Noutati :

Anunt bomba: S-ar putea DESFIINTA cele mai importante cluburi sportive din Timisoara!

17 august, 2015 - 05:11 PM
Autor: Liliana Iedu      
Categorie: ADMINISTRATIE
0

TIMISOARA. Anunt fara precedent in sportul din Timisoara: cinci cluburi importante s-ar putea desfiinta din cauza banilor. Chiar daca au fost prevazuti in buget si suntem la jumatatea anului, Consiliul Judetean Timis se teme sa mai vireze bani pentru acestea, in timp ce Primaria Timisoara spune ca va finanta, in continuare, pe proprie raspundere. Nimanui nu ii este insa foarte clar cat e de legal totul.

Concret, inspectorii Curtii de Conturi au facut un control in primavara, la Consiliul Judetean Timis si la Primaria Timisoara, iar in urma verificarilor, recent, acestia au trimis o adresa catre CJ Timis si catre municipalitate, iar intre constatarile facute de inspectori se numara ‘finantarea fara baza legala‘ a cluburilor sportive, din 2010 pana in 2015, precum si faptul ca nu s-a urmarit modul in care banii au fost cheltuiti mai departe de catre acestea.

Presedintele Consiliului Judetean Timis Titu Bojin spune ca nu intelege de ce inspectorii socotesc acum drept ilegala asocierea CJT cu cluburile sportive, aceasta in conditiile in care in fiecare an s-a facut cate un control de catre Curtea de Conturi.

In adresa Curtii de Conturi ni se transmite decizia conform verificarii care a avut loc pe linia asociatiilor sportive din cadrul Consiliul Judetean si bineineteles ca urmeaza procedurile legale, sa depunem constestatia la Curtea de Conturi si sa demonstram ca asocierea a fost facuta legal pentru ca este o asociere facuta in cadru legal, cu sentinta judecatoreasca. E vorba de toate cele cinci cluburi la care noi suntem asociati: fotbal si handbal si baschet si rugby si caiac. Aceasta asociere este ilegala, spune Curtea de Conturi, fiind vorba de 17 milioane de lei calculati ca prejudiciu la ora actuala. Se va calcula, in final, ce inseamna intreaga suma. E vorba de toate cluburile, problema e din 2010, chiar si de la baschet cu toate ca am fost indrumati sa mergem pe asociere aici, acum s-a constatat ca nu e buna nici aceasta asociere, noi dand banii ca si cotizatie in modul in care a fost aprobata asocierea prin documentele care au fost depuse la judecatori, de la Finante”, a declarat presedintele Consiliului Judetean Timis, Titu Bojin.

Titu Bojin: Momentan sunt suspendate finantarile!

Liderul judetului a mai spus ca CJ Timis urmeaza sa faca o contestatie privind acest raport al Curtii de Conturi, deoarece este ”o situatie chiar delicata din punct de vedere a finantarii sportului, lucru care e valabil si la Primaria Timisoara, care are aceeasi speta. Momentan sunt suspendate finantarile. Legea Sportului a aparut in februarie, nu au aparut normele de aplicare. In conditii normale, noi consideram ca asocierea a fost legala, asteptam verdictul Curtii de Conturi de la nivel national daca se va dovedi ca asocierea a fost ilegala, exista toate premisele sa nu putem sa mai finantam cluburile sportive”, a spus pentru opiniatimisoarei.ro Titu Bojin.

Consilierul judetean Adrian Negoita, presedintele Comisiei de Cultura, Tineret si Sport a tras si el un semnal de alarma spunand ca toate cele cinci cluburi sportive finantate de Consiliul Judetean s-ar putea desfiinta, odata cu taierea finantarii, deoarece nu vor mai fi bani suficienti pentru sustinerea acestora.

Prima consecinta va fi ca BC Timisoara nu va putea participa la Cupele Europene de baschet.

Cluburile nu mai primesc finantare, astfel ca risca sa se desfiinteze. BC Timisoara trebuie sa isi achite taxa la FIBA, iar din lipsa banilor risca sa iasa din cupele europene. Mai grav este ca nu va mai continua in viitor. Asa se va intampla si la rugby si la restul”, a spus pentru opiniatimisoarei.ro Negoita.

Nicolae Robu: Pe raspunderea noastra, a decidentilor, se poate finanta in continuare

Aceeasi situatie se regaseste si la Consiliul Local Timisoara. Primarul Nicolae Robu a declarat pentru opiniatimisoarei.ro ca si la Primarie a fost un control al Curtii de Conturi in urma caruia municipalitatea a fost anuntata ca asocierile cu cluburile sportive sunt ilegale.

Robu este convins ca nu se va inregistra nicio problema, deoarece aceste cluburi vor primi in continuare bani cel putin de la Consiliul Local ”pe raspunderea noastra, a decidentilor”.

Nu se intampla nimic, pentru ca aceste asocieri au girul de legalitate din partea Judecatoriei Timisoara. Daca ne luam dupa doamna auditoare, asa ar trebui, sa nu le mai dam finantare la cluburi. Numai ca noi contestam si mergem in instanta pentru ca la baza asocierii exista o hotarare judecatoreasca. Pe raspunederea noastra, a decidentilor, se poate finanta in continuare. Iti atragi penalitati, daca te ingropi, dupa aceea”, a spus pentru opiniatimisoarei.ro Nicolae Robu.

Intrebat daca „finantarea pe raspunderea decidentilor” este LEGALA, primarul a spus ca ”legalitatea o stabileste instanta de judecata. In rest sunt pareri”.

CJT a  alocat pentru cluburile sportive, in 2015 astfel: ACS Poli Timisoara a primit suma de 900.000 de lei, BC Timisoara a primit 950.000 de lei, iar clubul Saracens Rugby Club Municipal Universitatea de Vest Timisoara a primit 600.000 de lei. Pentru Clubul de Handbal Politehnica s-au dat 100.000 de lei, iar pentru Asociatia Judeteana de Canotaj 100.000 de lei.

Consiliul Local Timisoara a alocat pentru cluburile sportive, in 2015 astfel: ACS Poli Timisoara suma de 7,8 milioane de lei, Timisoara Saracens Rugby Club Municipal Universitatea de Vest Timisoara a primit din bugetul orasului 3 milioane de lei, Asociatia Baschet Club Timisoara a primit 3 milioane de lei, echipa Handbal Politehnica Timisoara a primit 1,2 milioane de lei din bugetul orasului.

Cluburile timisorene beneficiaza de prea putini bani din sponsorizari, baza fiind finantarea de la bugetul judetean si cel local.Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Rating

  • 0comentarii

recomanda prietenilor

loading...