Noutati :

Angajatorii pot reduce cu pana la 80% timpul de munca al salariatilor. Legea a fost promulgata de presedintele Iohannis

2 aprilie, 2021 - 06:12 PM
Autor: Daniel Balteanu      
Categorie: NATIONAL
1

Promulgarea vineri de catre presedintele Iohannis a legii cunoscute drept ”Kurzarbeit”, care permite flexibilizarea regimului de munca, va aduce o gura de oxigen extrem de importanta in economie, cu beneficii importante sociale, spun reprezentantii mediului de afaceri.

CITESTE SI: Un magazin gasit cu usile deschise dupa ora 18.00 la Timisoara, amendat. 300 de oameni sanctionati ca au fost prinsi fara masca ori fara declaratii noaptea 

Din estimarile guvernului este de asteptat ca 60.000 de companii din sectoarele extrem de afectate de criza, cum sunt industriile ospitalitatii si a evenimentelor, cultura si sportul, sa poata mentine sau readuce in activitate cu timp parțial de munca in jur de 500.000 de angajati, scrie hotnews.ro.

Potrivit legii, in perioada starii de urgenta sau de alerta, precum şi pe o perioada de pana la 3 luni de la data incetarii ultimei perioade in care a fost instituita starea de urgenta, de alerta sau asediu, companiile aflate in dificultate pot reduce programul de lucru, iar angajatii primesc cu 25% mai putini bani. Angajatorii trebuie sa obtina acordul scris al reprezentantului salariatilor pentru aceasta reducere de program si, implicit, de venituri.

Actul normativ a fost adoptat la inceputul lunii martie de Parlament. In raportul Comisiei de munca se preciza ca este necesara extinderea masurii de reducere a activitatii de la 50% pana la cel mult 80%, deoarece s-a constatat ca in perioada starii de alerta sau de urgenta activitatile entitatilor economice au fost reduse cu mai mult de 50%.

Concret, angajatorii aflati in situatii exceptionale pot reduce durata de munca cu pana la 80%, iar Guvernul subventioneaza 75% din diferenta dintre salariul normal si cel pentru program de munca redus. Nu va fi acoperit de catre stat tot salariul angajatului, ci pana la valoarea salariului mediu brut pe economie, scrie digi24.ro.

Pe durata reducerii timpului de munca, salariatii afectati de masura beneficiaza de o indemnizatie de 75% din salariul de baza brut lunar aferent orelor de reducere a programului de lucru, mentioneaza legea.Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Rating

  • 1comentarii

recomanda prietenilor

loading...

Pareri

  1. Johannis sa se ocupe cu PNL-ul lui de reforma bugetara,fiscala,structurala pt ca ne-au prostit de ne-au rupt acesti ” psdisti mai prosti” . N-au treaba nici astia cu interesul public. In continuare vom platii pensii speciale,pensii nesimtite,salarii nesimtite si multe sinecuri, vom plati chiar in plus la salarii de bugetari . Statul Roman continua sa insele poporul roman la toate aspectele. Lasitatea guvernantilor ma dezgusta . La dracu ei