Apelurile inutile la 112 vor fi taxate. Glumetii vor plati 0,33 eurocenti pentru fiecare apel

Glumele proaste care aglomereaza dispeceratele 112 s-ar putea rari dupa intrarea in vigoare a unei reguli noi.

Din luna februarie a anului viitor, persoanele care abuzeaza de numarul de urgenta ar putea scoate din buzunar cate 0,33 eurocenti plus TVA pentru fiecare apel.

Totodata, serviciul de urgenta va avea un sistem de protectie impotriva persoanelor care pun stapanire pe aceste linii.

Concret, dupa doua apeluri in care apelantul nu vorbeste, acesta va fi directionat spre o platforma interactiva care il va intampina cu mesajul „Ati apelat serviciul de urgenta 112.

Daca doriti sa intrati in legatura directa cu un operator, va rugam sa apasati tasta cinci de doua ori”. Iar daca apelantul nu apasa in 20 de secunde tasta cinci de doua ori, acesta va fi deconectat. Prevederile sunt stipulate intr-o decizie semnata de presedintele Autoritatii Nationale pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANARC), Marius Catalin Marinescu.

De la 1 februarie 2011, cei care suna abuziv la 112 de cel putin doua ori pe zi, vor primi automat un mesaj: „Ati apelat abuziv serviciul de urgenta 112. Conform prevederilor legale, apelarea abuziva a numarului 112 se pedepseste cu amenda de la 500 de lei la 1.000 de lei”.

In plus, daca se primesc sase apeluri nemotivate de la acelasi numar de telefon intr-un interval de 24 de ore, cel care mai apeleaza numarul de urgenta de la acel post telefonic va fi redirectionat timp de cinci zile pe o platforma interactiva, iar, inainte de a i se face legatura cu un operator 112, i se va transmite un mesaj vocal in care i se precizeaza ca poate fi pedepsit cu inchisoarea daca mai suna abuziv si ca apelul va fi inregistrat ca proba in instanta.

Potrivit deciziei, care a fost publicata in Monitorul Oficial pe 1 decembrie, operatorul de telefonie mobila va putea percepe maximum 0,33 de eurocenti plus TVA pentru fiecare mesaj trimis. Banii vor fi achitati de catre cei care suna fara motiv la numarul care preia cazurile de urgenta.

Potrivit ANARC, numarul total de apeluri catre 112 in perioada decembrie 2008-februarie 2009 a fost de 986.654 pe luna, in timp ce numarul mediu lunar de apeluri abuzive in aceeasi perioada a fost de 524.195, adica 53,1% din total.

Record: 6.442 de apeluri in 42 de zile

Ialomiteanul Madalin Udrea (24 de ani) a atins acum cativa ani o performanta demna de Cartea Recordurilor: a format numarul 112 de 6.442 de ori in doar 42 de zile, intre noiembrie 2007 si ianuarie 2008. Tanarul mai detine un record: intr-o singura zi, pe 25 noiembrie 2007, a sunat la numarul unic de fix de 487 de ori si doar pentru a le injura pe operatoare.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Etichete