Noutati :

Amenzi de pana la 10.000 de lei pentru timisorenii cu termopane si aparate de aer conditionat pe fatadele cladirilor monument istoric

30 august, 2013 - 01:28 PM
Autor: Roxana Deaconescu      
Categorie: ADMINISTRATIE
10

TIMISOARA. Vesti proaste pentru timisorenii care locuiesc in cladiri istorice si si-au pus aer conditionat, mai ales daca au instalat aparatul de climatizare chiar pe fatadele imobilelor. In plus, daca au investit in termopane, au facut-o degeaba, pentru ca Primaria Timisoara ii obliga sa le dea jos!

Viceprimarul Traian Stoia anunta amenzi destul de mari pentru proprietarii de cladiri istorice care nu respecta legea, care pot ajunge chiar si la 10.000 de lei, in cazul in care nu au avizele de la Directia de Cultura si Patrimoniu National din Timis.

Potrivit lui Stoia, cele mai multe situatii sunt chiar in zona centrala a Timisoarei, constatate de o comisie formata din politisti locali, politisti de la Politia Timisoarei si functionari din Primaria Timisoara.

„In zona ultracentrala sunt o serie de deficiente care vor trebui remediate in perspectiva imediat urmatoare, saptamana care vine persoanele aflate in culpa vor fi atentionate. Majoritatea fatadelor cladirilor istorice au pe partea dinspre centru montate aparate de climatizare. Ei vor fi obligati sa obtina autorizatie de construire si de montare in partea dinspre curte. Lucrurile astea se repeta atat la Garnizoana din Piata Libertatii, cat si la celelalte cladiri, indiferent ca sunt edificii publice sau au proprietari particulari”, a anuntat viceprimarul Timisoarei.

Stoia a facut referire si la termopanele montate pe cladirile istorice. Cei care nu respecta legea risca amenzi intre 5.000 si 10.000 de lei, spun reprezentantii Politiei Locale.

„Toate lucrarile de constructii care se executa asupra cladirilor monumente istorice necesita in prealabil un aviz de la Directia de Cultura si Patrimoniu National Timis, pe langa autorizatia de construire. Lipsa acestui aviz se sanctioneaza cu amenda cuprinsa intre 5.000 si 10.000 de lei, iar nerespectarea avizului cu amenda cuprinsa intre 4.000 si 8.000 de lei, in conformitate cu Legea 422 din 2001 privind protectia monumentelor istorice. Pe langa sanctiuni se pot stabili si masuri de desfiintare a constructiilor neautorizate si de aducere a fatadelor la starea initiala”, ne-a declarat Georgina Velicu, purtator de cuvant Politia Locala Timisoara.

Foto: eyeinthesky.roInformatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Rating

 • 10comentarii

recomanda prietenilor

loading...

Pareri

 1. Si primaria si statul roman ar trebui sa primeasca amenzi de la austireci si de la unguri ca nu sunt in stare sa intretina aceste cladiri…

  • MOS STOIA PRIMAR AL TIMISOAREI!
   am votat Ro(i)bu, vopsitu’, de fapt dat cu gel estompator si mi-am luat Ţ+h2O, ADICA O MARE TEAPA!

 2. Traducere: Mergeti la comisia de patrimoniu si dati spaga 1000-2000 de lei ca sa primiti avizu’.

  • AM AUZIT CA NICI NU S-A SINCHISIT SA TREACA PE LA DIRECTIA PENTRU CULTURA NOUL LECTORAS.
   CAT PRIVESTE SPAGA, NU M-AT MIRA NIMIC!

 3. VESTI SI MAI PROASTE pentru PRIMARIA MUN.TIMISOARA .Potrivit art.31 din Legea nr.50/1991 ,,Dreptul de a constata contravenţiile şi de a aplica amenzile prevăzute la art. 26 se prescrie în termen de 2 ani de la data săvârşirii faptei.”Si dupa cum stim un HCL nu poate fi mai presus de LEGE. Nu stiu de ce dar am impresia ca platim degeaba niste consilieri locali care pot vota asemenea hotarari.Faptul ca termopanele si climele au la ,,locul faptei” mai mult de 2 ani se demonstreaza usor si mai mult ma gandesc ca daca vin la mine sa ma amendeze ,voi atrage si raspunderea celor care intocmesc un proces verbal de constatare printr-o plangere PENALA .asa ca pa si pu…la revedere !

  • Big, big LIKE !

  • Fenomenal! Bravo!
   Ce placut sa constati ca totusi speranta nu moare niciodata! Deci mai sunt oameni inteligenti si cu carte in jur, doar ca fiind putini par ca nu exista! Dar totusi, domnilor vitei care ne conduceti, atentie, buturuga mica rastoarna carul cu prosti!!!!

 4. De ce nu ati incercuit aerele conditionate de pe cladirea (primaria veche) din dreapta proprietatea primariei ? Hai mai plimbati ursul de aicia au mai venit niste fatuce de la politia comunitara sa ne amendeze ca vezi doamne zidurile sunt pline de grafitii. Pai ce proprietarii au dat cu grafitii pe ele ? Am intrebat fatucele daca colegii lor au prins derbedeii care au distrus cladirile cu vopsitul lor sifilitic ca altfel renovam degeaba ,a doua zi sunt la loc. Eu cred ca la astia din primarie le este rau de la caldura.

 5. primaria are montate termopane cu rama de plastic alb si nimeni nu i-a amendat cu atit mai putin au luat acordul de la monumente istorice. in curte au un mastodont de agregat frigorific care putea sa fie mascat sa nu se vada, ca doar nu e pompidou.

 6. La termopane nu comentez ca sunt subiectiv, dar la aparate de aer conditionat, ce sa faca oamenii de acolo ? Sa stea la 40 grd. afara cu geamul deschis ?