Anul 2022 pentru Camera de Comert, Industrie si Agricultura Timis, in fapte si cifre 

TIMISOARA. Sub Preşedinţia și conducerea nou alese, CCIA Timiș a derulat un amplu și complex program de acțiuni și proiecte în beneficiul celor 650 firme membre și al comunității de afaceri

Alegerea primului președinte femeie din istoria sistemului cameral românesc

28 februarie: Adunarea Generală a Membrilor CCIA Timiș a ales cu unanimitate de voturi în funcția de Președinte pentru mandatul 2022-2026 pe dna Florica CHIRIȚĂ. În cadrul sedinței, a fost aprobat Raportul Colegiului de Conducere privind activitatea organizației în mandatul 2018-2022, a fost validat noul Colegiu de Conducere al CCIAT și au fost aleși cei trei vicepreședinți: Milița Pleascar, Darius Georgiu și Lucian Galoși. „Viziunea mea este de a promova și proteja conceptul de cameră de comerț ca entitate intermediară esențială între guvern și mediul de afaceri. Să nu uităm că organizațiile camerale sunt singurele entități care pot face lobby și reprezenta interesele comunității de afaceri în relația cu administrația publică centrală și locală. Îmi doresc ca a fi membru al Camerei de Comerţ Timiș să însemne garanţia pentru succesul afacerilor. Încredere, respect, responsabilitate, colaborare – sunt valorile care ne fac mai puternici împreună, ne ajută să creăm viitorul pe care ni-l dorim. Este angajamentul  meu activ și onest!”, a încheiat mesajul Florica CHIRIȚĂ, Președintele nou ales al CCIAT.

Organizarea celui mai important eveniment de business al anului

4 noiembrie: CCIA Timiș a organizat la Centrul Regional de Afaceri cea de-a 29-a ediție a Galei Excelenței în Afaceri – Topul Firmelor din Județul Timiș, cel mai important eveniment care celebrează excelenţa în afaceri. Ceremonia de premiere a fost deschisă de Președintele CCIA Timiș, Florica CHIRIȚĂ. Au adresat mesaje de salut I.P.S. Ioan Selejan, Mitropolitul Banatului, Sorin Mihai GRINDEANU, VicePrim Ministru și Ministrul Transportului, Mihai DARABAN, Președintele Camerei de Comerț și Industrie a României, Mihai RITIVOIU, Prefectul Județului Timiș și Dominic FRITZ, Primarul Municipiului Timișoara.

Realizat pe baza unei metodologii unice și unitare la nivel național, clasamentul pentru anul 2021 a reunit 12.095 firme care au îndeplinit criteriile de eligibilitate, dintr-un număr de 35.333 care au depus bilanţul contabil pentru exerciţiul financiar trecut. Dintre acestea, au fost evidenţiate 1.853 firme care au reuşit să se claseze pe locurile I, II şi III, structurate pe domenii, grupe de activitate și clase de mărime. Totodată, 151 de firme care au ocupat unul din primele trei locuri în ultimii zece ani au fost distinse cu Trofeul de Excelenţă.

Trofeul de Excelență ACADEMICA a onorat locul pe care universităţile de stat timişene le deţin în elita învăţământului românesc și realizările de excepție care le mențin ca actori vizibili și de impact în aria academică europeană.

Ca în fiecare an, CCIA Timiș a acordat premii și distincții speciale unor firme pentru realizări de excepție în diferite domenii de activitate și pentru momente aniversare.

Trofeul de Excelență pentru Responsabilitate Socială a fost acordat Inspectoratului pentru Situații de Urgență BANAT al Județului Timiș în semn de recunoștință pentru curajul, profesionalismul, determinarea, demnitatea și spiritul de sacrificiu al acestor eroi care își pun viața și activitatea în slujba cetățenilor.

Trofeul de Excelență în Afaceri a fost acordat companiei TAMO-KO DEVELOPMENT pentru angajamentul continuu la dezvoltarea de noi concepte și tehnologii inovative în realizarea de proiecte emblematice pe piața construcțiilor civile și industriale din regiune.

Trofeul de Excelență în Retail a fost acordat companiei PROFI ROM FOOD pentru cea mai mare cifră de afaceri din Județul Timiș, cea mai mare extindere în teritoriu și un ritm de creștere încă neegalat în România.

Trofeul de Excelență pentru Export a mers spre CONTINENTAL ROMÂNIA-Timișoara pentru cele mai remarcabile rezultate privind valoarea exporturilor și numărul de operațiuni vamale.

Trofeul de Excelență pentru Dinamism și Inovație a fost acordat RPC Group pentru activitatea prodigioasă ca jucător cheie pe piața imobiliară din vestul României, pentru calitate și eficiență în execuția lucrărilor de construcții.

Trofeul de Excelență pentru Internaționalizarea Afacerii a fost acordat companiei AUR’A Mineral Water pentru expansiunea exporturilor, inovare și descoperire de noi piețe de desfacere în întreaga și a unei puternice recunoașteri pe plan mondial.

Totodată, în semn de recunoaștere a excelenței artistice, CCIAT a acordat Operei Naționale Române Timișoara Trofeul ARS GRATIA ARTIS.

În cadrul unor momente speciale, au fost acordate Trofee și Diplome aniversare unor firme care au împlinit 25 și respectiv 30 de ani de activitate: CASA AUTO TIMIȘOARA, CONSELECTRIFICAREA INSTAL și STADA HEMOFARM.

Cei peste 700 de participanţi la Gala Excelenței în Afaceri s-au bucurat de momente artistice de excepție oferite de artiștii Operei Naționale Române Timișoara, de dansatorii Alexia Nicoară și Cătălin Caucă și de trupa PHASER.

CCIA Timiș pe scena Topului Național al Firmelor

23 noiembrie: Președintele CCIA Timiș, Florica CHIRIȚĂ, a participat la cea de-a 29-a ediție a Galei Topul Național al Firmelor 2022. Pentru prima dată în istoria CCIAT, un președinte al organizației camerale timișene a fost invitat pe scena Topului pentru a înmâna un premiu special. Astfel, dna Florica CHIRIȚĂ a înmânat Premiul de Excelență în Afaceri companiei HIDROELECTRICA SA cu cel mai mare profit înregistrat în 2021. În mesajul adresat participanților, Președintele CCIAT a felicitat firmele laureate pentru rezultatele remarcabile obținute și le-a urat “mult succes, puterea de a rezista și de a învinge greutățile”. A fost deasemenea remarcată prezența în topul național a 542 de firme din Județul Timiș, clasate pe locurile 1-10.

Întâlniri și vizite oficiale în țară și străinătate: 14

Vizita la CCIAT a firmei ALIPLAST din Polonia

19 ianuarie: O delegație a firmei ALIPLAST condusă de Jan Kidaj, Director General, a avut o întâlnire cu conducerea CCIA Timiș pentru a obține informații privind potențialul investițional al județului Timiș. Producătorul polonez de sisteme de aluminiu are în plan deschiderea unei fabrici de profil în Timișoara sau în județ. ALIPLAST este unul din liderii de piață din Europa în dezvoltarea, comercializarea și distribuția de sisteme de aluminiu de înaltă calitate pentru ferestre, uși, elemente glisante, pereți cortină, sisteme de acoperișuri.

Vizita de lucru la Belgrad a Președintelui CCIAT

19 – 20 aprilie: Președintele CCIA Timiș, dna Florica CHIRIȚĂ, a efectuat o vizită de lucru la Belgrad ce a avut ca scop revigorarea relațiilor economice și de afaceri bilaterale. Prima întâlnire a fost cu conducerea CCI Belgrad, unde în prezența Ambasadorului României în Republica Serbia, E.S. Silvia  Davidoiu, și a reprezentaților Camerei naționale a Serbiei, a fost reactualizată Convenția de Colaborare între cele două organizații camerale.

Vizita a continuat la Centrul Expozițional Belgrad, unde conducerea Centrului a făcut o prezentare a acestuia și a manifestărilor găzduite.

Ministrul Consilier al Ambasadei României la Belgrad, dna Tullia Balla, a însoțit delegația camerală pe întreaga durată a vizitei.

 

Președinții CCIA Timiș și Camerei de Comerț Istanbul au semnat un Memorandum de Înțelegere

16 mai: Președintele CCIA Timiș, Florica CHIRIȚĂ, și omologul său Şekib Avdagiç, Președintele Camerei de Comerț Istanbul (ICOC), au semnat la Istanbul un Memorandum de Înțelegere care stabilește cadrul instituțional de cooperare destinat consolidării și promovării comerțului și investițiilor, stimulării parteneriatelor de afaceri între companiile din cele două țări și regiuni. Documentul prevede organizarea la Timișoara și la Istanbul de evenimente economice, schimburi de experiență și bune practici în domeniul învățământului profesional, participarea reciprocă la târguri și expoziții, schimb de informații și oportunități de afaceri, colaborare în proiecte finanțate. În calitatea celor două organizații de membri ai Federației Camerelor de Comerț Dunărene, s-a discutat despre organizarea la Timișoara, în toamna anului, a Adunării Generale a Federației și a unui Forum European Dunărean.

Vizita de lucru la CCIAT a Consulului Germaniei la Timisoara

19 mai: E.S. Regina LOCHNER, Consul al Republicii Federale Germania la Timișoara, a avut o întâlnire de lucru cu Președintele CCIAT Florica CHIRIȚĂ, cu scopul de a consolida relațiile de colaborare între cele două organizații. În debutul întrevederii, Președintele CCIAT a făcut o scurtă prezentare a economiei județului Timiș și a locului pe care aceasta îl ocupă în economia națională, a activității organizației, un scurt istoric al cooperarii CCIAT în relația cu Germania și a lansat câteva propuneri de colaborare inter-instituționale.

Vizită istorică la Timișoara

19 mai: Președintele CCIA Timiș, Florica CHIRIȚĂ, a participat  la evenimentele organizate cu ocazia vizitei la Timișoara a Majestății Sale Margareta, Custodele Coroanei și a Alteței Sale Regale Principele Radu al României. După vizita la Catedrala Mitropolitană, Majestatea Sa a facut un scurt popas în dreptul sediului CCIAT din P-ța Victoriei nr.3.“Camera de Comerț Timișoara, este prima cameră de comerț românească înființată în 1850 prin Patenta Împăratului Franz Josef I al Austriei. Construcția Palatului cameral a început în 1925, pe un teren viran oferit de Primărie pe acest loc, atunci Bd. Ferdinand, iar lucrările s-au finalizat în 1926” , a explicat Președintele CCIAT.

 

Vizita de lucru a Președintelui CCIA Timiș la Budapesta

20 mai: Președintele CCIA Timiș, Florica CHIRIȚĂ, s-a aflat la Budapesta unde a avut două întâlniri de lucru destinate identificării de oportunități de cooperare cu comunitatea de afaceri din Ungaria dar și cu cea a țărilor dunărene.

Prima întâlnire a fost cu Președintele CCI Budapesta, dl. Elek NAGY. Propunerile de cooperare lansate de CCIAT au fost transpuse într-o agendă de lucru comună pentru 2023 care vizează organizarea de forumuri de afaceri și participarea firmelor la târguri și expoziții din cele două orașe.

Cea de-a doua întâlnire a fost cu dl. Áron LITTVAY-KOVÁCS, Șef de Departament în cadrul Federației Camerelor de Comerț Dunărene. În calitatea CCIAT de membru al  Federației, a fost lansată propunerea de organizare la Timișoara, în septembrie a.c., a Adunării Generale a Federației și a unui Forum de Afaceri Dunărean. Propunerea a fost preluată spre a fi supusă aprobării Consiliului Director al FCDD.

Rezultate concrete: În data de 27 septembrie, CCIA Timiș a organizat și găzduit la CRAFT Adunarea Generală a Federației Camerelor de Comerț Dunăre, cu participarea conducerii organizațiilor camerale din Austria, Ungaria, Serbia, Bulgaria, România. 

Vizita de lucru itinerantă a Președintelui CCIA Timiș a continuat la Viena

23 mai: Președintele CCIA Timiș, Florica CHIRIȚĂ, a avut o întrevedere cu doamna dr. Kasia GRECO, Vicepreședintele Camerei de Comerț și Industrie a Vienei. Discuțiile au vizat consolidarea colaborării între Austria și România, în beneficiul comunității de afaceri din ambele părți.

Urmarea propunerilor de cooperare formulate de CCIA Timiș, a fost convenită o agendă de lucru comună care cuprinde: Organizarea, atât la Timișoara cât și la Viena, de conferințe și forumuri de afaceri pe domenii de activitate, colaborare în cadrul Federației Camerelor de Comerț Dunărene,  sprijin în implementarea la Timișoara a conceptului Shop-in-Region, pe modelul celui de la Viena și Budapesta.

Ambasadorul Irlandei în România, în vizită la CCIA Timiș

25 mai: Cu prilejul vizitei oficiale în Timișoara, E.S. Domnul Paul McGarry, Ambasadorul Irlandei în România, s-a întâlnit cu Președintele CCIA Timiș, doamna Florica CHIRIȚĂ. Scopul vizitei a fost acela de intensificare a relațiilor de afaceri între cele două țări. În intervenția sa, Președintele CCIAT a făcut o scurtă  prezentare a economiei Județului Timiș și o prezentare a activităților Camerei și a serviciilor destinate comunității de afaceri. La propunerile lansate de Președintele CCIAT, s-a convenit asupra unei agende de lucru, respectiv: Pregătirea unei delegații de afaceri timișene care să participe la Forumul Global de Sănătate Dublin în condiții de gratuitate la transport și cazare.; Organizarea la Timișoara a unui eveniment cu ocazia Zilei Naționale a Irlandei; organizarea unei întâlniri a firmelor cu asociați irlandezi din județul Timiș cu autoritățile publice locale și serviciile deconcentrate din teritoriu. Înaltul oficial a fost însoțit de o delegație de afaceri formată din Gemma Webb – Președintele Asociației de Afaceri Romania-Irlanda (R.I.B.A.), Alexandru Aionițoaei – Market Adviser al Enterprise Ireland, Biroul Praga, Andreea Ciocoiu – membru al consiliului de conducere R.I.B.A. și Director General al Avalon Comp.,  Alina Ciocoiu –  membru în consiliul de conducere R.I.B.A. și Managing Partner al Avalon Comp. și Eoghain O Byrne – membru în consiliul de conducere R.I.B.A. Dna Gemma Webb, Președintele R.I.B.A., a prezentat misiunea și scopul asociației de consolidare a legăturilor de afaceri, sociale şi culturale între comunităţile irlandeze şi româneşti.

Rezultate concrete: În perioada 14-16 iunie 2022, o delegație de afaceri timișeană alcătuită din 8 directori de spitale și clinici medicale private și de stat din Timișoara a participat în condiții de gratuitate oferite de Enterprise Ireland, la Forumul Global de Sănătate de la Dublin; Companii timișene din sectorul agribusiness au participat în aceleași condiții, la Târgul de Agricultură desfășurat la Dublin, între 18-21 septembrie a.c.

În 17 martie 2023, CCIAT va organiza ZILELE IRLANDEI, cu ocazia Zilei Naționale a Irlandei, pentru prima dată în altă parte decât în capitala statului.

Întâlnirea Președinților camerelor de comerț  din România și Ungaria

15 iunie, Debrecen: Președintele CCIA Timiș, Florica CHIRIȚĂ, a participat la cea de-a doua întâlnire a Președinților camerelor de comerț semnatare ale Acordului de Colaborare inter-cameral semnat la Debrecen în 26 iunie 2019.

La eveniment a participat ca invitat special E.S. Gabriel Cătălin ȘOPANDĂ, Ambasadorul României în Ungaria.

În intervența sa, Președintele CCIAT a lansat câteva propuneri de colaborare concrete, respectiv: Organizarea la Centrul Regional de Afaceri al CCIAT a unui Târg Euroregional dublat de întâlniri B2B; Participarea companiilor românești și maghiare la evenimente expoziționale din județele camerelor de comerț semnatare, în condiții de reciprocitate; Organizarea de vizite de studiu / schimburi de bune practici la companii maghiare pe sectoare de activitate ; Derularea de proiecte cu finanțare europeană prin programul transfrontalier România-Ungaria.

 

Vizita la CCIAT a Ambasadorului Sloveniei în România

16 iunie: Președintele CCIA Timiș, Florica CHIRIȚĂ, a avut o întrevedere cu E.S. Lea STANCIC, Ambasadorul Republicii Slovenia în România, aflată într-o vizită oficială în județul Timiș. Întâlnirea a avut ca scop intensificarea schimburilor comerciale bilaterale și identificarea de oportunități de afaceri și investiții pe cele două piețe. După o prezentare succintă a principalilor indicatori economici al Județului Timiș în context național și a activităților camerale, Președintele CCIAT a lansat câteva propuneri de colaborare concrete, respectiv: Organizarea la Timișoara și/sau în Slovenia a unui forum de afaceri multisectorial; Participarea firmelor timișene la expoziții din Slovenia și a firmelor slovene la expozițiile organizate de CCIAT.

La rândul său, Ambasadorul Sloveniei și-a arătat interesul în a sprijini demersurile pentru întărirea relațiilor economice dintre Slovenia și județul Timiș.

Președintele CCIAT la ceremonia de semnare a Acordului Interguvernamental România-Serbia

23 iunie: La invitația dlui Sorin GRINDEANU, Viceprim-Ministru și Ministrul Transporturilor și Infrastructurii, Președintele CCIA Timiș, Florica CHIRIȚĂ, a participat la ceremonia de semnare a acordului interguvernamental bilateral privind autostrada Timișoara-Belgrad, proiect de importanță regională pentru Județul Timiș.

 

CCIA Timiș, gazda  Adunării Generale a Federației Camerelor de Comerț Dunărene

26 septembrie: În calitate de membru al Federației Camerelor de Comerț Dunărene (FCCD), CCIA Timiș a găzduit Adunarea Generală Anuală a organizației. La eveniment au fost prezenți reprezentanți ai camerelor de comerț membre din Austria (Viena, St. Pölten, Linz), Bulgaria (Ruse, Vratsa), Serbia (Belgrad) și Ungaria (Budapesta, Pécs-Baranya, Pest) și România (Arad, București, Timiș). Camera de Comerț și Industrie a Municipiului București a fost reprezentată de Președintele Iuliu Stocklosa.

Sedința a fost deschisă de András Rév, Președintele FCCD și de dna Florica CHIRIȚĂ, Președintele CCIAT, gazda evenimentului.

Pe ordinea de zi a Adunării s-au aflat atât probleme organizatorice cât şi probleme de natură strategică: raport al activităților FCCD în 2021, raport financiar, oportunități de proiecte finanțate de UE, prioritățile Federației pentru perioada 2022/2023.

Propunerile adoptate pentru anul 2023 sunt următoarele: Organizarea a două grupuri de lucru în plus față de cele existente deja: Infrastructură de Transport (vizează identificarea de proiecte privind îmbunătățirea infrastructurii Dunării pe tronsonul Austria- Serbia-Romania) și Start Up Center, în coordonarea CCI Istanbul; Implementarea proiectului Shopping Street.

Propunerile lansate de CCIAT vor fi analizate și puse în aplicare, respectiv, implementarea de către camerele de comerț membre a programului Virtual Power Plant, cel mai important program  de recunoaștere a eficienței energetice din Europa Centrală și de Est, testat în Județul Timiș printr-un parteneriat cu CCIA Timiș.

Programul extraprofesional oferit oaspeților de către CCIAT a cuprins un tur de oraș și o degustare de vinuri – prilej de a descoperi Timișoara prin istoria și arhitectura sa cât și povestea de succes a vinului de Recaș.

Rezultate concrete: Conducerea FCCD a decis să ofere sprijin CCIAT în mobilizarea camerelor de comerț membre pentru participarea cu firme la Forumul European Dunărean Timișoara 2023 .

 

Vizita la CCIAT a Ambasadorului Belgiei în România

29 septembrie: Președintele CCIA Timiș, Florica CHIRIȚĂ, a primit vizita oficială a Ambasadorului Regatului Belgiei în România, E.S. Philippe BENOIT, aflat la Timișoara cu ocazia deschiderii primului Consulat Onorific al Belgiei în orașul de pe Bega. Înaltul oficial a fost însoțit de Ewoud ROES, Șef Adjunct al Misiunii diplomatice belgiene, Alain SCHODTS, Director Executiv al Camerei de Comerț Belgia-Luxembourg-România-Moldova (BEROCC) și Ovidiu ȘANDOR, Consulul Onorific al Belgiei la Timișoara.

Principalul obiectiv al întâlnirii l-a constituit identificarea de noi oportunități bilaterale de afaceri și investiții dar și elaborarea unei agende de lucru comună, cu acțiuni în beneficiul comunităților de afaceri din cele două țări.

În deschiderea întâlnirii, Președintele CCIAT a făcut o prezentare succintă a principalilor indicatori economici ai județului Timiș și a locului pe care economia timișeană îl ocupă în context național cât și o prezentare a activităților și premierelor camerei timișene și a lansat câteva propuneri de colaborare, printre care organizarea în toamna anului viitor a unei misiuni economice timișene în Belgia, la Bruxelles.

Rezultate concrete: În perioada 9-11 mai 2023, în contextul “Timișoara, capitală europeană a culturii”, CCIAT va organiza, în parteneriat cu BEROCC și Consulatul Onorific al Belgiei la Timișoara, „Săptămâna belgiană” care va cuprinde întâlniri B2B, miniexpoziție cu produse din Belgia, vizite la companii de profil, cină de gală și o seară a culturii belgiene.

 

Vizita la CCIAT a Ambasadorului Italiei în România

9 noiembrie: Aflat într-o vizită oficială în Județul Timiș cu scopul de a prezenta oficialilor adminstrației publice locale noul Consul Onorific desemnat al Italiei la Timisoara, Ambasadorul Italiei în România, E.S. Domnul Alfredo Durante Mangoni, a avut o întrevedere cu Președintele CCIA Timiș, Florica CHIRIȚĂ. Discuțiile au vizat identificarea de căi de colaborare concrete, în vederea intensificării relațiilor economice dintre cele două țări.

Președintele CCIAT a făcut o prezentare succintă a principalilor indicatori economici ai Județului Timiș și ale activităților CCIAT cât și o retrospectivă a relațiilor de colaborare stabilite de CCIAT cu entități din Italia încă de la înființarea acesteia

Delegația italiană s-a aratat interesată de domenii precum: agricultura și industria alimentară, turismul dar și de tranziția verde, economia circulară, digitalizarea. Va pune în contact CCIAT cu asociații de business din Italia, pe domenii de activitate (lemn și industria mobilei, agricultură, textile etc.) pentru a facilita vizitarea de către firmele timișene a unor mari târguri și saloane internaționale din Italia.

Rezultate concrete: În data de 5 decembrie, Președintele CCIAT a participat la Gala Antreprenorilor Italieni desfășurată la Hotel Marriott București, unde a avut o discuție cu Roberto MUSNECI, Președintele Camerei de Comerț Italiene pentru     România, privind vizita la CCIAT, în ianuarie 2023, a unui grup de firme italiene interesate să facă afaceri în județul Timiș.

Convenții de colaborare semnate: 2

  • Camera de Comerţ și Industrie Belgrad, Belgrad, 19 aprilie 2022
  • Camera de Comerţ și Industrie Istanbul, Istanbul, 16 mai 2022 

Forumuri de afaceri: 5 acțiuni, 65 participanți

Firme timișene participante la Forumul de Afaceri și Investiții România-Turcia

30 martie – 3 aprilie: O delegație de 10 firme timișene a participat la Forumul de Afaceri și Investiții România-Turcia care a avut loc la Istanbul, în organizarea Ministerului Antreprenoriatului și Turismului din România și a CCI a României. Evenimentul a fost dedicat dezvoltării relațiilor bilaterale româno-turce, consolidării prezenței firmelor românești pe piața turcă și atragerii de noi investiții în România. Amploarea evenimentului cât și gradul înalt de reprezentativitate au constituit cadrul optim pentru firmele timișene care au stabilit contacte de afaceri directe cu parteneri din Turcia, în următoarele domenii de activitate: imobiliare, textile, sănătate, comerț, servicii.

Soluții AgTech israeliene pentru Timișoara

6 aprilie: CCIA Timiș în colaborare cu Misiunea Comercială din cadrul Ambasadei Statului Israel în România au organizat cel ce-al doilea eveniment economic sectorial din agenda comună stabilită în decembrie 2021, sub genericul „Flourishing Timisoara. Israeli AgTech Solutions for Timisoara”.

Evenimentul a fost dedicat sectorului agro-tehnic, companiile din Israel prezentând programele de inovare tehnologică de ultimă oră și oportunitățile de afaceri cu firme de profil din Timiș. Evenimentul s-a încheiat cu o sesiune de networking.

Oportunități pentru companiile timișene de a investi pe piața americană

8 aprilie: CCIA Timiș, în parteneriat cu Serviciul Comercial al Ambasadei Statelor Unite ale Americii la București și Camera de Comerț și Industrie a României, a organizat un eveniment de  prezentare a Programului SelectUSA 2022, gestionat de către Guvernul Federal al SUA, precum și de prezentare a Summitului de investiții SelectUSA 2022, care va avea loc la Washigton, în perioada 26-29 iunie a.c.. Programul SelectUSA promovează și facilitează investițiile în afaceri în Statele Unite prin coordonarea agențiilor guvernamentale federale conexe, pentru a servi drept punct unic de contact pentru investitori. Thomas HANSON, Atașat Comercial al Ambasadei SUA la București, a încurajat companiile prezente în sală cât și cele on-line interesate să-și extindă operațiunile pe piața americană să apeleze la acest program, inclusiv la SelectUSA TECH, să participe la Summit cât și la celelalte evenimente expoziționale sectoriale.

Interes chinez pentru afaceri cu firme din România

19 mai: La invitația adresată de către de Casa Româno-Chineză din Harghita, 2 firme membre ale CCIAT au participat la o întâlnire de afaceri on-line cu firme chineze din Provincia Shandong, în organizarea Central European Cooperation Zone din Budapesta.

Eveniment economic on-line România-Franța

21 iunie: Ambasada României în Republica Franceză prin Biroul de Promovare Comercial-Economică Paris și CCIA Timiș au organizat un eveniment economic virtual, sub genericul “România – Franța: Provocări de investiții și oportunități de afaceri”, destinat prezentării relațiilor economice bilaterale și climatului de business favorabil oferit de Franța. Reprezentanții BCPE și ai Business France au oferit informatii economice despre Franța, polii de competitivitate, domeniile cheie pentru investiții, despre cum se pot face afaceri în Franța, aspecte inter-culturale, calendarul de târguri și expoziții. A fost prezentată și povestea de succes a unui antreprenor român care a înființat în Franța compania DocProcess România, specializată în dezvoltarea de soluţii digitale pentru automatizarea proceselor de business.

Evenimentul a fost deschis de E.S. Dl. Luca NICULESCU, Ambasadorul României în Republica Franceză și Florica CHIRIȚĂ, Președintele CCIAT. Au adresat mesaje de salut Subprefectul Județului Timiș, Sorin Gabriel IONESCU și Cosmin BRÂNZAN, Consul Onorific al Franței la Timișoara. La eveniment au participat 25 firme timișene, membri ai Colegiului de Conducere al CCIAT, reprezentanți ai mass media.

Misiuni economice: 7 acțiuni, 70 participanți

Delegația de afaceri a CCIA Timiș, la Expo Dubai 2020

28 februarie – 7 martie: CCIA Timiș a organizat o misiune economică în Emiratele Arabe Unite de vizitare a Expoziției Mondiale Dubai. Delegația timișeană a participat în data de 1 martie la Forumul de Afaceri România – Emiratele Arabe Unite, organizat de Camera de Comerț și Industrie a României, în cadrul manifestărilor prilejuite de celebrarea Zilei României în pavilionul dedicat țării noastre. Delegația de afaceri a CCIA Timiș a reunit reprezentanți a 10 companii timișene, primarul orașului Buziaș, Sorin Munteanu, și primarul comunei Șandra, Luchian Savu –  interesați să identifice noi oportunități de afaceri și investiții pe piețe non-UE. În cadrul întâlnirilor B2B, antreprenorii timișeni au discutat cu companii emirateze care activează în diferite domenii economice: energie neconvențională, energie verde, construcții energetice, IT&C, agricultură și procesare alimentară, servicii medicale, turism. Totodată, în perioada 3 – 5 martie, delegația timișeană a participat la acțiunile organizate de Consiliul Județean Timiș în cadrul Săptămânii Județului Timiș, un demers care și-a propus promovarea destinației investiționale, turistice și culturale a județului.

Interes american pentru afaceri cu firmele timișene participante la misiunea economică de la New York și Miami

9-19 iunie: Delegația de afaceri timișeană aflată în misiunea economică organizată de CCIAT în Statele Unite ale Americii a partipat, în data de 13 iunie, la un eveniment de netwoking desfășurat la Camera de Comerț Româno-Americană din New York. În prezența Directorului General al organizației camerale, Elias Wexler, au avut loc discuții cu oameni de afaceri americani din domeniile reprezentate de companiile românești: instalații industriale și de automatizare, instalații electrice, energie, formare profesională, învățământ academic, imobiliare, sisteme de încălzire și aer condiționat, servicii tipografice,  legislație și contabilitate, comerț cu articole sportive, servicii de deratizare și tratamente fito-sanitare, servicii pirotehnice.

România reprezentată de firmele timișene la GLOBAL HEALTH FORUM Dublin2022

14 – 16 iunie, Dublin: O delegație de afaceri timișeană alcătuită din 8 directori ai unor cunoscute spitale și clinici medicale private și de stat din Timișoara a participat la Forumul Global de Sănătate de la Dublin, Irlanda. Este singura delegație din România prezentă la eveniment, în condiții de gratuitate la transport și cazare oferite de Enterprise Ireland. Acțiunea s-a născut urmarea întâlnirii E.S. Ambasadorul Irlandei în România cu Președintele CCIA Timiș, la Timișoara, în 25 mai a.c.

Cea de-a 2-a ediție a Global Healthcare Forum a reunit 124 de specialiști din întreaga lume iar tematicile abordate au vizat sistemele de sănătate publice și private, telemedicina, informatizarea sistemelor medicale, inteligența artificială, alte aspecte legate de inovare în medicină. medicii timișoreni au participat la întâlniri B2B cu companii inovative irlandeze, la vizite la hub-uri și campus-uri de inovare medicală, furnizori de soluții de digitalizare pentru spitale, producători de echipamente medicale, companii membre ale Enterprise Ireland, din Galway și Dublin.

Firme timișene prezente la Târgul de Agricultură Dublin 2022

18 – 21 septembrie: O delegație de afaceri timișeană a fost prezentă la National Plowing Championship, desfășurat la Ratheniska, Co Laois din Irlanda. Aflat la cea de-a 91-a ediție, târgul se situeaza în top III ca popularitate în Europa după numărul de participanți și suprafața de expunere. Ediția 2022 a reunit 1700 de expozanți, 30.0000 de vizitatori și 22 de delegații străine. Participarea delegației timișene a vizat identificarea de oportunități de colaborare cu institute de cercetare din Irlanda, documentarea în privința ultimelor descoperiri în materie de utilaje și echipamente agricole cât și vizitarea unor centre de producție ale unor companii irlandeze cu activități agricole.

Firme timișene participante la AGROTICA Salonic 2022

20-23 octombrie: Prin Programul Hosted Buyers finanțat de Guvernul elen, cu sprijinul Ambasadei Greciei la București – Biroul Economic și Comercial, o firmă din Județul Timiș a participat în calitate de vizitator la Târgul Internațional pentru Echipamente, Utilaje Agricole și Furnituri AGROTICA 2022, desfășurat la Centrul Internațional HELEXPO din Salonic.

Aflat la cea de-a 29-a ediție, Târgul internațional AGROTICA este cel mai important eveniment de acest gen din Balcani și sud-estul Europei a reunit producători de mașini și echipamente pentru agricultură, tractoare, piese de schimb și componente, sere și sisteme de irigație, produse chimice, îngrășăminte, cântare și alte domenii conexe.

Firme timișene participante la PHILOXENIA Salonic 2022

18 – 20 noiembrie: Prin Programul Hosted Buyers finanțat de Guvernul elen, cu sprijinul Ambasadei Greciei la București – Biroul Economic și Comercial, o firmă din Județul Timiș a participat în calitate de vizitator la Expoziția Internațională PHILOXENIA 2022, desfășurată la Centrul Internațional HELEXPO din Salonic.

Cea de-a 37-a ediție a celui mai mare târg internațional de turism din Balcani și sud-estul Europei a reunit peste 235 de expozanți din 12 țări, din domeniul turismului și domenii conexe serviciilor turistice: agenții de turism, tour-operatori, organizatori de evenimente.

Misiune economică de final de an

30 noiembrie-4 decembrie – Tradiționala misiune economică care marchează finalul de an, organizată de CCIAT de aproape două decenii, s-a desfășurat la Viena și Praga. Programul a inclus întâlniri individuale de afaceri pe domeniile de interes ale firmelor participante, pe baza unui program prestabilit. Au fost vizitate cele mai importante obiective turistice şi pieţele de Crăciun din cele două capitale. Ziua Națională a României a fost sărbătorită la restaurantul Casa Românească din Viena, cu cântece și mâncare tradițională românească. Cele mai frumoase și autentice costume populare specifice zonei din care provin companiile participante au fost premiate. La Praga, a avut loc o întâlnire cu Alexandru Aionițoaei, reprezentantul Enterprise Ireland la Biroul Praga, organizația care a oferit firmelor timișene participarea în condiții de gratuitate la Global Health Forum și Târgul de Agricultură de la Dublin.

Din delegația CCIAT, condusă de Președintele Florica CHIRIȚĂ, au făcut parte membri ai Colegiului de Conducere, firme membre dar și companii din Rădăuți, Deva, Oradea, Lugoj și Buziaș. 

Program de informare și instruire a agenților economici cu privire la reglementări legislative în diferite sectoare de activitate, organizate în parteneriat cu serviciile publice deconcentrate din teritoriu, sub egida Instituției Prefectului Județul Timiș: 5 seminarii, 700 participanți

Sesiune de informare a agenților economici timișeni privind legislația muncii

16 februarie: Seminarul dedicat noutăților și modificărilor legislative din Codul Muncii a deschis calendarul 2022 al programului de informare și instruire a agenților economici cu privire la noutăți legislative în diferite domenii de activitate. Evenimentul a fost organizat de CCIAT în colaborare cu Inspectoratul Teritorial de Muncă Timiş. Au fost abordate teme care au vizat: Modificări ale Codului Muncii; Reglementări privind securitatea şi sănătatea în muncă, în mod deosebit accidentele de muncă; Versiunea 6.0.8. a aplicației REVISAL și înregistrarea corectă a contractelor individuale de muncă conform O.U.G. nr.132/2020. Seminarul a fost susținut de specialiștii ITM Timiș: Pavel KAŞAI – Inspector Șef, Ileana MOGOȘANU – Inspector Șef Adjunct Relații de Muncă, Anton Francisc SZASZ – Inspector Şef Adjunct Securitate şi Sănătate în Muncă și Natalia ENII, Expert IT.

Evenimentul a avut un caracter dinamic și interactiv, cei 65 de participanți primind răspunsuri la întrebările și spețele concrete ce au devenit studii de caz.

Sesiune de informare privind legislația în domeniul securității la incendiu 

7 aprilie: CCIA Timiș și  Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Banat” al Judeţului Timiş au organizat un seminar de informare a operatorilor economici privind importanţa solicitării şi obţinerii autorizaţiei de securitate la incendiu și noile reglementări în vigoare.

Temele abordate au vizat: Categoriile de construcţii şi amenajări care se supun avizării şi autorizării privind securitatea la incendiu; Documente necesare pentru obţinerea avizelor şi autorizaţiilor de securitate la incendiu; Valabilitatea avizelor şi autorizaţiilor; Dificultăți în solicitarea și obținerea avizului / autorizației de securitate la incendiu; Drepturi. Obligații. Sancțiuni. Seminarul a fost susținut de lt.col.ing. Cătălin COSACU, Șef Inspecția de Prevenire din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Banat” al Judeţului Timiş. Inspectorul Șef al ISU Banat, col.ing. Lucian MIHOC, a transmis un scurt mesaj video și a făcut un bilanț al activității pe care o desfășoară instituția. Seminarul s-a desfășurat într-o manieră interactivă, astfel încât cei peste 50 de agenți economici au primit răspunsuri la întrebările ridicate.

Sesiune de informare privind protecția mediului și gestionarea deșeurilor

4 mai: CCIAT Timiș, Agenția pentru Protecția Mediului Timiș și Garda Națională de Mediu – Comisariatul Județean Timiș au organizat un seminar de informare a agenților economici având ca temă aspecte privind responsabilitățile agenților economici în domeniul protecției mediului și a gestionării deşeurilor.Au fost dezbătute O.U.G. 92/2021, O.U.G. 195/2005 cu modificările ulterioare și Ordinul nr. 1150/2020 privind aprobarea procedurii de aplicare a vizei anuale a autorizației de mediu și a autorizației integrate de mediu. Seminarul a fost sustinut de dna Carmen PĂCURAR – comisar superior din cadrul Agenției pentru Protecția Mediului Timiș și de dna Alina CĂLUȘERU – Șef Serviciu Monitorizare și Laboratoare din cadrul Gărzii Naționale de Mediu – Comisariatul Județean Timiș care au răspuns întrebărilor adresate de cei peste 60 de agenți economici participanti

Sesiune de informare privind protecția consumatorilor și siguranța alimentelor

5 mai: CCIA Timiș, Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor și Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor au organizat un seminar de informare cu privire la procedurile, contravențiile și sancțiunile care se aplică și despre regulamentele în vigoare.

Tematicile au fost susținute de Mihai-Alin GUBANDRU, Comisar Șef Adjunct și Niculina MIRCEA, Comisar Superior din cadrul CJPC Timiș și de Dr.Flavius NICOARĂ, Director Executiv și Dr.Corina PĂDURARIU, Consilier SCAIEI din cadrul DSVSA Timiș. În ceea ce privește protecția consumatorului, au fost abordate procedurile în domeniu, drepturile consumatorilor și obligațiile agenților economici, dar și liniile pe care le urmăresc inspectorii OPC atunci când merg în controale. Seminarul s-a desfășurat într-o manieră interactivă, astfel că cei peste 30 de agenți economici au putut pune întrebări și au putut lămuri situațiile punctuale cu care se confruntă în activitate.

Noile modificări ale Codului Fiscal, în discuție la CCIA Timiș

6 octombrie: CCIA Timiș în parteneriat cu Direcția Generală Regională a Finanțelor Publice Timișoara a organizat un seminar de informare a agenților economici privind noile modificări aduse Codului Fiscal și Codului de Procedură Fiscală prin O.G. nr.31/2022 și O.G. nr.16/2022. Interesul agenților economici a fost unul deosebit de mare, nu mai puțin de 500 de reprezentanți de firme luând parte la eveniment. La întrebările agenților economici au răspuns Mircea SIMERIA – Director Executiv Colectare, Cristian IANCOVICI – Șef Adjunct Inspecție Fiscală, Mihaela VIȘOIU – Șef Serviciu Asistență pentru Contribuabili, Olimpia DRAGOMIR – Șef Serviciu Registru Contribuabili și Elena TOTH – Șef Serviciu Asistentă pentru Contribuabili.

Conferințe, seminarii, work-shop-uri: 5 acțiuni, 120 participanți

Întâlnire privind modificarea legii camerelor de comerț din România

9 mai: CCIA Timiș a organizat o întâlnire pentru a susține Propunerea Legislativă B254/2022 privind modificarea Legii 335/2007 a camerelor de comerț din România, beneficiile și importanța acesteia pentru dezvoltarea mediului de afaceri românesc, la care au participat membri ai Colegiului de Conducere, companii membre ale CCIAT și reprezentanți ai mass media. Președintele CCIAT, Florica CHIRIȚĂ, a prezentat modificările cuprinse în proiectul de lege, respectiv: Includerea tuturor antreprenorilor din România în Catalogul firmelor; Introducerea unui Certificat de competență; Necesitatea relansării învățământului profesional dual; Relansarea diplomației economice și modalitățile de gestionare a situației camerelor bilaterale. CCIA Timiș se raliază punctului de vedere privind rolul important al camerelor de comerț de interfață a mediului de afaceri în raport cu autoritățile și necesității alinierii sistemului cameral românesc la cel european.

Seminar despre șansa producătorilor autohtoni de a cuceri marile lanțuri de magazine din România

11 mai: CCIA Timiș a organizat o întâlnire a producătorilor timișeni cu reprezentanții AUCHAN, unul din marile lanțuri de supermarketuri și hypermarketuri din Timisoara, sub genericul Cum să îți vinzi produsele în hypermarket/supermarket. Updatarea comerțului. Evenimentul a abordat o temă de mare actualitate care vizează vânzarea produselor în marile lanțuri de magazine de către producătorii autohtoni.

Cei peste 30 de producători din diverse sectoare au aflat care sunt avantajele colaborării cu Auchan Retail România, cu accent pe pașii ce trebuie urmați de producători pentru a ajunge în marile magazine Auchan. Reprezentantul Auchan a răspuns la toate întrebările puse de participanți, oferind soluții pentru fiecare dintre ele. Au fost organizate apoi întâlniri individuale cu producătorii pentru a discuta termenii viitoarelor cooperări.

 

Sesiune de informare privind finanțările europene 2022 – 2027

14 iulie: CCIA Timiș a organizat o sesiune de informare și prezentare a programelor de finanțare pentru perioada 2022-2027. Evenimentul a fost structurat pe paneluri: Surse de finanțare guvernamentale pentru Start-Up-uri și firme cu vechime; Surse de finanțare PNRR (Sănătate, Digitalizare, Energii regenerabile); Granturi pentru investiții (Electric Up, Surse de finanțare pentru zone rurale și balneoclimaterice, Granturi SEE și norvergiene).

Programele de finanțare au fost prezentate de Lelica CRIȘAN, consultant invitat al Consulting Staff și de Bianca JURCA, Director General. Dintre cei 16 participanți la eveniment – persoanele fizice și persoanele juridice interesate de obținerea de fonduri nerambursabile prin intermediul acestor apeluri au solicitat informații și consultanță în vederea scrierii cererilor de finanțare la Dept. Programe de Dezvoltare, Finanțare și Consultanță al CCIAT.

Securitatea cibernetică a companiilor, în discuție la CCIA Timiș

1 noiembrie: Agenți economici și reprezentanți ai instituțiilor publice locale au participat la workshop-ul cu tema „Protejați-vă compania de un atac cibernetic și asigurați valoarea”, susținut de unii dintre cei mai importanți specialiști în domeniu. Dan Shomon, fost consilier al președintelui Barack Obama și unul dintre speakeri, le-a vorbit celor prezenți despre modul în care se pot proteja împotriva atacurilor cibernetice. De asemenea, au luat cuvântul Peter Rainoff și Oren Elimelech, experți în protecția și asigurarea securității cibernetice. Companiile participante au avut posibilitatea de a aplica pentru o poliță de asigurare de securitate cibernetică, de probă, gratuită, oferită de compania Cyber ​​Level Ins.

Eveniment de prezentare a tehnologiei NIDYON în construcții

14 decembrie: CCIA Timiș în parteneriat cu Season House au organizat un eveniment de prezentare a tehnologiei NIDYON în construcții, sistem inovativ cu performanțe superioare de rezistență termică, acustică și seismică. Au fost prezente firme de construcții, dezvoltatori imobiliari, cabinete de arhitectură, reprezentanți ai Ordinului Arhitecților din România-filiala Timiș, ai Inspectoratului Județean de Stat în Construcții Timiș, președintele Secțiunii Construcții a CCIAT, membri ai Colegiului de Conducere, mass media. Participanții au primit răspuns la întrebări esențiale, privind avantajele de construcție și economice ale sistemului față de cele tradiționale, modul de montare, materia primă folosită, caracteristicile tehnice. Seminarul s-a încheiat cu o sesiune de networking și un stand up buffet.

 

  • Acțiuni la care CCIAT a participat ca invitat și/sau speaker: 13

Dezvoltarea sectorului privat în Serbia și Reforma Finanțelor Publice

19 ianuarie: Reprezentanți ai CCIA Timiș au participat la un atelier online interactiv în cadrul căruia a fost prezentat  mediul stimulativ pentru cercetare și dezvoltare a produselor și serviciilor în Serbia, în special  pachetul  de stimulente fiscale  care va intra în vigoare începând cu 1 martie 2022.  Seminarul a fost susținut de prof.dr. Svetislav Kostić, expert fiscal și profesor la Universitatea din Belgrad, Facultatea de Drept. Evenimentul a fost organizat în cooperare cu Cabinetul Primului Ministru al Republicii Serbia și Organizația Germană pentru Cooperare Internațională (GIZ), în cadrul cooperării   pentru dezvoltare germano-sârbe implementate de GIZ prin proiectele: Dezvoltarea sectorului privat în Serbia și Reforma Finanțelor Publice – Agenda 2030.

Conferința Smart City

27 ianuarie: La invitația Primăriei Municipului Timișoara, Cristina Bădulescu, coordonator Hub EIT Climate-KIC, a participat la Conferința SMART CITY de prezentare și dezbatere  a conținutului viitoarei Strategii de Smart City și Transformare Digitală pentru Timișoara 2022-2022. Cei peste 100 de stakeholderi din cadrul administrației locale și naționale, din sectoarele academic și de cercetare-dezvoltare, reprezentanți ai societății  civile, mediului de afaceri și diplomatic, experți internaționali de profil. CCIAT și-a exprimat disponibilitatea de a contribui la implementarea strategiei, bazată pe colaborare și parteneriat cu profesioniști, organizații și cetățeni.

Eveniment de promovare a turismului

18 mai, NH Hotel – Reprezentanții CCIAT au participat la un eveniment de promovare a potențialului turistic din Serbia, urmat de întâlniri bilaterale între agențiile de turism din Serbia și cele din Județul Timiș. Evenimentul a fost organizat de Consulatul General al Serbiei la Timișoara și de Organizația Națională de Turism din Serbia.

Recepție și seară muzicală

24 mai, Colegiul de Artă Ion Vidu – Reprezentanții CCIAT au participat la un eveniment de prezentare a unui proiect, cu ocazia vizitei de afaceri la Timișoara a Prim-ministrului Landului Turingia, dl. Bodo RAMELOW, în calitate de Președinte al Bundesratului.

Conferința Națională CAFA 2022

3 iunie: Președintele CCIA Timiș, Florica CHIRIȚĂ, a participat în calitate de speaker la conferința ”Antreprenoriatul feminin susține cultura”, organizată în preambulul anului 2023 când Timișoara va deține titlul de Capitală Culturală Europeană, de către Coaliția Asociațiilor Femeilor Antreprenor și de Maria GRAPINI, Europarlamentar. La conferință au participat peste 100 de femei de afaceri din asociațiile din țară și o delegație de femei de afaceri din Azerbaidjan.

Președintele CCIAT a vorbit despre rolul Camerelor de Comerț în dezvoltarea antreprenoriatului.

Conferința ANTREPRENOR EU

9 iunie: Președintele CCIA Timiș, Florica CHIRIȚĂ, a participat în calitate de speaker la Conferința Antreprenor EU – Oportunități de finanțare pentru dezvoltare durabilă, organizată de  Confederația Națională pentru Antreprenoriat (CONAF) și Universitatea de Vest Timișoara. În intervenția sa, Președintele CCIATa vorbit despre rolul camerelor de comerț din România în susținerea antreprenoriatului.

Campionatul Național Women Rally 2022

2 iunie – Președintele CCIAT, Florica CHIRIȚĂ, a participat la festivitatea de premiere a primei etape a campionatului național Women Rally 2022, desfășurată în cadrul dineului organizat la Casa Auto Timisoara. Alături de Președintele CCIAT, au luat cuvântul Cosmin Tabără, viceprimar al municipiului Timișoara, Liviu Anton, director general Casa Auto Timișoara și Laura Savu, organizator Women Rally.

Dialog între instituțiile cu atribuții de control și reprezentanții corpurilor profesionale din Județul Timiș

20 iunie: Centrul Regional de Afaceri al CCIA Timiș a găzduit un eveniment de anvergură organizat de către Prefectura Județului Timiș și Uniunea Națională a Patronatului Român (UNPR), în parteneriat cu Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș. Întâlnirea a vizat realizarea unui dialog constructiv între reprezentanții mediului de afaceri, ai corpurilor profesionale și reprezentanții instituțiilor de control din județul Timiș, pentru a identifica posibilitățile de colaborare, în demersul comun de a reduce cât mai mult numărul firmelor cu abateri privind legalitatea în activitățile lor economice, precum și numărul reprezentanților instituțiilor de control care comit abuzuri în procesul de control pe care îl efectuează. În intervenția sa, Președintele CCIA Timiș, Florica CHIRIȚĂ, a făcut referire la misiunea organizației camerale de a reprezenta interesele membrilor şi ale comunității de afaceri în raport cu autorităţile publice locale și centrale, ca  entitate având  dreptul legiferat de a face activități de lobby, fără ca acest lucru să fie considerat conflict de interese. Au fost prezentate acțiunile CCIAT derulate în relația cu instituțiile publice locale și centrale, în favoarea comunității de afaceri timișene, respectiv programul anual de informare a firmelor cu privire la reglementări legislative din diferite domenii de activitate, organizat în parteneriat cu serviciile deconcentrate din teritoriu, sub egida Instituţiei Prefectului Judeţul Timiş.

Festivalul Internațional de Vinuri  din Vârșeț

1-2 iulie: CCIAT prin persoana dlui Darius GEORGIU, Vicepreședinte, a participat la Festivalul Internațional de Vinuri ”Vinofest Vršac”, ce a reunit peste 70 de crame din Serbia și din străinătate, inclusiv România. Cramele din județul Timiș au obținut 13 medalii  de aur și marele premiu al festivalului. Cupele și diplomele obținute de vinurile timișene au fost ridicate de Vicepreședintele CCIAT și de Iavor Radovancovici, promotor al relațiilor de colaborare dintre România și Serbia.

Ziua Națională a Contabilului Român

13 iulie, Iulius Congress Hall: Directorul General al CCIAT, Mihaela TOMESCU, a reprezentat organizația la cea 28-a ediție a Zilei Naționale a Contabilului Român, organizată de Corpului Experților Contabili și Contabililor Aurorizați din România – CECCAR. Sub sloganul „Tradiție pentru viitor. Evoluăm împreună”, tema evenimentului a vizat rolul profesionistului contabil în asigurarea rezilienței afacerilor.

CCIA Timiș, la conferința despre rolul și importanța pieței interne a UE

18 iulie: Președintele CCIA Timiș, Florica CHIRIȚĂ, a fost invitată să participe ca intervenient la conferința “Mediul economic-obstacole și oportunități”, organizată de Maria Grapini, în calitate de europarlamentar și vicepreședinte al Comisiei pentru piața internă și protecția consumatorului din Parlamentul European.

În intervenția sa, Președintele CCIAT a făcut referire la obiectivele specifice ale strategiei CCIAT care conduc la consolidarea și eficientizarea pieței interne în plan local. Conferința s-a încheiat cu o rundă de dezbateri, în care participanții au primit răspunsurile cele mai pertinente de la invitații specialiști.

Gala de Binefacere a Investitorilor Italieni 2022

20 octombrie: Președintele CCIA Timiș, dna Florica CHIRIȚĂ, a participat la cea de-a 4-a ediție a Galei de Binefacere a Antreprenorilor Italieni organizată de Camera de Comerț și Industrie Italiană pentru România, partener tradițional al CCIAT. Evenimentul premium al comunității de afaceri italiene aflat sub semnul generozității a fost destinat strângerii de fonduri pentru trei organizații non-guvernamentale și pentru Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii Luis Țurcanu din Timișoara.

Deschiderea noului Birou STADA HEMOFARM Timișoara

20 octombrie: CCIA Timiș a fost invitată să participe la ceremonia de inaugurare a noului Birou din Timișoara a STADA HEMOFARM. Mesajul Președintelui CCIAT a fost transmis de Daiana Buzatu, Director Dept. Proiecte Finanțate și Consultanță.

Reuniune de lucru a Comitetului Local de Dezvoltare a Parteneriatului Social

18 noiembrie: Inspectoratul Școlar Județean Timiș, în colaborare cu CCIA Timiș și instituțiile reprezentate în Comitetul Local de Dezvoltare a Parteneriatului Social, a organizat o întâlnire de lucru, cu participarea reprezentanților mediului de afaceri, ai mediului universitar, a tuturor directorilor unităţilor de învăţământ care şcolarizează elevi în învățământul profesional și tehnic, precum şi a reprezentanţilor operatorilor economici parteneri ai acestor unități de învăţământ. Rolul acestei acțiuni a fost acela de a populariza în rândul operatorilor economici și a unităților de învățământ profesional și tehnic calendarul etapelor și acțiunilor pentru stabilirea cifrei de școlarizare în învățământul preuniversitar dual și în învățământul profesional de stat pentru anul școlar 2023/2024.

Timișoara Food Summit

23-25 noiembrie: CCIA Timiș a fost invitată să participe la prima ediție a Timișoara Food Summit,  cel mai important eveniment de agrobusiness din vestul țării. Organizat din inițiativa Universității de Științele Vieții ,,Regele Mihai I’’ din Timișoara, evenimentul a cuprins o serie de paneluri unde au fost dezbătute teme de mare actualitate care au acoperit întreg lanțul specific din agrobusiness, industria alimentară, industria de băuturi, retail și HoReCa. Au participat peste 30 de antreprenori de top la nivel regional și național, oficiali ai administrației publice locale și centrale, specialiști și experți din domeniu, reprezentanți de bănci, jurnaliști. CCIA Timiș a fost reprezentată de Darius GEORGIU, Vicepreședinte și Președintele Secțiunii AGRALIM.

Gala de Crăciun a Investitorilor Italieni din România

București, 5 decembrie: La invitația Președintelui Camerei de Comerț și Industrie Italiene pentru România, Roberto MUSNECI, și a Ambasadorului Italiei în România, E.S. Alfredo DURANTE MANGONI, Președintele CCIA Timiș Florica CHIRIȚĂ a fost invitată să participe la Gala de Crăciun a Iinvestitorilor Italieni din România, desfășurată la Hotel Marriott din București, alături de Vincenzo MODERNO, Vicepreședinte al CCIpR și consilier al Președintelui CCIAT.

Târguri, expoziții, saloane

  • Organizate de CCIAT: 13 evenimente, 510 expozanți, 2000 vizitatori

SALONUL INDUSTRIEI UȘOARE, ediția de iarnă 2022

26 – 29 ianuarie: Centrul Regional de Afaceri al CCIA Timiș a găzduit prima ediție de iarnă a Salonului Industriei Ușoare, care a reunit peste 50 de companii din întreaga țară care au expus spre vânzare o gamă largă de articole de sezon.

SALONUL INDUSTRIEI UȘOARE, ediție de primăvară 

16 – 20 martie: CCIA Timiș a organizat la Centrul Regional de Afaceri prima ediție de primăvară a Salonului Industriei Ușoare. Au participat peste 50 de companii din țară, atât producători cât și comercianți, care au oferit spre vânzare o gamă largă de articole de sezon:

EXPO MOBILA TIMIȘOARA & GARDEN EXPO, la prima ediție 2022

24-27 martie: Centrul Regional de Afaceri al CCIA Timiş a găzduit prima ediție 2022 a EXPO MOBILA TIMIȘOARA dedicată industriei mobilei și GARDEN EXPO – expozitie cu vânzare de material dentro-floricol. EXPO MOBILA TIMIȘOARA a reunit producători și comercianți din țară și expozanți noi din Republica Moldova interesaţi să se promoveze pe piața timișeană. GARDEN EXPO a reunit o parte dintre cei mai cunoscuți specialiști în domeniul floricol și peisagistic care au oferit spre vânzare o mare varietate de flori de sezon, pomi fructiferi, arbori și arbuști ornamentali, conifere cât și materiale pentru amenajarea curților, grădinilor și teraselor.

SALONUL INDUSTRIEI UȘOARE, ediție dedicată sărbătorilor pascale

13 – 17 aprilie: La solicitarea expozanților tradiționali, CCIAT a organizat o ediție specială dedicată Sărbătorilor Pascale. Peste 50 de firme din întreaga țară au expus spre vânzare, la prețuri promoționale, o gamă diversificată de articole de îmbrăcăminte, încălțăminte, marochinărie, pielărie-blănărie, produse cosmetice şi naturiste, bijuterii din aur şi argint, gablonţuri, articole de artizanat, decorațiuni hand made, dulciuri etc.

SportVest Timișoara, pledoarie pentru sport și sănătate!

3 – 5 iunie: Timișoara a fost pentru trei zile capitala internațională a sportului, în cadrul primei ediții din vestul țării a SportVest, o manifestare pentru toate vârstele și categoriile de public – copiii, părinți sau bunici, iubitori ai sportului și sportivi de performanță, specialiști dar și persoane care au dorit să afle regulile unui stil de viață sănătos. Organizat în premieră de CCIA Timiș, SportVest a reunit producători și comercianți de articole sportive din toate domeniile, companii care oferă servicii sau produse conexe domeniului sportiv, săli de fitness, centre și cluburi sportive, suplimente alimentare, health and care, articole tehnico-medicale etc., din țară și din străinătate: Ungaria, Italia. Vizitatorii au putut asista la demonstrații de baschet, handbal, rugby, fitness, judo, karate, kick-boxing, scrimă, box, frisbee, dar și la sesiuni de autografe ale unor reputați sportivi români. Au fost organizate concursuri de aruncat la coș, s-au făcut clase de zumba și kangoo jumps,  antrenamente în grup de fitness și body weight.

Expoziția a fost deschisă de Președintele CCIAT, Florica CHIRIȚĂ, de Vicepreședintele CCIAT, dr. Lucian GALOȘI și de Simona AMÂNAR, stea a gimnasticii românești. Utimele două zile au fost dedicate celor mai importanți spotivi din oraș, care s-au întrecut în demonstrații, au dat autografe și și-au prezentat trofeele: echipa de rugby SCM Timisoara, echipa de handbal Juniori 4 și handbaliștii de la SCM Politehnica Timisoara, foști deținători ai Cupei României.

EXPO MOBILA TIMIȘOARA, cea de-a doua ediție 2022

9-12 iunie: Centrul Regional de Afsacreti al CCIAT a găzduit cea de-a doua ediție din acest an a expoziţiei naţionale dedicată industriei mobilei. Expoziția a reunit producători români și importatori recunoscuți din domeniu, interesaţi  să se promoveze pe piața timișeană și să identifice noi parteneri de afaceri. Noutatea ediției a fost Breasla Artizanilor, o comunitate de mesteșugari care transformă cu măiestrie materialele brute în artă, prezentă cu obiecte unicat, realizate de noua generație de meșteri artizani, pasionați de tot ceea ce înseamnă meșteșug în cel mai nobil sens al cuvântului.

SALONUL INDUSTRIEI UȘOARE, ediție de vară 2022

22 – 26 iunie:  CCIA Timiș a organizat prima ediție de vară a Salonului Industriei Ușoare la care au fost prezente peste 50 de companii din țară, atât producători cât și comercianți, care au oferit spre vânzare o gamă largă de articole de sezon.

EXPO MOBILA TIMIȘOARA, la cea de-a 3-a ediție 2022

1-4 septembrie: CCIA Timiș a organizat la Centrul Regional de Afaceri cea de-a treia ediție din 2022 a expoziţiei naţionale dedicată industriei mobilei, care a reunit producători români și importatori recunoscuți din domeniu, interesaţi să se promoveze pe piața timișeană și să identifice noi parteneri de afaceri. Publicul larg dar și cel profesionist au putut admira zeci de stiluri (clasic, modern) și modele de mobilier pentru apartamenteși case,  la preţuri de producător, potrivite pentru toate bugetele.

SALONUL INDUSTRIEI UȘOARE, ediție de toamnă

14-18 septembrie: Sezonul expozițional de toamnă al CCIA Timiș a debutat cu o nouă ediție a Salonului Industriei Ușoare. Peste 50 de companii din țară, atât producători cât și comercianți, au oferit spre vânzare o gamă largă de articole de îmbrăcăminte, lenjerie intimă, încălțăminte, marochinărie și accesorii, produse cosmetice, bijuterii și gablonţuri, altele.

SALONUL INDUSTRIEI UȘOARE, a doua ediție de toamnă  

19 – 23 octombrie: Ediția de toamnă a Salonului Industriei Ușoare a reunit peste 50 de companii din județul Timiș dar și țară, producători și comercianți, care au oferit spre vânzare o gamă largă de articole de sezon.

Cea de-a 4-a ediție a EXPO MOBILA TIMIȘOARA 2022

10 – 13 noiembrie: Centrul Regional de Afaceri al CCIA Timiş a găzduit cea de-a 4-a ediție din 2022 a expoziţiei naţionale dedicată industriei mobilei care a reunit producători români și importatori recunoscuți din domeniu, interesaţi  să se promoveze pe piața timișeană și să identifice noi parteneri de afaceri. Pentru prima dată în cadrul expoziției a fost prezentat mobilierul modular, fără lemn, fără fier sau orice altă structură rigidă, simplu în exploatare, uşor de întreținut, confortabil, durabil și universal, pretabil pentru spații restrânse. De asemenea, au fost prezentate soluții smart-home și smart-cinema, corpuri de iluminat premium “Made in Italy”, șeminee pe vapori de apă 3 D și bio-ethanol.

SALONUL INDUSTRIEI UȘOARE, ediția de toamnă-iarnă

23-27 noiembrie: Centrul Regional de Afaceri al CCIA Timiș a găzduit ediția de toamnă a Salonului Industriei Ușoare. Manifestarea a reunit peste 50 de companii din județul Timiș și din țară, atât producători cât și comercianți, care au oferit spre vânzare o gamă largă de articole de îmbrăcăminte, lenjerie intimă, încălțăminte, marochinărie și accesorii, produse cosmetice, bijuterii și gablonţuri, altele.

SALONUL INDUSTRIEI UȘOARE, ediția de Crăciun

14-18 decembrie: Centrul Regional de Afaceri al CCIA Timiș a găzduit ultima ediție 2022 a Salonului Industriei Ușoare dedicată Sărbătorilor de iarnă. Peste 50 de companii din țară, producători și comercianți, au oferit spre vânzare o gamă largă de articole de sezon dar și aranjamente de Crăciun ce pot fi oferite în dar. Târgul de produse tradiționale din exterior a întâmpinat vizitatorii cu dulciuri de casă, produse naturiste, produse apicole, produse de carmangerie, unități de alimentație publică.

  • Organizate în parteneriat cu CCIAT: 6 acțiuni, 300 expozanți, 3500 vizitatori

TÂRGUL PENTRU MIRESE a deschis calendarul expozițional al CCIAT pe 2022

7 – 9 ianuarie: Centrul Regional de Afaceri a găzduit cel mai mare târg de nuntă din vestul țării care a oferit cea mai bună informare pentru cei ce doresc să își organizeze nunta. Târgul a reunit cei mai buni furnizori de servicii din domeniul evenimentelor private, pregătiți să ofere toate serviciile pentru organizarea unei nunți de vis: rochii de mireasă și costume de mire, decorațiuni și aranjamente florale, săli de nunți, foto-video, altele. Cătălin Botezatu a fost prezent cu brandul de costume bărbătești Viggo iar designer-ul spaniol Felix Ramiro a prezentat colecția noului an. Designerii de la Valerie Mariage au făcut o surpriză mireselor dându-le șansa de a proba rochia Prințesei Diana sau rochiile lui Kate Middleton sau Megan Markle, reproduse de designerii firmei.

BOOKFEST TIMIȘOARA 2022

31 martie: Prezentă la ceremonia de inaugurare a celei de-a 9-a ediții a BOOKFEST Timișoara, alături de Primarul Municipiului Timișoara, Dominic Fritz, Președintele CCIA Timiș, Florica CHIRIȚĂ, a spus: „Sunt mândră că istoria cărții se rescrie an de an la Timişoara, care devine astfel pentru 4 zile capitala cărții, iar Centrul Regional de Afaceri al CCIA Timiș locul unde se reunește „lumea bună a cărții”, locul de întâlnire a iubitorilor de carte cu autorii, dar și cu personalități marcante ale literaturii și culturii românești. Aș dori să felicit și totodată să mulțumesc pentru strădanie organizatorului evenimentului: Asociaţia Editorilor din România, prin persoana dlui Director Executiv Mihai MITRICĂ. Aceleași sincere mulțumiri și felicitări Primăriei Municipiului Timișoara cât și partenerilor tradiționali: Biblioteca Județeană Timiș și Universitatea de Vest și partenerilor media. Și nu în ultimul rând, celor peste 40 dintre cei mai cunoscuți și îndrăgiți autori ai momentului, editori și distribuitori de carte din Timișoara și din România”.

TÂRGUL IMOBILIAR TIMIȘOARA

1 aprilie: Prezentă la conferința de deschidere a celei de-a 4-a ediții a Târgului Imobiliar Timișoara, alături de oficiali ai administrației publice locale, Președintele CCIAT, Florica CHIRIȚĂ, a spus:Suntem mândri să găzduim, în casă nouă, un eveniment de referință pentru sectorul imobiliar din vestul țării. Târgul Imobiliar Timișoara a devenit deja un brand de renume național, bucurându-se de admirația și încrederea publicului, locul ideal în care companii de top din domeniul imobiliar se pot prezenta într-un cadru dedicat, iar cei aflați în căutarea unei noi locuințe își pot găsi casa visurilor. Doresc să felicit și să mulțumesc organizatorului evenimentului: redacțiile tion, Agenda și PubliTim – pentru alegerea Centrului Regional de Afaceri ca și gazdă a evenimentului cât și pentru încrederea acordată CCIA Timiș în calitate de colaborator. Adresez aceleași sincere felicitări expozanților, colaboratorilor și partenerilor media”.

EZOTERIC FEST  TIMIȘOARA

20-22 mai: Centrul Regional de Afaceri al CCIA Timiș a găzduit, în premieră, cea de-a XXIV-a ediție a EZOTERIC Fest, organizată de Expo Timișoara Internațional în parteneriat cu CCIAT. Au fost prezenți peste 60 de expozanți și conferențiari din întreaga țară, iar în standuri s-au regăsit produse naturiste, servicii specifice terapiilor alternative și complementare, literatură de specialitate. Totodată, au avut loc consultații gratuite, demonstrații, masaje, conferințe tematice. ,Invitatul special al ediției a fost gen.dr.Emil Străinu, care a avut lansare de carte, sesiuni de autografe și a participat la deschiderea oficială a expoziției, alături de Darius Georgiu, Vicepreședinte CCIA Timiș și Vladimir Culea, Director Expo Timișoara Internațional.


TÂRGUL IMOBILIAR TIMIȘOARA, a doua ediție 2022

10-11 septembrie: Cea de-a 5-a ediție a Târgului Imobiliar Timișoara a reunit cei mai mari dezvoltatori imobiliari din zonă, brokeri imobiliari, bănci de renume, firme axate pe amenajările interioare, consilieri financiari, furnizori de servicii conexe industriei imobiliare.

La conferința de presă care a marcat deschiderea târgului au luat cuvântul oficiali ai administrației publice locale și expozanți. Din partea CCIAT a participat dna Mihaela TOMESCU, Director General. În mesajele adresate, s-a vorbit despre importanța unei dezvoltări sustenabile și echilibrate a Timișoarei și a celorlalte localități din județ.

EZOTERIC FEST TIMIȘOARA

9- 11 decembrie: Centrul Regional de Afaceri al CCIA Timiș a găzduit cea de-a XXV-a ediție a EZOTERIC Fest, organizată de Expo Timișoara Internațional în parteneriat cu CCIAT. Au fost prezenți peste 70 de expozanți și conferențiari din întreaga țară, iar în standuri s-au regăsit produse naturiste, servicii specifice terapiilor alternative și complementare, literatură de specialitate. Totodată, au avut loc consultații gratuite, demonstrații, masaje, conferințe tematice. Invitatul special al ediției a fost gen.dr.Emil Străinu, care a avut lansare de carte, sesiuni de autografe.

Cursuri de formare profesională: 34 cursuri, 280 participanți

Direcția Formare și Perfecționare Profesională a CCIA Timiș a organizat 34 de cursuri, din care 25 autorizate de către Ministerul Educației și de Ministerul Muncii și Protecției Sociale prin  Comisia de Autorizare a Furnizorilor de Formare Profesională din Județul Timiș.

La aceste cursuri au participat 280 persoane din care 33 provenite din firme membre ale CCIAT care au beneficiat de 10% reducere.

Cursuri organizate în mai multe serii: Responsabil de Mediu, Arhivar, Manager de Proiect, Inspector/Referent Resurse Umane, Expert Achiziții Publice, Contabil, Specialist în Managementul Deșeurilor,  Inspector în Domeniul Sănătății și Securității în Muncă (SSM), Responsabil cu Protecția Datelor cu Caracter Personal, Manager Resurse Umane.

 

Proiecte cu finanțare națională și europeană

  1. Proiecte finalizate în 2022: 1

Resurse umane competitive pentru adaptarea la SNCDI în Regiunea Vest (încheiat în 17 februarie 2022 printr-o conferință de presă)

Finanțare: Programul Operațional Capital Uman 2014-2020

Parteneri: CCIA Timiș, partener coordonator; Universitatea Politehnica Timișoara și S.C. Expert Consulting SRL – parteneri.

Durata: 19 decembrie 2019 – 20 februarie 2022

Obiectiv: Facilitarea accesului angajaților la programe de formare profesională care să conducă la îmbunătățirea statutului profesional și a condițiilor de muncă și, în consecință, la creșterea competitivității firmelor.

Grup țintă: Angajați din IMM-uri din Regiunea Vest care își desfășoară activitatea în unul din sectoarele economice cu potențial competitiv identificate conform SNC (Strategia Naţională pentru Competitivitate) și SNCDI (Strategia Națională de Cercetare, Dezvoltare și Inovare 2021-2027).

Rezultate:

  • 404 angajați din IMM-uri au urmat programele de formare profesională, din care 154 de absolvenți ai cursurilor furnizate de CCIAT;
  • 40 de firme (din care 36 IMM-uri) au beneficiat de asistență în elaborarea planurilor de instruire a angajaților;
  • 1 studiu de piață regional privitor la nevoia de instruire a personalului din IMM-uri.
  1. Proiecte în derulare: 7

FPC VESTFormare profesională în sprijinul creșterii eficienței angajaților pe piața muncii în Regiunea Vest

Finanțare: Programul Operațional Capital Uman 2014-2020

Parteneri:Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș – lider de parteneriat; Art Forest Company SRL – partener

Obiectiv: Dezvoltarea carierei angajaților și îmbunătățirea competențelor profesionale prin participarea la cursuri de formare profesională continuă a 651 persoane din Regiunea Vest.

Grup țintă: Angajați, inclusiv persoane fizice autorizate/PFA și întreprinderi individuale/i.i, cu domiciliul într-unul din cele 4 județe ale Regiuni Vest, cu vârsta cuprinsă între 25 și 65 ani.

Rezultate:

  • 141 angajați din firme din Regiunea Vest au beneficiat gratuit de participare la cursuri, dintre care: 34 persoane certificate ca agent de curățenie clădiri și mijloace de transport (curs calificare); 40 persoane certificate ca Manager proiect (curs de specializare); 20 persoane ceetificate în meseria de cofetar-patiser (curs calificare); 20 persoane certificate ca lucrător în comerț (curs calificare);
  • 79 persoane au beneficiat gratuit de servicii de tutorat;
  • 20 firme din Regiunea Vest au beneficiat direct sau indirect în urma implementării acțiunilor proiectului (ex. angajati care și-au completat/certificat competențe profesionale, sprijin pentru implementarea activităților de tutorat pentru angajați);
  • 248 persoane au beneficiat de activități de informare și consiliere profesională.

 

Furnizare de calificare pentru plus valoare

Parteneri: Eurojobs – lider de proiect; CCIAT – partener

Finanțare: Programul Operațional Capital Uman 2014-2020

Grup țintă: Persoane din Regiunea Vest, cu un nivel scazut de calificare, adulti din zone rurale defavorizate, persoanele cu varsta de peste 40 ani.

Obiectiv general: Dezvoltarea carierei prin imbunatatirea competentelor profesionale prin participarea la programele de formare profesionala continua a 651 persoane din Regiunea Vest.

Rezultate:

  • 396 beneficiari ai proiectului
  • 393 beneficiari ai serviciilor de informare și consiliere profesională
  • 19 persoane au identificat un loc de muncă
  • 36 beneficiari ai serviciilor de tutoriat
  • 203 particiooanți la cursurile de formare profesională
  • 70 persoane certificate
  • 56 persoane au beneficiat de sprijin în dezvoltarea de competențe digitale online
  • Validarea competențelor – 89 persoane
  • 3 webinarii organizate pentru grupul țintă.

 

EIT CLIMATE KIC

CCIA Timiș este partener oficial în România al Programului EIT Climate KIC, cel mai mare parteneriat public-privat de inovare din Europa concentrat asupra schimbărilor climatice.

Acțiuni derulate:

-Înscrieri la sesiunea 2022 a sub-programelor: EIT Climate-KIC Pioneers into Practice (program educațional cu componentă de mobilitate care oferă experiență în tranziția către o economie cu emisii scăzute de dioxid de carbon); EIT Climate Launchpad, cea mai mare competiție de idei inovatoare în domeniul “clean technology”;

– 26 august: Finala Națională ClimateLaunchpad România 2022, cu participarea a 6 echipe care și-au prezentat ideile inovatoare

27 septembrie: Finala Regională Europeană ClimateLaunchpad 2022, la care au participat trei din cele 6 echipe participante la etapa națională: RongoDesign – tehnologie de realizarea a materialelor ce au la bază miceliul ca și soluție de înlocuire a polistirenului; PolyMore – sistem de detectare automată a deșeurilor sortate greșit, ce vine în ajutorul companiilor de reciclare; Nedeia – soluții de monitorizare a insectelor și dăunătorilor care atacă culturile de câmp, în timp real.

– 8 noiembrie: Young Climathon Timișoara 2022, cu tema mobilitatea urbană.

Evenimentul s-a adresat elevilor de gimnaziu și liceu din Timișoara care organizați pe echipe, pregătiți și susținuți de cadre didactice, experți și traineri, au lucrat pe parcursul a 24 de ore la elaborarea unor soluții care să răspundă, cât mai sustenabil și realist, temei de concurs.

 

REBOOST – A Boost for Rural Lignite Regions

Finanțare: Program EIT Climate KIC INNOVATION ECOSYSTEMS

Parteneriat: Consorțiu format dintr-o echipă transdisciplinară

Obiectiv general: Sprijinirea entităților interesate din trei regiuni carbonifere europene de lignit (Lusatia în Germania, Konin în Polonia și Gorj în România) în tranziția de la actuala dependență economică ridicată de cărbune la un viitor cu emisii reduse de carbon.

Acțiuni derulate:

  • 2 workshop-uri cu tema „Instrument de simulare multiplayer. Tranziția justă și căi de transformare în regiunea Gorj” ;
  • Vizita partenerilor de proiect la Târgul Jiu.

 

WESTERN BALKAN CIRCULAR AND INNOVATION – BEACONS

Finanțare: EIT Climate-KIC prin Programul Cross European Ecosystems

Parteneri:  Institutul pentru Climă, Mediu și Energie Wuppertal (Germania), Cleantech Bulgaria, CCIA Timiș, Camera de Comert și Industrie a Serbiei, Centrul de Cercetare și Inovare în Informatică, Comunicare și Tehnologii Atena (Grecia), Cirekon Belgrad.

Obiectiv general: Construirea unui ecosistem transnațional în regiunea balcanică destinat punerii în aplicare a inovării circulare în afaceri și creării de piețe circulare.

Acțiuni derulate:

  • 3 workshop-uri: „Cum să măsurăm circularitatea unui produs și amprenta de carbon” (24 noiembrie), „Cum să creați soluții sistemice pentru economia circulară” (21 septembrie), „Rolurile de colaborare ale orașelor cu sectorul privat” (1 noiembrie);
  • 3 webinari: “Systems Solutions for Systemic Challenges in Circular Economy” (7 septembrie), “Cities as beacons for circular economy. The roles of municipalities and private sector” (19 octombrie), “Carbon footprint, LCA and Circular Economy. Where is the connection?” (16 noiembrie);
  • Conferința Internațională ”Balkans Go Circular”, 15 – 16 decembrie

Scopul conferinței este de a reuni toți actorii relevanți din regiune care pot încuraja procesul de tranziție către un model de afaceri circular, dar și de a oferi, prin prezentările celor mai mari experți în acest domeniu, soluții pentru provocările sistemice cu care se confruntă în prezent toate economiile.

 

INIȚIATIVĂ COMUNĂ PENTRU OCUPAREA FORȚEI DE MUNCĂ – JEDI

Finanţare: Programul Interreg V-A România-Ungaria 2014-2020

Parteneriat: Centrul de Formare Profesională pentru Adulți Szeged – leader de proiect; Agenţia de Dezvoltare a Euroregiunii Dunăre-Criş-Mureş-Tisa; Episcopia Romano-Catolică Szeged-Cenad; Agenția de Dezvoltare Regională și Eurointegrare Homokhát; Consiliul Județean Timiș; Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș.

Obiectiv: Creșterea gradului de ocupare a forței de muncă în regiunea transfrontalieră România-Ungaria, prin crearea condițiilor favorabile pentru o piață a muncii echilibrată pe termen lung.

Acțiuni derulate:

– 12 aprilie, Szeged: Târg de carieră JEDI, ed. I;

– 28 aprilie: Seminar interactiv de informare cu privire la cadrul legal, noutăți și trenduri pe piața forței de muncă de ambele părți ale frontierei;

– 19 mai, Timișoara: Târg de carieră JEDI, ediția a 2-a;

– 20 iulie: Workshop de orientare în carieră susținut de Dragoș Gheban și Larisa Blăjuț;

– 22 septembrie, Timișoara: Târg de carieră JEDI, ediția a 3-a + Seminar de orientare în carieră susținut de Dragoș Gheban, Managing Partner, Catalyst Solutions;

– 28-29 octombrie: Conferință profesională privind forța de muncă, structurată în două sesiuni, una care s-a adresat agențiilor economici și cealaltă șomerilor și persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă, cu participarea inspector șef ITM Timiș.

DIGITALIZĂM VESTUL (lansat în 9 decembrie 2022 printr-o conferință de presă)

Finanțare: Programul Operațional Capital Uman 2014-2020

Parteneri:Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș – lider de parteneriat; S.C. DIACOSTAMPET SRL, Petroșani, Jud. Hunedoara

Durata: 15 luni (3 octombrie 2022 – 31 decembrie 2023)

Obiectiv: Sprijinirea a 32 întreprinderi care își desfășoară activitatea într-unul din sectoarele economice identificate conform SNC și în unul din domeniile de specializare inteligentă conform SNCDI, prin analizarea posibilităților și potentialului de digitalizare a întreprinderilor, perspectivele de dezvoltare a acestora prin introducerea și integrarea tehnologiei digitale și determinarea pe această bază a necesarului de formare profesională în domeniul TIC, elaborarea și introducerea unor programe de învățare la locul de muncă și furnizarea serviciilor de formare profesională, evaluarea și certificarea competentelor profesionale pentru 304 angajați, în scopul îmbunătățirii cunoștințelor și competențelor profesionale în domeniul alfabetizării digitale.

Grup țintă: 304 angajați din IMM-uri cu activitate într-unul din sectoarele economice identificate conform SNC și SNCDI (din care min 10% angajați cu vârsta peste 55 ani și min 40% femei) din județele Timiș, Arad și Hunedoara,  vor beneficia de programele de formare profesională; 32 de IMM-uri identificate conform SNC și SNCDI din județele Timiș, Arad și Hunedoara vor beneficia de sprijin în dezvoltarea propriilor programe de formare.

Servicii oferite de Biroul Asistență Societăți Comerciale și Biroul Consilierului Juridic

– Eliberare certificate de origine pentru export: 1880

– Eliberare certificate atestare calitate de IMM: 3

– Consultanță în relația cu ONRC: înfiinţări societăţi comerciale/ mențiuni etc.

– Emitere avize de forță majoră: 2

Curtea de Arbitraj de pe lângă CCIAT

CCIAT a continuat să promoveze importanța soluționării rapide a litigiilor prin instituția arbitrajului, susținând importanța includerii clauzei compromisorii în toate contractele comerciale.

Evenimente de anvergură găzduite de Centrul Regional de Afaceri: 8

  • Conferința imobiliare REMAX, martie 2022
  • Campionatul Național de Dans Sportiv, aprilie 2022
  • Congres medical de Gastroenterologie Dr. Sporea, iunie 2022
  • Ședința Colegiului Consilierilor Juridici Timiș
  • Eveniment Centrul de Radioterapie AMETHYST Timișoara, iunie 2022
  • Congres medical Dr. Săndesc, septembrie 2022
  • Congres medical Dr. Gaiță, octombrie 2022
  • Târgul Angajatorilor de Top, octombrie 2022.
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.