Analize medicale la jumatate de pret, la Spitalul Judetean din Timisoara, intr-un laborator desprins parca din filmele SF

Amenajarea si aparatura liniei automate de analize de la Spitalul Judetean din Timisoara a costat in jur de 1 milion de euro. Merita din plin, spun medicii. Laboratorul poate  analiza in jur de 4000 de probe intr-o ora, iar rezultatele obtinute sunt foarte sigure.

Laboratorul cuprinde o linie automata astfel incat eprubetele cu probele recoltate de la pacienti nu mai sunt atinse de nimeni, din momentul in care au intrat in circuitul laboratorului. Dupa ce sunt prelucrate, sunt stocate intr-un spatiu special, in care sunt conservate un anumit numar de zile, astfel incat sa poata fi utilizate oricand, inclusiv ca probe juridice, in cazul in care asta se dovedeste necesar.

„ Avem nevoie de spijinul si colaborarea tuturor celorlalte spitale din Timisoara si din judetul Timis,  pentru a aduce un numar cat mai mare de analize, pentru a utiliza aparatul la intreaga lui capacitate. S-a discutat deja cu DSP-ul si cu Ministerul Sanatatii si facem demersurile pentru a realiza un centru pilot de analize aici, la Spitalul Judetean din Timisoara.„ a declarat Marius Craina, directorul Spitalului Judetean din Timisoara.

Aparatul realizeaza, la ora actuala, analize pentru pacientii internati la Spitalul Judetean, cu internare continua sau de zi, precum si pentru ambulatorul de specialitate. Spre deosebire de anii trecuti, fondurile destinate analizelor de laborator au fost mult suplimentate, asa incat pacientii care vin in ambulator pot avea acces fara probleme  la noua linie, analizele fiind decontate de Casa de Asigurari de Sanatate.

„Medicii de familie, medicii specialisti, orice medic care poate sa elibereze bilet de trimitere poate sa trimita un pacient cu incredere. Spitalul Judetean poate sa deserveasca fara doar si poate tot ce inseamna analiza de laborator in Timisoara si in judetul Timis. Pacientii care nu sunt internati, nu au bilet de trimitere si vor sa faca analize pot acest lucru, trebuie sa stie ca performanta este asigurata, iar costurile pe care Spitalul Judetean le percepe pacientilor care trebuie si nu au alte mijloace financiare decat cele proprii ca sa-si faca analizele sunt incomparabil mai mici decat  la alte laboratoare din Timisoara.  Se poate verifica pe orice site …. „ a completat Marius Craina, directorul Spitalului Judetean.

Reprezentantii Spitalului Judetean spun ca orice analiza facuta in noul laborator costa cam jumatate din pretul practicat de alte laboratoare din oras.

Aparatul executa toate analizele medicale care se fac in mod curent. Pe langa acestea insa, exista investigatii de laborator  specifice anumitor afectiuni si care se fac mai rar. In acest caz este nevoie de un numar mai mare de pacienti decat cei care se adreseaza, in mod normal, Spitalului Judetean, pentru ca altfel costurile reactivilor sunt prea mari. Tocmai de aceea, pe langa linia automata  mai functioneaza si un laborator clasic, care deserveste urgentele si executa analize mai rar cerute in activitatea curenta a spitalului.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

loading...

    Pareri

  1. Surogatul spune:

    Foarte sci-fi, cu calculatoare ce merg pe Windows XP.