Aproape 1,5 milioane de oameni mor in fiecare an din cauza acestei boli. Semnal de alarma, tras de la Timisoara, de Ziua Mondiala de Lupta Impotriva TBC

TIMISOARA. Tuberculoza (TB) este o problema de sanatate publica la nivel mondial, boala provocand decesul a aproape un milion si jumatate de oameni in fiecare an, indeosebi in tarile in curs de dezvoltare.

De Ziua Mondiala de Lupta Impotriva Tuberculozei, medicii de la Spitalul de Boli Infectioase Victor Babes Timisoara trag un semnal de alarma.

24 martie 1882 este ziua in care doctorul Robert Koch a instiintat comunitatea medicala despre descoperirea cauzei acestei afectiuni, bacilul care provoaca boala. In momentul anuntului lui Koch la Berlin, tuberculoza ingenunchea Europa si continentul american. Unul din sapte oameni mureau din cauza acestei maladii. Descoperirea lui Koch a deschis calea catre diagnosticarea si vindecarea TB. Ziua Mondiala de Lupta Impotriva Tuberculozei reprezinta inca un mijloc de prezentare a consecintelor devastatoare asupra sanatatii, dar si sociale si economice produse de aceasta afectiune. Este, totodata, un indemn pentru a intensifica eforturile de a pune capat ‘epidemiei globale’ de TB. Aceasta zi a fost adoptata pentru a inspira speranta, a pune cat mai repede in practica inovatiile aparute in urma cercetarilor, a accelerarii actiunilor pentru investitii sporite, o absorbtie mai rapida a noilor recomandari ale OMS si intensificarea colaborarilor multisectoriale pentru combaterea tuberculozei”, spune dr. Adriana Socaci – medic pneumolog coordonator tehnic judetean Programul National de Prevenire, Supraveghere si Control al Tuberculozei.

Desi eforturile conjugate la nivel mondial pentru combaterea bolii au salvat 75 milioane de vieti, din anul 2000 pana in prezent, totusi, TB ramane una dintre cele mai teribile boli, in fiecare zi peste 4.300 de persoane pierzandu-si viata din cauza acestei maladii.

 

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.