Noutati :

Aproape 30.000 de masini vor circula zilnic cu 100 km/h pe drumul de 10 kilometri. S-a semnat contractul, unda verde pentru a treia descarcare de pe Autostrada Vestului catre Timisoara

29 ianuarie, 2021 - 12:43 PM
Autor: Redactie      
Categorie: ECONOMIC
10

TIMISOARA. Dupa ce in 7 ianuarie Compania Nationala de Administrare a Infrastructurii Rutiere anunta firma castigatoare a licitatiei pentru realizarea drumului de legatura de la Autostrada Vestului catre Sanandrei, vineri a fost iscalit si contractul pentru ca prima parte din lucrare sa si inceapa, si anume proiectarea.

CITESTE SI: Treceri de pietoni inaltate pana la bordura si mai bine iluminate, promise si de primarul Dominic Fritz, dupa ce inca un om a fost lovit de masina in timp ce traversa pe zebra: Pana in 2030 sa nu mai avem niciun accident de acest fel 

Contractul a fost castigat de italienii de la Todini Construzioni Generali S.p.A., aceasta fiind si singura companie care a depus o oferta in vara. Lucrarea a fost adjudecata la pretul de 189.571.920,62 de lei (fara TVA), adica aproximativ 46 de milioane de euro cu TVA.

Durata de executie a contractului este de 24 de luni, din care 6 luni pentru proiectare si 18 luni pentru executia lucrarilor.

Traseul drumului de legatura incepe cu circa 300 m inaintea intersectiei existente, dintre drumurile DJ 692 si E671 (DN 69), cu amenajarea unui nod rutier si se dezvolta pe directia Nord-Est, spre Autostrada A1. Clasa tehnica a drumului de legatura este II, iar viteza prevazuta in proiect pentru acest drum este de 100 km/h.

Perioada de garantie e de 7 ani.

Intre timp a fost emisa si hotararea privind declansarea procedurilor de expropriere pentru terenurile de pe coridorul lucrarii de utilitate publica de interes national „Drum de legatura Autostrada A1 Arad-Timisoara-DN 69„.

Se aproba declansarea procedurii de expropriere a tuturor imobilelor proprietate privata care constituie coridorul de expropriere al lucrarii de utilitate publica de interes national „Drum de legatura Autostrada A1 Arad-Timisoara-DN 69“, situate pe raza localitatilor Timisoara, Sanandrei, Giarmata si Pischia din judetul Timis, expropriator fiind statul roman, reprezentat de Ministerul Transporturilor si Infrastructurii, prin Compania Nationala de Administrare a Infrastructurii Rutiere – S.A„, se arata in hotararea de Guvern.

Totodata, s-a aprobat lista cuprinzand imobilele proprietate privata supuse exproprierii, precum si sumele individuale aferente despagubirilor.

Sumele individuale estimate sunt in cuantum total de 8.459.000 lei si sunt alocate de la bugetul de stat, prin bugetul ministerului… se vireaza de catre Ministerul Transporturilor si Infrastructurii, in termen de cel mult 30 de zile de la data solicitarii acestora… Planul de amplasament al lucrarii de utilitate publica de interes national se aduce la cunostinta publica si prin afisarea la sediile consiliilor locale implicate si, respectiv, prin afisare pe pagina proprie de internet a expropriatorului„, mai sta scris in documentul executivului.

In paralel, la DRDP Timisoara este in derulare procedura de achizitii publice pentru servicii de cadastru pentru intocmirea documentatiei de dezmembrare a terenurilor supuse exproprierii. Doua oferte au fost depuse pana la termenul limita, luna trecuta, iar acum este in desfasurare etapa de evaluare.

Dupa Hotararea de Guvern, se va emite decizia de expropriere, care este cu titlu executoriu. Practic, va fi momentul in care terenurile vor trece in proprietatea statului. Vom semna in curand si contractul pentru serviciile de cadastrare”, spunea recent directorul regional al DRDP Timisoara, Horatiu Simion.

Va reamintim, drumul, cu cate 2 benzi pe sens, care va porni de la intersectia cu Sanandrei, va fi, practic, a treia descarcare de pe autostrada catre Timisoara, dupa Remetea si Giarmata. Vor tranzita noua legatura intre 25.000 si 29.000 de masini, conform estimarilor din proiect.

 

 Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Rating

 • 10comentarii

recomanda prietenilor

loading...

Pareri

 1. In aceste conditii nu mai stricati localitatea Dumbravita prin traversarea ei de o descarcare a autostrazii A1 prin poluare fonica si chimica. Soseaua de legatura pana-n Dumbravita poate sa ramana pe 2 benzi, iar in sat sa ramana asa cum e. Ati reduce din poluare. Si asa, sper, desi nu sunt din Dumbravita, ca va fi interzis masinilor grele sa traverseze localitatea. In Timis vor fi o gramada de descarcari : Seceani, Sanandrei, Dumbravita, Remetea, Topolovat, Lugoj, Margina …. asa ca ma indoiesc de o descarcare de 25 000-30 000 vehicule/zi. Astea-s povesti. E bine ca se se face! Era mai bine daca se facea inaintea celei din Dumbrvita.

  • Serios? Ai idee cate mii de masini pleaca din Dumbravita catre Timisoara in fiecare dimineata?
   Cu ce se strica localitatea? E rau ca locuitorii vor avea un acces decent in oras?

 2. 10 KM, 2 ani si 46 milioane euro, lumea asta este ori nebuna ori hoata !!!!!

 3. A fost nevoie de 30 ani pentru aceasta „realizare” … speram ca a fost nevoie tot de 30 ani pentru o centura a Timisoarei completa… 🙂

 4. @ # *

 5. Cetatene, cei mai multi dumbraviteni vin in Timisoara pe Calea Aradului. Ceea ce vezi tu sunt mașinile de pe A1. Dacă se face descărcarea de la Sânandrei, acestia vor lua Calea Aradului. Cap ai, minte iti mai trebuie. Eu, daca as fi primarul Dumbravitei m- aș opune acestei porcărie cum Dumbrăvița e intr- o groapă ( e mai joasă decât Timisoara si Gearmata, lti dati seama cum stau boxele deasupra localității? Poti sa spui asta unor prosti care nu cunosc topografia locului?

 6. Noxe,despre asta e vorba!

 7. adica alte 30.000 de masini care intra in oras pe super aglomerata Calea Aradului..ati facut fix o mizerie!..ati aglomerat si mai tare orasul

  • Dacă ești prost nu te transforma in tanga că riști să te umpli de kakao !
   Mașinile care vor ieși pe la Sânandrei nu vor intra toate prin Calea Aradului in oraș, pentru că este gata șoseaua de centură iar oamenii care vor să ajungă in Sagului sau Girocului nu vor intra in oraș.

 8. Timişoara vrea centură ocolitoare în regim de Autostradă!De ce Constanţa poate şi noi nu?!?
  De ce pot alţii şi noi nu?
  Ar trebui să fim peste Cluj şi Constanţa oricând datorită aşezării geografice strategice!(pe lângă faptul că Timişoara-Arad este deja un pol economic puternic)
  A fu**ing disgreace!
  DoNimic,Ruble-n & NImiCA you are in no way better than our ex-leaderships!
  Worthless politicians!
  Big mouth,small actions!