţa construită de aproximativ 2.100 mp, regimul de înălţime S+P+2, înălţimile de nivel (Hsubsol=3,60 m, Hparter=4,90 m, Hetaj 1=4,90 m, Hetaj 2=3,95 m) rămân neschimbate, intervenţiile asupra acestui corp reducându-se la reorganizarea grupurilor sanitare pe aceleaşi amprentă exterioară.

Corpul C3: Forma clădirii va fi afectată de extinderea bucătăriei pentru a acomoda spaţiile funcţionale necesare, conform cerinţelor actuale. Etajul, pe lângă scara de acces ȋn corpul C1 la nivelul sălii de festivităţi, va cuprinde zona de foaier cu grupurile sanitare reorganizate şi adaptate numărului de persoane aferent sălii.
Suprafaţa construită va fi de 99 mp. Regimul de înălţime rămâne P+1, iar înălţimile de nivel sunt aceleaşi (Hparter=4,90 m, Hetaj=3,65 m). În plus avem un nivel intermediar (podestul scării) la 3,00 m înălţime, scara deschizându-se către platforma exterioară ce se va realiza în curtea interioară.

Corpul C4 : Se va demola”, se arata in nota de fundamentare a hotararii de Guvern privind reabilitarea cladirii Casei Armatei de la Timisoara.

Vor avea loc lucrari de restaurare si recuperare a valorilor istorice, se vor pastra caile de acces in cladire , dar se vor face interventii punctuale si se va lucra la restaurarea salii de festivitati si a spatiilor reprezentative din imobil, prin refacerea tamplariei istorice din lemn si otel si a pardoselilor din lemn sau marmura.

Pentru lucrarile de restaurare si reabilitare a Casei Armatei sunt pusi la bataie 34.188.124 lei, adica aproape 8.5 milioane de euro, cu TVA. Firmele interesate de acest proiect isi pot depune ofertele pana in 12 octombrie, la ora 15.00.

Casa Armatei este una dintre cele mai vechi cladiri din Timisoara, locul fiind construit inca din vremea turcilor. Imobilul din timpul ocupatiei otomane a fost insa distrus, iar constructia actuala a inceput, in etape, in 1744 si a fost finalizata in 1775, intr-o prima varianta. Initial, cladirea a avut un singur nivel, urmand ca din 1910 sa ii mai fie adaugate etaje. Multa vreme a adapostit un cazinou.

Terasa de vara de la parter a fost inchisa, la inceputul secolului al XX-lea, si inlocuita cu o noua constructie, deasupra careia a fost amenajata actuala terasa pentru festivitati.

Constructia este relizata in stilul baroc tarziu, avand si elemente apartinand curentului Rococo.

Exit mobile version