Opinia Timisoarei

Amenzi de pana la 10.000 de lei pentru timisorenii cu termopane si aparate de aer conditionat pe fatadele cladirilor monument istoric

TIMISOARA. Vesti proaste pentru timisorenii care locuiesc in cladiri istorice si si-au pus aer conditionat, mai ales daca au instalat aparatul de climatizare chiar pe fatadele imobilelor. In plus, daca au investit in termopane, au facut-o degeaba, pentru ca Primaria Timisoara ii obliga sa le dea jos!

Viceprimarul Traian Stoia anunta amenzi destul de mari pentru proprietarii de cladiri istorice care nu respecta legea, care pot ajunge chiar si la 10.000 de lei, in cazul in care nu au avizele de la Directia de Cultura si Patrimoniu National din Timis.

Potrivit lui Stoia, cele mai multe situatii sunt chiar in zona centrala a Timisoarei, constatate de o comisie formata din politisti locali, politisti de la Politia Timisoarei si functionari din Primaria Timisoara.

„In zona ultracentrala sunt o serie de deficiente care vor trebui remediate in perspectiva imediat urmatoare, saptamana care vine persoanele aflate in culpa vor fi atentionate. Majoritatea fatadelor cladirilor istorice au pe partea dinspre centru montate aparate de climatizare. Ei vor fi obligati sa obtina autorizatie de construire si de montare in partea dinspre curte. Lucrurile astea se repeta atat la Garnizoana din Piata Libertatii, cat si la celelalte cladiri, indiferent ca sunt edificii publice sau au proprietari particulari”, a anuntat viceprimarul Timisoarei.

Stoia a facut referire si la termopanele montate pe cladirile istorice. Cei care nu respecta legea risca amenzi intre 5.000 si 10.000 de lei, spun reprezentantii Politiei Locale.

„Toate lucrarile de constructii care se executa asupra cladirilor monumente istorice necesita in prealabil un aviz de la Directia de Cultura si Patrimoniu National Timis, pe langa autorizatia de construire. Lipsa acestui aviz se sanctioneaza cu amenda cuprinsa intre 5.000 si 10.000 de lei, iar nerespectarea avizului cu amenda cuprinsa intre 4.000 si 8.000 de lei, in conformitate cu Legea 422 din 2001 privind protectia monumentelor istorice. Pe langa sanctiuni se pot stabili si masuri de desfiintare a constructiilor neautorizate si de aducere a fatadelor la starea initiala”, ne-a declarat Georgina Velicu, purtator de cuvant Politia Locala Timisoara.

Foto: eyeinthesky.ro

Exit mobile version