Noutati :

Aproape 30 de milioane de euro, bani europeni, pentru (re)retehnologizarea Colterm, la Timisoara. Anuntul primarului Robu

3 decembrie, 2018 - 10:20 PM
Autor: Bianca Dichis      
Categorie: ADMINISTRATIE
1

TIMISOARA. Dupa ce a fost implementat un proiect de peste 70 de milioane de euro, fonduri europene obtinute in 2010, prin care s-a facut o retehnologizare a companiei de termoficare din Timisoara, acum primarul Nicolae Robu promite noi investitii, tot din bani europeni. Totul, pentru a continua ce s-a inceput in urma cu aproape 9 ani. Cu alte cuvinte, deja lucrurile sunt depasite si e nevoie de…noi tehnologii.

„Suntem singurii din tara care am reusit sa implementam intr-o societate de termoficare, prin POIM, acel proiect de 72 de milioane de euro. Foarte greu ne-a fost si noua, dar am reusit. Am absorbit, ducand pana al capat acel proiect de 72 de milioane de euro si acum avem un proiect de 27 de milioane de euro deja depus, el inca nu a absorbit fonduri europene, pentru continuarea retehnologizarii la nivelul retelei de transport si distributie, unde o buna parte din oras deja avem pierderi importante”, a spus primarul Timisoarei, Nicolae Robu.

In plus, in ciuda faptului ca societatea este cu un picior in groapa, si doar anul acesta a sistat de doua ori furnizarea caldurii in Timisoara pentru ca n-a putut plati la timp gazul, edilul spune ca la Colterm s-au facut investitii chiar si in cele mai grele perioade.

„In plus, am mai facut investitii in perioada asta, nu foarte mari, la Colterm, pentru ca ne-am chinuit sa tinem in viata compania, dar am modernizat CET Dunarea, pentru a se face cogenerare, deci producere de energie electrica si in regim de cogenerare energie termica. Si acelasi lucru si in Freidorf, unde avem investitii in sensul acesta si se vor monta celule fotovoltaice pentru a produce si el si sigur, o debitam in retea ca energie regenerabila si asta ne va ajuta in acoperirea consumurilor proprii de energie”, a completat Robu.

Va reamintim, in anul 2010 la Timisoara a inceput proiectul de retehnologizare al Colterm, o investitie din fonduri europene care s-a ridicat la 72 de milioane de euro, fonduri nerambursabile.

Proiectul prevedea retehnologizarea sitemului de termoficare al Timisoarei pentru a fi conform cu normele de protectia mediului privind emisiile poluante in aer si pentru eficienta in aleimentarea cu caldura.

Proiectul prevedea reabilitarea a 2 cazane de apa fierbinte in CET Centru in vederea reducerii emisiilor de NO2 si cresterea eficientei energetice, a 3 cazane cu abur pe lignit in CET Sud, instalarea unei unitati de desulfurare in CET Sud pentru reducerea emisiilor de SO2, reabilitarea pompelor de transport in cele doua centrale, asigurarea tehnica si supervizarea lucrarilor.Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Rating

  • 1comentarii

recomanda prietenilor

loading...

Pareri

  1. Bani aruncati…la ce a dus bun banii bagati?din 2010 nu au scazut datoriile ba chiar au crescut…nu sunt in stare sa plateasca facturiile curente,stau cu miloaga la bugetul primariei sa le dea subventia ,subventie care de la 1mai 2018 este ilegala si ei stiu asta.Ma inteb cand se vor sesiza aia de la UE?