Aparatul ultramodern de la Timisoara care ajuta la depistarea tuberculozei si altor boli infectioase grave in mai putin de 2 ore

TIMISOARA. Sistemul GeneXpert reprezinta o tehnica de biologie moleculara moderna folosita pentru diagnosticul rapid si precis al diferitelor tipuri de infectii. Printre acestea se numara complexul MTB (Mycobacterium tuberculosis), microorganismul care provoaca tuberculoza, dar si incarcaturile virale in cazul infectiilor cu virusurile hepatice B, C si HIV.
Laboratorul de analize al Spitalului de Boli Infectioase si Pneumoftiziologie Dr. Victor Babes are in dotare acum 4 asemenea aparate ultramoderne. Sistemul reprezinta singura metoda de testare moleculara autonoma, complet automatizata.

Sistemul GeneXpert MTB/RIF este o metoda de screening rapid a complexului MTB, microorganismul care provoaca tuberculoza, dar si a rezistentei la rifampicina, un antibiotic utilizat in tratarea acestei maladii. Practic, vorbim de o diagnosticare rapida, dar si cu precizie a tuberculozei, inclusiv a celei multidrog rezistente, in mai putin de doua ore. 
Prin comparatie, prin metodele de pana acum, metodele traditionale, rezultatul era obtinut doar dupa 21 de zile. GeneXpert se bazeaza pe o tehnica de amplificare semi-cantitativa RT-PCR (real time polymerase chain reaction) a ADN-ului bacilului tuberculozei. Aceasta metoda ofera specificitate şi sensibilitate inalte pentru diagnosticul bolii tuberculoase”, spune conf. univ. dr Elena Hogea – sef laborator analize medicale Spitalul de Boli Infectioase si Pneumoftiziologie Dr. Victor Babes Timisoara.

Pentru identificare sunt folosite probe biologice ale pacientului, sputa si diverse alte produse patologice (lichid pleural, aspirat bronsic, urina, LCR, fragment osos, fragment ganglionar, lavaj gastric).

Avantajele acestui aparat sunt legate de timpul extrem de mic necesar obtinerii rezultatului, posibilitatea testarii in apropierea punctului de ingrijire, sensibilitatea crescuta, dar si specificitate ridicata si un risc scazut de contaminare. Mai mult, sistemul este foarte usor de utilizat. Aparatul este calibrat anual, astfel incat sa nu poata da erori.

Vorbim de un test ce poate fi considerat suficient de simplu si robust pentru a fi introdus si utilizat in diagnosticarea tuberculozei. in varianta clasica erau folosite examenele de laborator uzuale, microscopie, cultura, care necesitau foarte mult timp. in plus, aparatul poate fi utilizat si pentru determinarea rapida a incarcaturilor virale. De exemplu, pentru HIV, aparatul are nevoie de 90 de minute, iar pentru virusurile hepatice B si C, aproximativ o ora. Totodata, tehnica mai poate fi folosita pentru determinarea rapida si eficienta a unor microorganisme, stafilococul auriu meticilino-rezistent, virusul SARS-CoV-2, HPV sau Clostridium difficile”, spune conf. univ. dr. Elena Hogea – sef laborator analize medicale Spitalul de Boli Infectioase si Pneumoftiziologie Dr. Victor Babes Timisoara.

Doua dintre sistemele aflate in laboratorul unitatii sanitare sunt folosite pentru diagnosticarea tuberculozei si a rezistentei la principalul antibiotic folosit in tratamentul TBC, iar celelalte doua pentru stabilirea incarcaturii in cazul HIV si hepatita B si C.

Potrivit OMS, in fiecare an sunt diagnosticate peste 9 milioane de cazuri noi de tuberculoza, iar numarul deceselor se ridica la aproape 2 milioane.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Felicitari, un lucru bun!