Amenzile de circulatie NU au fost majorate! Ce spune, de fapt, legea?

Codul rutier se actualizeaza din nou pentru a fi in armonie cu legislatia europeana privind siguranta minorilor in vehicule. Astfel, Ordonanta de Urgenta nr. 195/2002 a fost modificata pentru a include noi reguli referitoare la transportul copiilor.

„Informatiile care au aparut in ultimele zile in presa sunt eronate. Singurele modificari sunt cele care au fost publicate in Monitorul Oficial si vor fi puse in aplicare in data de 14 februarie 2015”, au declarat surse oficiale din cadrul Politiei Romane pentru ProMotor.

Cu alte cuvinte, amenzile NU au fost majorate odata cu noile modificari aduse Codului rutier. In schimb, valoarea amenzilor a crescut in 1 ianuarie 2015, cand salariul minim pe economie a fost majorat la 975 de lei. Motivul e simplu: un punct-amenda reprezinta 10% din valoarea salariului minim pe economie, adica 97,5 lei.

Asta inseamna ca amenda cea mai mica va fi de 195 de lei, iar cea mai mare ajunge la 9.750 de lei.

Valoarea maxima se poate aplica doar in cazul persoanelor juridice (adica firme de transport, firme care se ocupa de intretinerea drumurilor etc.). Cu alte cuvinte, amenda maxima pentru persoane fizice este de 1.950 de lei.

Clasele de sanctiuni sunt urmatoarele:
a) clasa I – 2 sau 3 puncte-amenda (195 de lei sau 292,5 lei);
b) clasa a II-a – 4 sau 5 puncte-amenda (390 de lei sau 487,5 lei);
c) clasa a III-a – de la 6 la 8 puncte-amenda (intre 585 si 780 de lei);
d) clasa a IV-a – de la 9 la 20 puncte-amenda (intre 877,5 si 1.950 de lei);
e) clasa a V-a – de la 21 la 100 puncte-amenda (doar pentru persoane juridice – intre 2.047,5 si 9.750 de lei).
Astfel, sanctiunile pentru vorbitul la telefon in timpul condusului fara folosirea sistemelor hands free raman aceleasi: doua puncte de penalizare pe permisul de conducere si doua sau trei puncte-amenda

De asemenea, sanctiunile pentru nerespectarea obligatiei soferulului de a purta centura de siguranta in timpul mersului sunt neschimbate: doua puncte de penalizare si doua sau trei puncte-amenda.

Totodata, pasagerii care nu poarta centurile de siguranta in timpul deplasarii sunt amendati cu doua sau trei puncte amenda.

Ultimele modificari aduse Codului rutier introduc sanctiuni pentru soferii care nu se asigura ca minorii poarta centurile de siguranta sau folosesc dispozitivele de fixare omologate. Aceleasi sanctiuni sunt aplicate si daca soferul transporta un copil mai mic de trei ani fara a folosi un dispozitiv de siguranta omologat: trei puncte de penalizare si patru sau cinci puncte-amenda.

In cele din urma, sanctiunile pentru trecerea pe culoarea rosie a semaforului si pentru depasirea vitezei regulamentare au ramas neschimbate. Nu exista o noua regula care spune ca suspendarea permisului de conducere se face pe o perioada de sase luni de zile.

Conform legii, pentru depasirea cu peste 50 km/h a vitezei admise pe un anumit sector de drum se aplica 9-20 puncte amenda si sanctiunea complementara de suspendare a exercitarii dreptului de a conduce pentru o perioada de 90 de zile.

Nerespectarea culorii rosii a semaforului se sanctioneaza cu 4-5 puncte amenda si suspendarea exercitarii dreptului de a conduce pentru o perioada de 30 de zile.

Conducerea sub influenta bauturilor alcoolice, daca alcoolemia este sub nivelul de 0,80 mg/l alcool pur in sange, se sanctioneaza cu 9-20 puncte amenda si suspendarea exercitarii dreptului de a conduce pentru o perioada de 90 de zile.

In acest caz, este obligatorie testarea cunoasterii regulilor de circulatie. Daca soferul nu promoveaza testul sau nu se prezinta la testare, perioada de suspendare a exercitarii dreptului de a conduce se prelungeste cu 30 de zile.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. O parere foarte proasta. Stim ca rolul politistilor de la rutiera este acela de indrumare, de control si nu acela de a sta pititi la intrarea in localitati astfel incat sa nu ai timp sa revii ala 50 km/ora si in felul acesta sa te trezesti cu amenda. Pentru un pensionar nu este tocmai usor sa platesti aproape 600 de roni. Doresc sa-mi exprim indignarea fata de politistul din TOPLITA care ne- a amendat ieri, sambata 25 aprilie , intre orele 15 – 16 intr-un mod ciudat. Pentru 82 km ora( zic ei) sa iei pielea de pe om sa faci CAR-uri , sa te imprumuti , (asa a sugerat politistul). Ne-am treziti opriti in trafic, la intrarea in localitatea TOPLITA, fara sa n i se spuna de la inceput ,clar ca am depasit viteza. Mai intai au incercat sa „gaseasca” ceva motive la documentele de drum, itp, asigurare, rovigneta dar cum nu au reusit sa ne agate in acest fel , politistul spune: „pai stati sa ma uit ca am impresia ca ati depasit viteza”… A stat pret de 10 minute in masina ( poate mai mult) dupa care a confirmat ca am depasit vitezaz. Nu era normal sa spui de la inceput ca s-a depasit viteza? Foarte ciudat… Obositi, infometati, insetati de la un drum lung , soferul nu a mai ripostat, satul si scarbit de tot ce se intampla. Nu era normal daca ati verificat masina prin statie, domnule politist si ati observat ca nu avem amenzi sau alte sanctiuni in ultimii ani sa ne fi atentionat ca am depasit viteza putin? Nici nu o sa va imbogatiti si nici mai bine nu o sa mearga nimanui in tara asta in acest mod. Oricum contestam amenda venind cu imagini , martor si altele. In acest caz nu mai puten merge la drum. Nu mai avem incredere in politie… Cei care trec pe langa tine ca la raliu, ce patesc daca un pesionar a luat 600 roni amenda ca ( cica) a mers cu 80 km la ora? Lege, lege dar nu uitati sa fiti si umani mai ales ca nu era vorba despre asa o sanctiune de grava.