Amsterdam – orasul contrastelor! Invitatie la o excursie fascinanta

TIMISOARA. Olandezii spun ca nu exista un oras pe pamant ca Amsterdamul. Noi spunem ca pentru un pasionat de calatorii, capitala Olandei este unul dintre orasele cele mai frumoase pe care le poate vizita.

Agentia de Turism Ultramarin va propune sa descoperiti unul dintre cele mai fascinante locuri ale Europei, intr-o excursie de opt zile, incepand cu 25 mai.

Amsterdam este un oras al contrastelor si al superlativelor, avand mai multe canale ca si Venetia si mai multe poduri decat Parisul. Este unul dintre cele mai frumoase orase din Europa, cu peste 50 de muzee care expun orice, de la cei mai renumiti artisti ai lumii pana la istoria cannabisului – toate acestea pentru a astampara setea chiar si celui mai ardent iubitor de cultura. Printre acestea se afla si Rijksmuseum, muzeu faimos in toata lumea, ce cuprinde o colectie uriasa de tablouri din „Secolul de Aur” olandez. Atractia principala este faimosul tablou Rondul de noapte al lui Rembrandt.
Cele 7000 de cladiri din secolele al XVI-lea, al XVII-lea si al XVIII-lea, sunt un deliciu pentru pasionatii de arhitectura – nu de putine ori, Amsterdam fiind denumit „orasul de turta dulce”, tocmai datorita unicitatii acestor cladiri. Cultura contemporana a orasului este vibranta, iar oamenii sunt lipsiti de prejudecati, relaxati si mereu cu zambetul pe buze.

Unul dintre cele mai frumoase momente pentru orice turist care ajunge in Amsterdam este o plimbare prin Bloemenmarkt, singura piata de flori plutitoare din lume.

Amsterdamul a fost fondat in locul unde debitul raului Amstel intalnea apele marine sarate ale golfului Zuiderzee. Cu putin pamant pentru constructii este greu de inteles de ce un grup mic de colonisti a ales tocmai acest loc nepromitator. S-a dovedit insa a fi o decizie excelenta, deoarece locuitorii orasului Amsterdam au reusit foarte curand sa controleze apele raului dar si comertul care se facea pe el. Pana in secolul al XVII-lea, Amsterdamul devenise oarecum cel mai bogat oras din lume, in centrul unui intins imperiu colonial olandez. Facea comert cu mirodenii, rom si trestie de zahar. Amsterdamul acestei perioade – „epoca de aur” – formeza inima orasului de azi.

Capitala olandeza are peste 1200 de poduri care strabat mai bine de 100 de canale care au o lungime totala de peste 100 km si sunt mai mult de jumatate de milion de biciclete pe strazile orasului. Nu este un oras de intindere mare si, fara indoiala poate fi strabatut cu piciorul.

Centrul Amsterdamului poate parea la inceput un labirint de stradute si canale fara nici un plan de ansamblu. Dar ganditi-va la el ca la o panza de paianjen uriasa si, odata ce veti intelege structura orasului, va fi usor sa va descurcati. Miezul orasului, din jurul pietei numite Dam, are forma de potcoava si cuprinde o serie de strazi largi (principala este Damrak-Rokin) si alei inguste. Are si unele dintre cele mai vechi cai navigabile, candva atat de importante pentru transportarea de bunuri din intreaga lume comerciala olandeza. Zona aceasta este marginta de o centura de canale (grachten), cele principale avand un volum foarte mare. Stradutele (straatjes) sunt raspandite in forme de raze din centru, strabatand canalele cu ajutorul a peste 1000 de poduri care reprezinta o parte deosebita a orasului.

Si, pentru ca suntem in Olanda, Ultramarin va propune o vizita la Giethoorn, „micul Eden olandez”, dar si prin frumoasele orasele Haarlem, Utrecht sau Hoorn. Detaliile acestei splendide excursii le puteti afla AICI sau la tel. 0256.499706.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.