Noutati :

Aparatul unic de la Timisoara care determina in doar 40 de minute cantitatea de anticorpi pe care ii are un om vindecat de coronavirus

27 noiembrie, 2020 - 10:58 AM
Autor: Redactie      
Categorie: SANATATE
2

TIMISOARA. Analizator automat de imunologie pentru stabilirea cantitativa de anticorpi IgG in cazul pacientilor care au fost infectati cu SARS CoV 2. Asa se numeste cel mai nou aparat folosit de specialistii Spitalului de Boli Infectioase si Victor Babes din Timisoara. E unic in vestul Romaniei.

CITESTE SI: Creste rata de infectare cu COVID la Timisoara. A ajuns la 6,97. Aproape 50 de localitati din Timis, inca in zona rosie, una cu peste 10 la mie. Lista actualizata 

Dispozitivul permite determinarea cantitatii de anticorpi de tip IgG neutralizanti-protectori din probele pacientilor care au fost infectati cu noul coronavirus si care s-au vindecat. Cu ajutorul acestui analizator automat se poate stabili daca plasma prelevata de la un donator care a avut COVID 19 indeplineste criteriile necesare donarii si poate fi folosita pentru administrare in tratamentul unor pacienti internati in spital. Metoda folosita este una automatizata, de imunologie, si se bazeaza pe chemiluminiscenta, reactie luminoasa, care permite evidentierea anticorpilor neutralizanti-protectori. Rezultatele obtinute prin prelucrarea serului sau plasmei cu ajutorul analizatorului automat sunt exprimate cantitativ.

Pana acum, plasma de la pacientii ce au trecut prin boala, care era prelevata la Centrul de Transfuzii din Timisoara, era trimisa la Institutul National de Hematologie Transfuzionala din Bucuresti pentru a se stabili daca poate fi folosita sau nu. Se pierdea timp pretios cu trimiterea, analiza acesteia si obtinerea raspunsului. Acum, determinarea cantitativa se poate face la noi, in laboratorul spitalului. Vorbim de un aparat ultraperformant”, spune dr. Delia Dogaru, medic primar Medicina de Laborator, responsabil analiza Compartiment Imunologie, Spitalul de Boli Infectioase Victor Babes Timisoara.

Aparatul poate sa analizeze 100 de probe in acelasi timp. Rezultatul se obtine in 40 de minute.

 

Analizatorul automat de imunologie ofera un screening pentru potentialii donatori. Practic, intr-un interval foarte scurt de timp, putem spune daca plasma convalescenta prelevata de la fostii pacienti indeplineste criteriile necesare. Cu alte cuvinte, daca persoana de la care a fost recoltata poate deveni donator de plasma imunizata, adica sa aiba o cantitate suficient de mare de anticorpi neutralizanti. Din pacate, nu toti cei care au avut COVID 19 au suficient de multi anticorpi neutralizanti”, precizeaza dr. Delia Dogaru, medic primar Medicina de Laborator, responsabil analiza Compartiment Imunologie, Spitalul Victor Babes Timisoara.

Acuratetea rezultatelor acestei metode de testare depaseste 97 la suta. Mai mult, avantajul folosirii analizatorului automat de imunologie pentru determinarea cantitativa de anticorpi IgG este acela ca tehnologia utilizata este specifica unui singur tip de coronavirus, fara a se putea produce interferente din aceeasi familie de virusi. Acest tip de analiza este, practic, printre cele mai dezvoltate tehnologii imunologice existente.

Dispozitivul a fost primit printr-o donatie facuta de Clubul Rotary Timisoara.Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Rating

  • 2comentarii

recomanda prietenilor

loading...

Pareri

  1. Determina si cantitatea de cacat pe care o mananca un politician?

  2. Ați aruncat bani