Anul 2023, cel mai cald din istorie. Cu cat a fost depasita temperatura medie globala

Oamenii de stiinta au ajuns la concluzia ca 2023 este cel mai calduros din istorie, in urma masuratorilor facute in primele 11 luni.

Temperatura medie globala pentru intervalul specificat a atins cel mai ridicat nivel inregistrat vreodata si s-a situat cu 1,46 grade Celsius peste media din perioada 1850-1900, cunoscuta drept „epoca pre-industriala”.

Pe baza acestor date, oamenii de stiința din Uniunea Europeana au spus, miercuri, ca 2023 va fi cel mai cald an inregistrat vreodata, de cand se fac masuratori de specialitate, scrie antena3.ro.

Potrivit Serviciului Copernicus pentru Schimbari Climatice, C3S, temperatura in perioada ianuarie – noiembrie a fost cu 0,13 grade Celsius mai mare decat media pentru aceeasi perioada din 2016.

Acest an calendaristic inca este atestat in prezent drept cel mai cald consemnat vreodata.

In plus, luna trecuta a fost cel mai cald noiembrie inregistrat la nivel global, cu o temperatura medie a aerului la sol de 14,22 grade Celsius. Asta inseamna cu 0,85 grade Celsius peste media intervalului 1991 – 2020 pentru luna noiembrie si cu 0,32 grade Celsius peste precedenta cea mai calda luna noiembrie, cea din 2020, a comunicat C3S.

Iar previziunile specialistilor nu sunt deloc optimiste.

Atata timp cat concentrațiile de gaze cu efect de sera continua sa creasca, nu ne putem astepta la rezultate diferite de cele observate in acest an. Temperatura va continua sa creasca, la fel si impactul valurilor de caldura si al secetei. Atingerea unui nivel net zero (de emisii) cat mai curand posibil este o modalitate eficienta de a ne gestiona riscurile climatice”, spune directorul Serviciului Copernicus pentru Schimbari Climatice, Carlo Buontempo.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.
loading...

    Pareri

  1. pai e totul normal. Au spus si cei de la Nasa si Stephen Hawking si Neil deGrasse Tyson(da-ti un google search daca nu ii cunoasteti) ca soarele se mareste deci evident ca va emite mai mare caldura si ca se apropie de noi. Noi suntem infimi raportat la timp, dar probabil peste vreo 500-1000 de ani, pe Pamant va fii prea cald pentru vietile noastre omenesti 🙂