Noutati :

Amanati pentru 2016! Drepturile banesti castigate in instanta de bugetari, reesalonate

11 octombrie, 2011 - 10:46 PM
Autor: Anonim      
Categorie: NATIONAL
0

Deputatii au adoptat, pe articole si cu amendamente, proiectul de lege pentru adoptarea care reesaloneaza pana in 2016 drepturile salariale castigate in justitie de bugetari dupa reducerile salariale.

Deputatul PSD Cristian  Dumitrescu a declarat, in cadrul dezbaterilor din plenul Camerei, ca textul Ordonantei trebuie trimis spre reanalizare la Comisiile de resort, precizand ca prin acest proiect „obligatia de executare a platilor se amana aproape sine die„. Solicitare a fost sustinuta si de PNL. In acest sens, deputatul liberal Alina Gorghiu a sustinut ca statul roman trebuie sa respecte jurisprudenta CEDO, care arata ca „autoritatile nu pot invoca lipsa de fonduri pentru a amana executarea unor decizii judecatoresti„.

Solicitarea Opozitiei a fost resprinsa de plen cu 61 de voturi impotriva  si 34 de voturi „pentru”. Ulterior, Ordonanta a fost adoptata pe articole, aceasta urmand sa intre, in urmatoarea perioada, pe ordinea de zi a Camerei pentru votul final. Camera este for decizional pentru proiectul de adoptare a Ordonantei 71/2009.

Comisia de Buget a Camerei Deputatilor a aprobat in data de 21 septembrie un raport preliminar favorabil pe OUG 71/2009 unde se stabileste ca termenul de plata a drepturilor castigate in justitie de bugetari va fi extins pana in 2016 si ca se vor modifica si procentele de returnare a banilor.

Potrivit raportului Comisiei de Buget de la Camera si preluat practic fara modificari de la Comisia Juridica, „plata sumelor prevazute prin hotarari judecatoresti avand ca obiect acordarea unor drepturi de natura salariala stabilite in favoarea personalului din sectorul bugetar, devenite executorii pana la 31 decembrie 2011, se va realiza dupa o procedura de executare care incepe astfel: in anul 2012 se plateste 5% din valoarea titlului executoriu, in anul 2013 se plateste 10% din valoarea titlului executoriu, in anul 2014 se plateste 25% din valoarea titlului executoriu, in anul 2015 plateste 25% din valoarea titlului executoriu, in 2016 se plateste 35% din valoarea titlului executoriu„.

Inainte de aceasta modificare a OUG n.r 71/2009,  sumele devenite executorii pana la data de 31 decembrie 2009 erau platite in felul urmator: in anul 2010 se plateau 34% din valoarea titlului executoriu, in 2011- 33%, in 2012 tot 33%.

Eugenia Barna, presedintele Comisiei de Buget, declara la acea data, la finalul sedintei, ca aceste modificari erau necesare pentru ca Executivul sa se „incadreze in deficitul bugetar stabilit pentru acest an si evident pentru anii urmatori„.

In conditiile in care Comisia de Buget a preluat, la acea vreme, raportul  pe OUG 71/2009 nemodificat de la Comisia Juridica, s-a considerat ca acesta are statul de raport comun si merge in plen pentru dezbatere si adoptare.Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Rating

  • 0comentarii

recomanda prietenilor

loading...