TIMISOARA. Președintele Parlamentului European, Roberta Metsola, onorata la Timisoara, joi.
Ea a primit premiul ‘Timișoara pentru Valori Europene’, in cadrul unei ceremonii desfasurata la Cinematograful Timis, iar distinctia i-a fost inmanata de catre primarul Dominic Fritz.
În discursul sau, Roberta Metsola a vorbit despre valorile europene, despre niveul de trai din Europa, dar și despre idealuri. S-a referit și la responsabilitatea pe care Europa o are față de Ucraina și Republica Moldova.
” Săptămâna trecută am văzut Europa în stradă, la Timișoara și București. Oameni înfășurați în steaguri europene, cântând, și sărbătorind locul României în inima Uniunii noastre.
Ieri, în București, am avut plăcerea de a mă întâlni cu președintele ales Dan și l-am felicitat pentru victoria în alegeri. Știu că și el crede că Europa nu înseamnă doar geografie. La fel ca cei din stradă de săptămâna trecută, și noi toți cei de aici, de astăzi, știm că Europa este casa unor valori comune. O alegere. O credință în libertate, demnitate și justiție. E ceva ce trăim și respirăm, nu doar ceva ce moștenim. O promisiune ce trebuie ținută pe mai departe. Un proiect pe care îl construim împreună în fiecare zi.
Europa a fost făurită de oameni care au refuzat să accepte status quo-ul, care au îndrăznit să creadă în mai bine. Oameni care au ales speranța în locul fricii, unitatea în locul dezbinării și încrederea în locul pesimismului.
Sunt puține orașe care reprezintă spiritul european așa cum o face Timișoara, un oraș al pionierilor, al curajului, al speranței. Orașul care a început Revoluția din 1989. Un oraș care știe prețul libertății și puterea noilor începuturi.
De aceea sunt profund onorată că orașul Timișoara a premiat Parlamentul European prin această recunoaștere a valorilor europene.
Vreau să mulțumesc locuitorilor Timișoarei, și în special primarului Dominic Fritz. Mulțumesc pentru leadership-ul dumneavoastră, pentru viziune și atașament față de Europa. Mulțumesc pentru Europa de aici.
(…)
Accept această onoare în numele întregului Parlament European, a membrilor săi și a tuturor celor care muncesc zi de zi să apere valorile care ne unesc pe noi ca europeni.
Acest premiu, dincolo de recunoaștere este o responsabilitate, o reamintire că Europa și valorile pentru care luptăm nu pot fi niciodată garantate. Trebuie mereu apărate.
Uniunea Europeană nu este perfectă. A fost și mereu va fi un proces în desfășurare. Dar călătoria noastră, de la conflict la cooperare, de la frontiere la punți, de la 6 la 27 de țări, rămâne cel mai important experiment politic din istoria modernă.
Iar aici, în România, la 18 ani de la momentul aderării, voi știți ce poate face Europa. Cum transformă vieți, cum creează oportunități, cum protejează libertatea. Voi ati trăit-o, voi credeți în ea. Dar toate acestea nu vin de la sine. Prea mulți europeni încă se simt lăsați în urmă și se chinuie pentru ziua de mâine, speriați că nu-și pot permite o casă. Trăiesc în căutarea unui loc de muncă, a unei oportunități, doborâți de birocrație și costuri în creștere.
De aceea noi trebuie să ascultăm. Și de aceea trebuie să facem mai mult.
Când europenii au votat în iunie anul trecut au transmis un mesaj clar despre ce fel de Europă își doresc. Și acel mesaj a avut ecou din nou în România, duminică.
Oamenii cer rezultate. Vor o Europă care funcționează, care le face viața mai ușoară, nu mai grea. O Europă care oferă, când vorbim despre locuri de muncă bune, oportunități mai bune, o șansă corectă la contruirea viitorului. O Europă care își protejează propriile frontiere, valori și oameni. O Europă care își ține promisiunile sub stindardul ei.
Asta nu înseamnă să ceri prea mult și nu înseamnă prea mult de oferit.
Ne revine acum nouă responsabilitatea să contruim o Europă mai inteligentă, mai puternică și mai sigură. Să demonstrăm că Europa oferă. Să arătăm că Europa se poate reconecta cu cetățenii ei. Să arătăm că Europa nu este doar despre orașele mari.
O Europă mai inteligentă e aceea unde inovația înflorește. Unde universitățile, precum ale dumneavoastră la Timișoara conduc spre progres. Unde start-up-urile prind aripi, nu se poticnesc. O Europă care înțelege că mai multă strictețe nu înseamnă și o mai bună funcționare. O Europă care investește în tehnologii, fără să întoarcă spatele fermierilor și industriașilor.
O Europă mai puternică e aceea care știe că singuri suntem mici, dar împreună suntem puternici. Unde ne asumăm să terminăm ceea ce am început. (….)
O Europă mai sigură este aceea care își ia destinul în propriile mâini, pentru că războiul Rusiei în Ucraina a schimbat totul. Fiecare țară membră înțelege că nu ne mai putem baza pe alții în ceea ce privește securitatea noastră. Trebuie să luăm această responsabilitate foarte în serios, dacă va trebui să forțăm o pace reală și de durată, pornind de la ideea „Nimic despre Ucraina, fără Ucraina”
O Europă mai sigură înseamnă de asemenea să luăm în serios extinderea. Moldova și Ucraina trebuie să continue pe drumul lor european, iar Balcanii de Vest nu trebuie lăsați să aștepte încă 10 ani. Dacă noi nu ne vom impune voința, alții și-o vor impune în locul nostru.
România a așteptat mai mult de 10 ani să intre în Schengen, aceea a fost o greșeală. Nu a Parlamentului European, pentru că noi am sprijinit-o mereu, dar această greșeală nu trebuie repetată. Și aici vreau să spun mulțumesc români că ați sprijinit ucraineenii și moldovenii, care trăiesc constant sub amenințarea Rusiei. Voi înțelegeți mai bine decât oricine de ce este important pentru toți.
Europa a fost construită de oameni care au crezut întotdeauna că mâine este mai bine decât astăzi. Și știu că această credință stă încă în picioare, în fiecare tânăr aflat la primul său job, în fiecare antreprenor care începe ceva nou, în fiecare familie care își pune speranțele într-o viață mai bună pentru copiii săi.
Misiunea noastră este aceea de a ne asigura că se vor îndeplini. Să arătăm că Europa încă este pe drumul cel bun, că în continuare ascultă, că în continuare oferă. De aceea sunt aici la Timișoara.
Cu acest premiu Parlamentul European reînnoiește promisiunile:
Să apere valorile care ne-au adus împreună
Să luptăm pentru viitorul pe care îl meriți tu și copiii tăi
Si pentru a construi o Europă care nu doar îndură, ci inspiră.
Timișoara, mulțumesc pentru această onoare”, a spus Roberta Metsola.
Premiul ‘Timişoara pentru Valori Europene’ este însoţit şi de un premiu în bani în valoare de 30.000 de euro, care vine exclusiv din sponsorizări de la firme locale. Anul acesta, premiul în bani nu va fi încasat, urmând să fie realocat pentru ediţia din 2026. Reamintim că laureata de anul trecut a premiului, preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a donat premiul în bani organizaţiei „Prietena mea”, care sprijină integrarea copiilor cu sindrom DOWN.
Premiul Timişoara pentru Valori Europene, aflat la a doua ediţie, este acordat personalităţilor internaţionale care susţin activ valorile fundamentale ale Europei. Laureata de anul acesta a fost aleasă de un juriu format din figuri marcante ale scenei culturale, diplomatice şi juridice româneşti. Metsola a fost apreciată pentru leadership-ul său ferm în momente de criză, sprijinul necondiţionat pentru Ucraina şi Moldova şi eforturile sale continue pentru aderarea României la spaţiul Schengen.
Membrii juriului sunt: Iulia Motoc (Haga), judecător al Curţii Penale Internaţionale; Cristian Măcelaru (Köln), director muzical al Orchestrei Naţionale a Franţei; Simona Miculescu (Paris), ambasador, preşedinte al Conferinţei generale a UNESCO; Anca Miruna Lăzărescu (Muenchen), regizoare şi scenaristă; Adriana Babeţi (Timişoara), scriitoare şi critic literar; şi Dominic Fritz, primarul Timişoarei.
În prima parte a zile, Roberta Metsola a avut o întâlnire cu 800 de elevi și studenți din Timișoara cu care a discutat despre Europa și provocările actuale.
„Puteți să arătați lumii, puteți să arătați restului Europei că speranța strălucește puternic aici și că România se află, fără îndoială, în inima Europei„, le-a spus Roberta Metsola, președinta Parlamentului European, tinerilor.
Dimineata, presedintele Parlamentului European a facut o scurta vizita prin centrul Timisoarei, insotita de primarul Dominic Fritz si a stat de vorba cu timisoreni aflati pe strada.
Pareri
Ăștia doi se plimba in orașul meu fara sa ai fi invitat cineva. Raus !
5 ani însă ne umple Nicușor cu valori și dispoziții europene
Se învârt în morminte,nerazbunatii din’89 când văd atâta neomarxism pe străzile lor și atâția dobitoci care îl votează drept libertate și valoare…
Spre deosebire de înțelepciunea rusească a gurului securilă și a huliganului răzbunător.
De la ce se luara? ca io fusai la craiova azi
plina Timisoara de bulangii
Ce e, boss, n-ai gasit ceai de tei? Am de vanzare! Ieftin si bun! 10 lei plasa, cules cu mana mea din zona nepoluata (ma rog… adica nu din oras). Vrei?🤡😁🤡
Boss ,se poate fuma Teiul?
Lasand gluma la o parte fusai azi in PMT ..numai bulangii in Primarie
Nu stiu, intreaba si tu pe cine se ocupa de asa ceva. Stiu ca frunze de alun se fumau in lipsa de tutun, dar nu ma intereseaza
Cat despre „bulangii”, ce treaba ai tu cu ei? Hai sa separam chestiile intime (si care asa ar trebui sa ramana) de viata publica, ce zici? Si acasa la el face fiecare ce doreste daca nu e ceva ilegal, ce zici de ideea asta? „bulangii” exista de cand exista omul, problema e doar sa nu faca propaganda, sa nu fie parade cu exhibitionism cum e in alte tari „civilizate”🤡🤡, sa nu fie discriminati nici pozitiv nici negativ, sa aiba drepturi civile (de vazut care da si care ba) si cu asta basta. Agitatia pe tema asta o fac niste ong-uri interesate de… diverse agende, multe finantate de… diversi…, aia e prima problema, folosirea lor de niste nemernici, nu ca si-o trag cumva sau altcumva, e fix treaba lor si doar a lor ar trebui sa ramana, e intima.
Cetatene, tu pari un tip inteligent. Explica-mi si mie ce a vrut sa zica Roberta asta cu „România a așteptat mai mult de 10 ani să intre în Schengen, aceea a fost o greșeală. „. Cum adica a fost o greseala? Cine a gresit si in ce sens? Ca pe mine m-a convins alde Macovei si alti tradat… oameni faini voiam sa zic, ca de fapt era bine ca n-am fost primiti (chit ca se incalca grosolan tratatul de aderare si asta in aplauzele prostoboilor ce se pretind tonti oentru justitie) pentru ca aveam de luptat cu coruptia sau ceva de genul.
Nu mai inteleg nimic, oare useristoizii mancau kakat asa cum a recunoscut Barna (il pomenesc pentru ca iar baga si el capu in poza, altfel nu ma intereseaza trotinetistu ce face accident pe trotineta pe rosu la semafor) ca „in Romania coruptia e un fenomen marginal”, sau Roberta asa mananca kakat? Sau toti mananca kakat fara nici cea mai mica jena? Cred ca asta e varianta, toti mananca kakat si mizeaza pe inteligenta🤡🤡 cetateneasca.
Sa-mi zici daca am scris fraze prea lungi si din cauza asta nu intelegi!🤡😁🤡
Mai o intre bare totusi: de ce nu protestezi energic cand „dejectiile” mele (vezi catalogarea facuta de alt inteligent🤡🤡) sunt cenzurate chiar si cand sunt scrise perfect civilizat dar contravin narativului🤡🤡 „autoritatilor”?
Basti, ma, plimba cercul.
Pai stai, ma, asta vorbeste de „oameni care au ales speranta in locul fricii”? 🤡😁🤡😁🤡
Pai nu toata campania au venit Muciferienii cu frica de ruuuusi, cu iesitul din Europa? Ca in final sa zica Mucifer la B1 ca de fapt i-a prostit pe prosti, ca citez: „Din punct de vedere geopolitic, George Simion nu ar fi scos România din Uniunea Europeană, dar ar fi blocat sprijinul pentru Ucraina și ar fi blocat sprijinul pentru Moldova.”
Sa mai zic si de frica cursului valutar? Apropo, cat mai e euro, a ajuns la 3 lei sau deja e un leu?🤡😁🤡
Sau sa zic de cum vand moldovenii energia pe care o primesc de la noi? Sau sa zic de cum sunt tratati romanii in Ucraina?
Bleah… parca ar fi discursurile „tovarasului”…
Si atata pupincurism n-am mai vazut de cand a venit Michael Jackson in Romania.🤡😁🤡😁🤡😁🤡
Basti, ma