Noutati :

Aproape 8 milioane si jumatate de euro pentru reabilitarea Casei Armatei din Piata Libertatii, la Timisoara. Se cauta firma care sa faca lucrarile

7 septembrie, 2020 - 12:17 PM
Autor: Bianca Dichis      
Categorie: ADMINISTRATIE
13

TIMISOARA. Se renoveaza una dintre cladirile istorice din Piata Libertatii, cunoscuta drept Casa Armatei. Ministerul Apararii Nationale a lansat o licitatie si cauta o firma care sa realizeze lucrarile de modernizare si reabilitare a ‘Cazarmii 901 Timisoara’.

Potrivit anuntului postat pe SICAP, urmeaza sa se faca lucrari de consolidare si modernizare a pavilioanelor, lucrari de reabilitare a racordurilor la utilitati, lucrari de reabilitare a retelei exterioare, refacerea drumurilor, aleilor si platformelor din interiorul obiectivului.

Imobilul ce urmeaza sa fie restaurat este in perimetrul interior al celui de protectie al valorilor istorice si arhitectural urbanistice, fiind inclus in lista monumentelor istorice. Ansamblul este alcatuit din 4 corpuri de cladire si nu este alipit de alte imobile. Forma in plan este dreptunghiulara, iar in zona centrala exista o curte interioara.

„Pavilionul A este format din 4 corpuri:

Corpul C1: Cădirea are în plan forma literei „L”, prevăzută la nivelul parterului cu o extindere în partea de est reprezentată de o sală de mese a restaurantului/popotei. Construcţia este alipită la calcan pe laturile laterale (latura de vest şi latura de sud) de corpul C2, iar pe faţada vestică din curtea interioară de corpul C3.

Suprafaţa construită de aproximativ 1.082 mp, regimul de înălţime S+P+1, înălţimile de nivel (Hsubsol= 3,60 m, Hparter=4,90 m, Hetaj=4,90 m) rămân neschimbate, intervenţiile asupra acestui corp reducându-se la reorganizarea zonei oficiului de bucătărie, respectiv a grupurilor sanitare aferente sălilor de servire a mesei.

Corpul C2: Forma clădirii în plan este neregulată, clădirea fiind construită în completarea corpului C1, astfel încât să formeze un dreptunghi din punct de vedere al faţadelor exterioare şi o curte interioară în zona centrală.  Construcţia este alipită la calcan pe laturile laterale de capăt, de corpul C1.

Suprafaţa construită de aproximativ 2.100 mp, regimul de înălţime S+P+2, înălţimile de nivel (Hsubsol=3,60 m, Hparter=4,90 m, Hetaj 1=4,90 m, Hetaj 2=3,95 m) rămân neschimbate, intervenţiile asupra acestui corp reducându-se la reorganizarea grupurilor sanitare pe aceleaşi amprentă exterioară.

Corpul C3: Forma clădirii va fi afectată de extinderea bucătăriei pentru a acomoda spaţiile funcţionale necesare, conform cerinţelor actuale. Etajul, pe lângă scara de acces ȋn corpul C1 la nivelul sălii de festivităţi, va cuprinde zona de foaier cu grupurile sanitare reorganizate şi adaptate numărului de persoane aferent sălii.
Suprafaţa construită va fi de 99 mp. Regimul de înălţime rămâne P+1, iar înălţimile de nivel sunt aceleaşi (Hparter=4,90 m, Hetaj=3,65 m). În plus avem un nivel intermediar (podestul scării) la 3,00 m înălţime, scara deschizându-se către platforma exterioară ce se va realiza în curtea interioară.

Corpul C4 : Se va demola”, se arata in nota de fundamentare a hotararii de Guvern privind reabilitarea cladirii Casei Armatei de la Timisoara.

Vor avea loc lucrari de restaurare si recuperare a valorilor istorice, se vor pastra caile de acces in cladire , dar se vor face interventii punctuale si se va lucra la restaurarea salii de festivitati si a spatiilor reprezentative din imobil, prin refacerea tamplariei istorice din lemn si otel si a pardoselilor din lemn sau marmura.

Pentru lucrarile de restaurare si reabilitare a Casei Armatei sunt pusi la bataie 34.188.124 lei, adica aproape 8.5 milioane de euro, cu TVA. Firmele interesate de acest proiect isi pot depune ofertele pana in 12 octombrie, la ora 15.00.

Casa Armatei este una dintre cele mai vechi cladiri din Timisoara, locul fiind construit inca din vremea turcilor. Imobilul din timpul ocupatiei otomane a fost insa distrus, iar constructia actuala a inceput, in etape, in 1744 si a fost finalizata in 1775, intr-o prima varianta. Initial, cladirea a avut un singur nivel, urmand ca din 1910 sa ii mai fie adaugate etaje. Multa vreme a adapostit un cazinou.

Terasa de vara de la parter a fost inchisa, la inceputul secolului al XX-lea, si inlocuita cu o noua constructie, deasupra careia a fost amenajata actuala terasa pentru festivitati.

Constructia este relizata in stilul baroc tarziu, avand si elemente apartinand curentului Rococo.Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Rating

 • 13comentarii

recomanda prietenilor

loading...

Pareri

 1. 8 milioane pt o tencuiala si zugravire??? cimpanzeuleeeeeeeeeeeee!

 2. uiti unde trăiești 🙂

 3. Nici daca o darama si o reconstruiesc nu costa atat.

 4. Doamne ferește… Peste 7000 de euro / mp pentru un zugrăvit? Doamne cât se poate fura în tara asta? Ma KAK pe PSD care a înlăturat-o prin toate mijloacele pe Codruța Kovesi…

  • Ce prost esti! Robu e de la PNL

 5. Stimata doamna Dichis, cazinoul pe care l-ati dedus din fotografie nu a fost nimic altceva decit popota sau clubul ofiterilor. Nici decum o roata de aia cu bila, jetoane si riennevaplu. Si poate ne ziceti si noua ce are de gind sa faca armata cu cladirea renovata. O inchiriaze pentru nunti si botezuri?

 6. Exageratesumele, ca de obicei. Chiar nu se verifica la sange ce se face si cat costa? Se arunca sume atat de usor pe reabilitari, dar cand e vorba e pensionari si copii va bateti joc de ei.

 7. Sa nu luati firma care renoveaza Liceul Lenau de 7 ani. Nici pe cea care reface casa primariei de pe V. Alecsandri. Altfel ne apuca festivalul „Timisoara Capitala Parcarilor Supraetajate” din 2092 cu santier in Piata Libertatii.

 8. Cu 8.5 mil euro construiești acolo la cheie un bloc cu 12 etaje cu amprenta la sol de 1200mp

 9. Aici se vine cu „recomandare ” de la centru, ca doar e vorba de MAPN, sau se accepta si ceva de pe plan local? Pe plan local „se recomanda” SuperConstruct cu vasta experienta in constructia de străzi si poduri sau Alex-Dia cu experienta in reabilitare de blocuri pe fonduri europene. Sa nu neglijam „expertii” locali. Vin alegerile si „e foame de banj baieti „. Ceva la partidul „de guvernamant local” chiar sa nu ramana? Ca ar manca si gura lor ceva, e păcat, nu credeti?

 10. Cladirea efectiv nu face 8 milioane de euro! Despre ce vorbim? S-a vandut Cladirea BCR in Bucuresti cu vreo 35-40, dar e uriasa si nu arata ca un staul comunal.

 11. Ce reprezinta aceste initiative, si ce se afla intr-o vreme (nu stiu daca si acum, ca nu mai umblu prin centru) in fata cladirii?
  TUNURI!!!

 12. În banii ăștia ar trebui reabilitată întreaga Piață a Libertății, după dezastrul lăsat în urmă de Robu (care sper că și-a făcut deja bagajele din Primărie), nu numai Casa Armatei. Cât de proști ne credeți, voi, marii sforari care folosesc Timișoara ca pe o moșie proprie?