Angela Merkel este decisa sa lase Grecia sa iasa din zona euro

Cancelarul german Angela Merkel este gata sa lase Grecia sa iasa din zona euro, in cazul in care stanga radicala repune in cauza politica de austeritate bugetara in aceasta tara, afirma sambata editia online a revistei Der Spiegel.

„Guvernul german considera aproape inevitabila iesirea (Greciei) din zona euro, daca seful opozitiei Alexis Tsipras (stanga radicala SYRIZA) conduce guvernul dupa alegerile legislative, abandoneaza linia de austeritate bugetara si nu ramburseaza datoriile tarii”, afirma site-ul saptamanalului, care se bazeaza pe „surse apropiate guvernului german”.

Angela Merkel si ministrul de finante Wolfgang Schauble si-au schimbat parerea si acum „considera suportabila o iesire a tarii din moneda unica dupa progresele realizate de zona euro de la summitul crizei din 2012”, asigura Spiegel online, de asemenea pe baza acestor surse.

„Riscul de contagiune catre alte tari este limitat intrucat Portugalia si Irlanda sunt considerate reabilitate. Mai mult decat atat, MES (Mecanismul european de stabilitate) ofera un mecanism de salvare puternic si Uniunea bancara asigura securitatea institutiilor de credit”, mai afirma aceste surse.

Parlamentul grec si-a anuntat miercuri dizolvarea si a confirmat organizarea la 25 ianuarie a alegerilor parlamentare anticipate in care stanga radicala SYRIZA este data favorita in sondaje, aminteste AFP.

Liderul SYRIZA, Alexis Tsipras, vrea sa puna capat politicii de austeritate impuse tarii de creditorii ei internationali (troica UE, BCE si FMI) in schimbul imprumuturilor de circa 240 de miliarde de euro. De asemenea, el vrea sa negocieze o noua restructurare a datoriei publice ce sufoca economia Greciei.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Bravo Angela, lasa-i sa crape !