Noutati :

Alina Gorghiu: Angajamentele Guvernului fata de fermieri vor fi respectate

19 august, 2020 - 03:06 PM
Autor: Redactie      
Categorie: POLITIC
1

Timișul este unul dintre județele cu multe exploatații agricole, de aceea aici există o preocupare pentru soarta acestui domeniu important al economiei românești. Reprezentând județul nostru în Parlament, Alina Gorghiu reamintește că problema este în atenția Președintelui Iohannis și Guvernului: ”Fermierii au mare nevoie să fie susținuți pentru că acest sector a fost lovit anul acesta de două ori – nu doar de problemele ridicate de pandemie, ca restul economiei naționale, ci și de seceta din primăvară. Guvernul a pregătit măsuri în acest sens, iar dovada este reprezentată de rectificarea bugetară. Dacă inițial era prevăzută suma de 2,995 miliarde lei, în varianta finală, Ministerul Agriculturii a primit 3,445 miliarde lei, ceea ce va asigura compensarea echilibrată a pierderilor”.

Alina Gorghiu atrage, însă, atenția că o eventuală instabilitate politică va fi o reală lovitură pentru fermieri: ”Prin rectificare s-au alocat 850 milioane pentru secetă, ceea ce asigură 80% din cuantumul maxim al despăgubirilor. Restul de 20% va fi alocat prin rectificarea următoare. Deci nu vor fi probleme cu banii. Proiectul de OUG prevede că în 10 zile de la publicare fermierii vor depune la APIA cererile de plată, iar apoi, în alte 10 zile de la cerere, banii vor fi vitați în conturile lor. Dar riscul cel mare este acum reprezentat de instabilitatea politică. Dacă se va merge mai departe cu iresponsabilitatea în Parlament, cu această moțiune de cenzură, degeaba avem banii pregătiți, degeaba avem procedurile stabilite, degeaba am informat Comisia Europeană. Fără guvern nu putem avea OUG și deci totul se va bloca. Cu toții vom resimți din plin o asemenea nesăbuință!”

Senatorul PNL de Timiș a reamintit și că, zilele trecute, președintele Iohannis a punctat cât de important este ca România să nu irosească șansa de a folosi banii europeni pentru irigații și combaterea deșertificării. Acum este, însă, rândul Parlamentului să trateze Agricultura ca fiind o prioritate zero. „La irigații, este tragedie. Deci Parlamentul, dacă ar vrea să ajungem la un rezultat bun, ar trebui să susțină acest Guvern care are acum toată credibilitatea în ochii partenerilor europeni de a pregăti proiecte nu doar pentru irigații, ci și pentru protecția mediului, pentru că sunt legate. În aceste domenii nu ne permitem să ne uităm numai la ziua de mâine, ci și la viitor. Asta trebuie făcut!”, a conchis Alina Gorghiu.Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Rating

  • 1comentarii

recomanda prietenilor

loading...

Pareri

  1. ninonino… tara arde si baba se piaptana!