Opinia Timisoarei

Amenzile de circulatie NU au fost majorate! Ce spune, de fapt, legea?

Codul rutier se actualizeaza din nou pentru a fi in armonie cu legislatia europeana privind siguranta minorilor in vehicule. Astfel, Ordonanta de Urgenta nr. 195/2002 a fost modificata pentru a include noi reguli referitoare la transportul copiilor.

„Informatiile care au aparut in ultimele zile in presa sunt eronate. Singurele modificari sunt cele care au fost publicate in Monitorul Oficial si vor fi puse in aplicare in data de 14 februarie 2015”, au declarat surse oficiale din cadrul Politiei Romane pentru ProMotor.

Cu alte cuvinte, amenzile NU au fost majorate odata cu noile modificari aduse Codului rutier. In schimb, valoarea amenzilor a crescut in 1 ianuarie 2015, cand salariul minim pe economie a fost majorat la 975 de lei. Motivul e simplu: un punct-amenda reprezinta 10% din valoarea salariului minim pe economie, adica 97,5 lei.

Asta inseamna ca amenda cea mai mica va fi de 195 de lei, iar cea mai mare ajunge la 9.750 de lei.

Valoarea maxima se poate aplica doar in cazul persoanelor juridice (adica firme de transport, firme care se ocupa de intretinerea drumurilor etc.). Cu alte cuvinte, amenda maxima pentru persoane fizice este de 1.950 de lei.

Clasele de sanctiuni sunt urmatoarele:
a) clasa I – 2 sau 3 puncte-amenda (195 de lei sau 292,5 lei);
b) clasa a II-a – 4 sau 5 puncte-amenda (390 de lei sau 487,5 lei);
c) clasa a III-a – de la 6 la 8 puncte-amenda (intre 585 si 780 de lei);
d) clasa a IV-a – de la 9 la 20 puncte-amenda (intre 877,5 si 1.950 de lei);
e) clasa a V-a – de la 21 la 100 puncte-amenda (doar pentru persoane juridice – intre 2.047,5 si 9.750 de lei).
Astfel, sanctiunile pentru vorbitul la telefon in timpul condusului fara folosirea sistemelor hands free raman aceleasi: doua puncte de penalizare pe permisul de conducere si doua sau trei puncte-amenda

De asemenea, sanctiunile pentru nerespectarea obligatiei soferulului de a purta centura de siguranta in timpul mersului sunt neschimbate: doua puncte de penalizare si doua sau trei puncte-amenda.

Totodata, pasagerii care nu poarta centurile de siguranta in timpul deplasarii sunt amendati cu doua sau trei puncte amenda.

Ultimele modificari aduse Codului rutier introduc sanctiuni pentru soferii care nu se asigura ca minorii poarta centurile de siguranta sau folosesc dispozitivele de fixare omologate. Aceleasi sanctiuni sunt aplicate si daca soferul transporta un copil mai mic de trei ani fara a folosi un dispozitiv de siguranta omologat: trei puncte de penalizare si patru sau cinci puncte-amenda.

In cele din urma, sanctiunile pentru trecerea pe culoarea rosie a semaforului si pentru depasirea vitezei regulamentare au ramas neschimbate. Nu exista o noua regula care spune ca suspendarea permisului de conducere se face pe o perioada de sase luni de zile.

Conform legii, pentru depasirea cu peste 50 km/h a vitezei admise pe un anumit sector de drum se aplica 9-20 puncte amenda si sanctiunea complementara de suspendare a exercitarii dreptului de a conduce pentru o perioada de 90 de zile.

Nerespectarea culorii rosii a semaforului se sanctioneaza cu 4-5 puncte amenda si suspendarea exercitarii dreptului de a conduce pentru o perioada de 30 de zile.

Conducerea sub influenta bauturilor alcoolice, daca alcoolemia este sub nivelul de 0,80 mg/l alcool pur in sange, se sanctioneaza cu 9-20 puncte amenda si suspendarea exercitarii dreptului de a conduce pentru o perioada de 90 de zile.

In acest caz, este obligatorie testarea cunoasterii regulilor de circulatie. Daca soferul nu promoveaza testul sau nu se prezinta la testare, perioada de suspendare a exercitarii dreptului de a conduce se prelungeste cu 30 de zile.

Exit mobile version