Aparat unic in Romania, la Timisoara. Este folosit in depistarea si tratamentul afectiunilor de la nivelul intestinului subtire

TIMISOARA. Enteroscopul este echipamentul medical unic in Romania, aflat in dotarea Sectiei de Medicina Interna, in Compartimentul Gastroenterlogie al Spitalului Clinic CF Timisoara. Se utilizeaza atat in scop de diagnostic, cat si terapeutic.

Enteroscopia spirala motorizata se foloseste indeosebi la detectarea si tratarea afectiunilor intestinului subtire. Aparatul este prevazut cu un tub fin, flexibil, asemanator unui colonoscop, insa mai subtire, pe care se fixeaza o spirala ce permite avansarea, retragerea, dar si plierea usoara a intestinului subtire. La unul dintre capetele manerului este amplasat un motoras integrat care invarte spirala spre celalat capat.

Dispozitivul are atasata o camera video HD prevazuta cu o lumina foarte puternica. Enteroscopul spiral motorizat este conectat la un turn endoscopic de ultima generatie care ofera vizualizarea de imagini la o calitate superioara (4K).

Aparatul este prevazut cu o spirala dintr-un plastic dur ce poate fi controlata electric cu ajutorul a doua pedale, pentru inaintare si pentru retragere, totul realizandu-se cu sprijinul unui motoras atasat dispozitivului. Toate acestea sunt conectate la o unitate centrala. Mai mult, un controler permite oprirea automata a sistemului atunci cand creste rezistenta la inaintare sau la retragere. Trebuie spus ca enteroscopia este examenul endoscopic gold standard pentru diagnosticul, dar si pentru tratamentul afectiunilor la nivelul intestinului subtire.
Mai mult, aparatul pe care il folosim permite recoltarea de biopsii, obtinerea, practic, a unui fragment bioptic, ce este apoi analizat de histopatologi. in plus, se pot efectua diferite tehnici interventionale. De exemplu, oprirea unei hemoragii prin aplicarea de hemoclipsuri, coagularea cu argon plasma sau excizia de polipi”, spune conf. dr. Christian Banciu – medic primar gastroenterologie si medicina interna – sef Sectie Medicina Interna Spitalul Clinic CF Timisoara.

Enteroscopia se recomanda doar in cazul in care rezultatele colonoscopiei si ale gastroscopiei sunt negative, dar pacientii prezinta hemoragii “oculte” (nu pot fi observate cu ochiul liber, dar apar la analizele de laborator) in materiile fecale, ce au o provenienta nespecificata, existand suspiciunea unor sangerari la nivelul intestinului subtire. Acesta sangerare inexplicabila este principala indicatie pentru examinarea cu ajutorul enteroscopului.

Aparatul pe care-l avem in cadrul Compartimentului de Gastroenterologie este primul, si, la ora actuala, singurul din Romania, si are mai multe avantaje.
Pe de-o parte, reduce timpul de investigare, urmare a motorizarii. Apoi, acel tub subtire, flexibil, poate patrunde mai usor in sistemul digestiv gratie spiralei, care il ajuta la inaintare, dar si datorita insuflatiei cu dioxid de carbon ce provine dintr-un dispozitiv special atasat turnului endoscopic. Gazul reduce, in acelasi timp, senzatia de balonare, absorbindu-se mai usor in intestin. Totodata, prin folosirea CO2, se limiteaza riscul complicatiilor in cazul tratamentului leziunilor descoperite.
Enteroscopia spirala motorizata poate fi efectuata retrograd, abord mai simplu, fiind asemanator cu o colonoscopie. Adica, aparatul este introdus in organism prin orificiul si canalul anal. Investigatia necesita o pregatire anterioara de o zi si se face cu o sedare usoara. Exista insa si abordarea anterograda, cu anestezie generala, care impune prezenta unui medic de terapie intensiva, aparatul fiind introdus prin gura”, spune conf. dr. Christian Banciu – medic primar gastroenterologie si medicina interna – sef Sectie Medicina Interna Spitalul Clinic CF Timisoara.

Sistemul endoscopic impreuna cu aparatul aflat in dotarea Spitalului Clinic CF Timisoara au fost achizitionate cu fonduri europene, prin programul POIM destinat dotarii unitatilor sanitare.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

loading...