Anvelopare contra mansardare, solutia pentru reabilitarea blocurilor. Timisorenii pot ceda terasele sau platesc peste 1.000 de euro de apartament pentru izolarea blocurilor

TIMISOARA. E foarte greu sa inchei o afacere care sa multumeasca toti locatarii unui bloc. O spun administratorii de imobile, care se chinuie luni intregi pentru a-i convinge pe timisoreni sa semneze la notar documentele prin care cedeaza mansarda blocului catre  constructor.

In aceasta situatie se afla si Florica Pastor, care administreaza patru scari de bloc pe strada Muzicescu din Calea sagului. Din toti locatarii, doar cativa nu sunt de acord cu schimbul negociat cu atata sarguinta de presedintele asociatiei de locatari si de administrator. Se tem ca nu tine structura de rezistenta.

Majoritatea locatarilor trebuie sa fie de acord

„Noi avem doi care nu vor deloc din cei care stau la ultimul etaj. De doua luni umblam dupa ei si cu actele. Din 16 apartamente, cate sunt in total la etajul 4, doar doua nu vor. Trebuie sa isi dea acordul majoritatea locatarilor si noi aproape ca ne incadram”, ne-a declarat Florica Pastor. Visul timisorenilor de pe Muzicescu de a avea un bloc frumos amenajat si reabilitat termic se poate spulbera cu usurinta daca primaria da aviz negativ in ceea ce priveste structura de rezistenta a blocului.

Trebuie sa mergem individual cu constructorul la notar, sa-l improprietarim cu bucatica de mansarda pe care o avem fiecare. Dar cei de la etajul 4 sunt cei mai deranjati. Au spus ca de aia stau la 4, ca nu mai suporta pe nimeni deasupra. Altul da vina pe structura de rezistenta a blocului, dar asta primaria decide, cand ne da autorizatie. Deocamdata, asteptam”, mai povesteste Florica Pastor.

Secretarul Primariei Timisoara, Ioan Cojocari, spune ca pana acum nu s-a intalnit cu foarte multe cazuri in care locatarii sa nu fie de acord. Potrivit acestuia, mansardarea se poate face cu aprobarea majoritatii proprietarilor, fara a fi luat in considerare etajul la care locuiesc. ”Nu conteaza la ce etaj stau, trebuie sa semneze doua treimi din ei”, a declarat Cojocari. Legea cadastrului si a publicitatii imobiliare spune ca „incetarea destinatiei de folosinta comuna pentru partile comune din cladiri se poate hotari motivat cu o majoritate de doua treimi din numarul coproprietarilor”. in plus, cei care nu au votat ori s-au opus la instrainare sau ipotecare au dreptul la despagubire, care se stabileste fie prin acord comun, fie pe cale judecatoreasca.

Probleme grave in pod

Daca nu se ia nicio masura, femeia este hotarata sa ii puna pe locatari sa plateasca pentru a face curatenie in pod, unde zac sute de porumbei morti. „Avem un strat mare de porumbei morti. Se ascund acolo si nu mai vad sa iasa, fac pui. Ies viermii din ei acolo. Cred ca scoatem doua, trei masini de ei. E mizerie si vine miros de acolo, mai ales cand ploua. Daca cei de la ultimul etaj nu vor, sa stea in miros. Oricum, in septembrie le cer bani sa facem curat acolo. Sa facem munca voluntara. Cine nu vrea, sa plateasca!”, spune suparata Florica Pastor.

Schimb la schimb se face

Schimbul este simplu. Locatarii nu trebuie sa scoata niciun ban din buzunar. Firma cu care se semneaza contractul anvelopeaza blocul, pune o teava de gaz si amenajeaza casa scarii, in schimbul mansardei, unde isi poate construi 16 apartamente. Firma plateste tot, acte, autorizatii, manopera, materiale. Daca ar face singuri reabilitarea, locatarii blocului ar trebui sa plateasca cate 1.000 de euro de apartament.

E greu de gasit o oferta serioasa

Florica Pastor spune ca a cautat destul de mult pana sa gaseasca societatea cu care sa poata semna un contract. „Sunt o gramada de firme care se apuca de lucru, fac jumatate din lucrare si dupa aceea nu ii mai gasesti, ca spun ca nu mai au bani. E greu sa gasesti firme serioase. Pana nu faci un precontract, nu stii nimic. Eu am cautat pe internet mult, am cautat cifra de afaceri a firmei. Trebuie sa ne dea si garantie de zece ani”, completeaza aceasta.

Anvelopare pe bani

La multe cladiri, anveloparea se face pe bani. Cateva strazi mai incolo de cele patru scari, sunt blocuri le iau ochii timisorenilor de pe Muzicescu. „In alte locuri se poate. Eu stau aici de 30 de ani, la cinci ani dupa ce s-a construit blocul am venit. Avem un alt bloc langa noi care acum arata foarte bine, dupa ce l-au facut. Era o darapanatura. Acum e foarte frumos. Ei au platit cam 26 de milioane de apartament ca sa anvelopeze”, a declarat Zoltan Csora, unul dintre proprietarii celor 80 de apartamente din blocul 26.

Inca reabilitam blocuri cu bani de la guvern

600 de asociatii de locatari au vrut sa intre in programul guvernului, prin care primeau 30% din bani de la bugetul local, 50% de la bugetul de stat, iar ei trebuiau sa puna doar 20%. ”Mai este acel program prin care guvernul garanteaza creditarea prin banci, iar primariile pot acorda pana la 30% din finantare. Nu avem inca nicio solicitare. Prin celalalt program, noi inca facem reabilitarea termica a blocurilor si avem deja in acest an doua cu 50 de apartamente receptionate. Vom face luni receptia”, a declarat viceprimarul Sorin Grindeanu. In total, la Timisoara au fost reabilitate termic 59 de blocuri, iar pana in prezent, functionarii primariei au dat 198 de autorizatii de mansardari cu reabilitare termica.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

  Pareri

 1. asa este la bloc, mai ales ca in ani 80 veneau cu trenurile oameni din toate colturile tari, olteni cu puhoaiele, moldoveni cu trenurile pline, si banateni au ramas tot mai putini, cum sa impaci pe toti, cand vecini in ziua de azi nu se suporta intre ei!

 2. Din pacate anveloparea in cele mai multe cazuri este PROST executata…
  Si sa nu uitam ca in Germania s-a renuntat la acest mod de anvelopare pentru ca dupa 7-8 ani intre stratul de polistiren si fatada blocului deja se creeaza condens…In Germania se intorc la tencuielile clasice precum si la geamuri ECO…Chiar si termpoanele au cazut in Germania….

 3. Multumim pentru elucidarea mansardarilor! Interesant material informativ!

 4. Cate 1000 de euro de fiecare? Cat banet e pus in joc… Cum in asociatiile de locatari/proprietari predomina haosul social, orgiile financiare, debandada politica, e foarte simplu sa masluiesti niste hartiute si sa dai din nou un tun. Iata ca legislatia ajuta infractiunea si mijloceste delapidarea. E foarte greu sa dovedesti, tu cel pagubit,pe unde ar fi banii tai. Cine sa controleze afacerea din scara blocului? Sa-mi raspundeti la aceasta intrebare, inainte sa-mi dati cu tifla ca nu am dreptate la ceea ce scriu.

 5. Problema e ca in 10 ani polistirenul expandat se mananca, dar locatarii raman cu mansarda pe cap (la propriu) pentru totdeauna.
  Toate constructiile astea cârpăcite dupa ureche sunt un real pericol in caz de cutremur.

  • dar de incendiu?

 6. Garantie 10 ani pentru polistirenul de pe bloc, in timp ce constructorul se alege cu 16 apartamente. O mare afacere, la care pun botul cei care nu se documenteaza si cei fara scoala. Nu stiu ca polistirenul e foarte periculos pt sanatate, cauzeaza cancer, in timp se face igrasie. De regula, cei care insista pt mansardare sunt cei care au luat o spaguta de la antreprenor. Stiu ce spun. Mansardarea e o porcarie sinistra si ilegala. Partea cu 2/3 din proprietari decide este o prostie imensa. Cota indiviza nu se poate diviza fara acceptul proprietarului, de aia se numeste indiviza