Noutati :

Amfiteatrul din Piata Sf. Gheorghe prinde contur. Va arata ca in proiect, cu vestigiile puse in valoare?

15 octombrie, 2014 - 09:39 AM
Autor: Roxana Deaconescu      
Categorie: ADMINISTRATIE
4

TIMISOARA. Una dintre cele mai importante piete din Timisoara, Sf. Gheorghe, a intrat in sfarsit in lucrari de amenajare. Dupa ce arheologii si-au facut treaba acolo, a venit si randul muncitorilor, care s-au apucat sa contureze amfiteatrul care apare in proiectul initial de modernizare a pietei.

Cat despre statuia care il infatiseaza pe Sf. Gheorghe, aceasta va fi mutata in interiorul zidurilor descoperite, iar toate vestigiile vor fi tratate cu materiale speciale. Din princina descoperirilor arheologice vor fi modificate putin si treptele de acces in amfiteatru, insa doar pe o parte.

„Am ajuns la concluzia ca dintre lucrurile descoperite merita sa fie pastrate si integrate in amenajarea ce urmeaza sa fie facuta doar zidurile bisericii iezuite si fragmentele descoperite ale vechii moschei. Integrarea zidurilor s-ar face prin modificiarea accesului in zona scufundata, am reorientat treptele de acces la zona cea mai de jos a amfiteatrului, treptele coboara pe langa zidul bisericii”, spunea arhitectul Radu Mihailescu, cel care a intocmit proiectul de reabilitare a Zonei Cetate.

Practic, o suparafata din Piata Sf. Gheorghe va fi pavata cu caramida de culoare galben-bruna si va fi inramata cu un chenar realizat din pavele de andezit. Din piata nu va lipsi rampa de acces pentru persoanele cu dizabilitati. Amfiteatrul care apare in proiect va avea pe un perete stemele oraselor infratite cu Timisoara, locul urmand sa fie folosit pentru organizarea a diverse evenimente.

Potrivit primarului Timisoarei, este posibil sa putem circula prin Piata Sf. Gheorghe inca din aceasta iarna. Daca vremea se strica iarasi, cel mai probabil abia in primavara ne vom bucura de piata proaspat renovata.

CITESTE SI:

Reabilitarea zonei Cetate: ce strazi din centrul istoric vor fi pietonale pana in iarna si care raman in santier? Cand va fi gata Piata Unirii?

FOTO! Cum va arata Piata Sf. Gheorghe dupa amenajare: Zidurile moscheii, lasate la vedere sa fie admirate de turisti, in amfiteatru

E oficial: baile turcesti gasite dupa sapaturile din Piata Libertatii vor fi lasate descoperite. Cum vor arata? FOTO!

***

Lucrarile de reabilitare a centrului istoric au inceput la sfarsitul lunii octombrie 2013 si sunt realizate de firma Romprest, care executa lucrari de arhitectura, rutiere, de alimentare cu apa si canalizare, retele de alimentare cu energie electrica, instalatii electrice pentru iluminatul public si telecomunicatii.

La finalul lucrarilor, programat pentru iulie 2015, zece strazi vor deveni pietonale. In plus, vor fi schimbate aproape in intregime pietele Sfantul Gheorghe, Libertatii si Tarcului, exceptie facand Piata Unirii, unde se vor face doar lucrari pentru inlocuirea retelelor subterane si a pavajului.

Totodata, proiectul prevede si schimbarea mobilierului urban din zona, iar subsolurile cladirilor istorice ar urma sa fie transformate in spatii comerciale. Durata de executie a lucrarilor este de 21 de luni, iar valoarea totala a proiectului este de 53.005.711,38 lei, la care se adauga TVA de 12.582.466,32 lei. Din acest total, contributia eligibila a Uniunii Europene este de 42.013.145,55 lei, adica 80,35%, cea a bugetului de stat este de 9.228.774,35 lei, adica 17,65%, iar cea a Primariei Timisoara este de 1.936.120,60 lei. TVA-ul eligibil este de 12.410.137,20 lei.Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Rating

 • 4comentarii

recomanda prietenilor

loading...

Pareri

 1. Nu mai plasati acolo „parodia de sculptura” „Sf. Gheorghe lupta cu balaurul”. Va rog sa o analizati ca realizare (mesaj?) si dati-va parerea.
  Cred ca a stat acolo si asa destul.
  Stiu ca unii critici de arta/artisti vor „sari in sus” la parerea exprimata, dar, statuia „Sf. Gheorghe lupta cu balaurul” – in forma realizata, nu are nimic comun cu arta, chiar daca as incerca sa o compar cu alte „produse de arta moderna”.
  Toate statuile „Sf. Gheorghe lupta cu balaurul” pe care le-am vazut (sigur peste 10) „erau cu totul altfel” si exprimau ceva.

  • calul pare ponei… 🙂

 2. Noul Primar ne va strica tot orasul. Vom avea o combinatie de cladiri vechi cu spatii moderne. Oribil. Dupa Piata Libertatii se pare ca va strica aspectul unei alte locatii si asa mai departe, si nimeni nu poate face nimic.

 3. si acum in campanie electorala unele partide care se vor politice, pastreaza actiunea cornul si votca, pt. pRostacii care pRosteaza impotriva lui Robu cata penibilitate,jenant,dar….ei sunt fericiti si considera ca ‘lupta’ pt. partid