Noutati :

Aparat performant pentru depistarea a zeci de virusuri, inclusiv COVID-19, la Spitalul de Boli Infectioase din Timisoara. Primesti rezultatul in mai putin de o ora si jumatate. Foto

23 iulie, 2021 - 10:30 AM
Autor: Daniel Balteanu      
Categorie: SANATATE
3

TIMISOARA. Spitalul de Boli Infectioase Victor Babes are in dotare un aparat nou nout prin intermediul caruia pot fi depistate rapid bacterii, infectii fungice si parazitare sau zeci de tipuri de virusuri, printre care si SARS-CoV-2.

CITESTE SI: Nicio infectare cu COVID la Timisoara si in judet, in ultimele 24 de ore. In continuare, peste 30 de oameni internati in spitale 

Laboratorul Spitalului de Boli Infectioase si Pneumoftiziologie Dr. Victor Babes Timisoara a fost dotat cu un aparat ultraperformant pentru diagnosticul molecular rapid multiparametric. Aceasta inseamna ca aparatul, de tip multiplex PCR, poate identifica simultan, intr-o perioada foarte scurta de timp intre 14-30 de etiologii. Practic, stabileste cauza infectiei unui pacient pe baza unor probe biologice, fie ca sunt nazale, sputa, materii fecale, lavaj, hemoculturi sau lichid cefalorahidian(LCR).

Printre virusurile ce pot fi identificate se numara SARS-COV-2, diverse forme ale virusului corona, cel al gripei A( inclusiv AH1N1), virusul gripei B, MERS, dar si adenovirusuri, bacterii de tipul stafilococilor, inclusiv cel auriu, streptococi, inclusiv pneumococi.

Timpul de obtinere a rezultatului este foarte redus, intre 45-75 minute, in functie de categoria de infectii avute in vedere: respiratorii, gastrointestinale, pneumonii, hemoculturi sau meningite si encefalite.

Principiul de functionare al aparatului este unul real time PCR, amplificarea acidului nucleic. Practic, se realizeaza o detectie calitativa si semi-cantitativa. Aparatul serveste conceptului modern de testare si analiza simultana, multiplex a numeroase tinte microbiene ce ar putea fi implicate in sindromul investigat. Performanta aparatului este una deosebita. Nu doar ca timpul de obtinere a rezultatului este unul foarte redus, dar vorbim de o acuratete, o sensibilitate de peste 95%”, spune dr. Delia Dogaru, medic primar Medicina de Laborator, responsabil analiza Compartiment Imunologie, Spitalul de Boli Infectioase si Pneumoftiziologie Dr. Victor Babes Timisoara.

Avantajul principal este legat de timpul foarte scurt de identificare, print-un test sensibil de biologie moleculara tip PCR, a agentului patogen dar si a genelor de rezistenta antimicrobiana, ceea ce poate reduce administrarea unor antibiotice si folosirea tintita a acestora avand drept consecinta grabirea vindecarii pacientului.

Diagnosticarea,tratamentul sau alte decizii legate de tratarea pacientului nu se rezuma doar la acest tip de test, ci se coroboreaza cu alte date in contextul clinic.Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Rating

  • 3comentarii

recomanda prietenilor

loading...

Pareri

  1. Ce nu se spune in articol sunt costurile materialelor pentru fiecare analiza efectuata care sunt de aprox. 900lei pentru fiecare pacient.

  2. Pasaportu de vaccinare e o prostie lansata de conspirationisti… doua saptamani de lockdown si scapam… doua doze de vacvin e tot ce trebe …. vaccinu functioneaza… e vaccin nu gene therapy…. aplicatia de tracking e pentru binele tau…. nu e adevarat ca bill vrea sa ne forteze sa mancam carne sintetica… nu vom interzice cresterea porcilor de catre tarani…

  3. Cam tarziu, vorbim de Spitalul de Boli Infectioase, prin alte parti asemenea aparate exista de mult prin vami si aeropoarte. In fine, mai bine mai tarziu decat niciodata.