Opinia Timisoarei

Alexandru Rafila, la Timisoara: Spitalul Judetean poate functiona ca Spital Regional. Centrul de Arsi de la Timisoara este cel mai avansat. Foto

TIMISOARA. Ministrul Sanatatii, Alexandru Rafila a vizitat santierul noului hub de sanatate care se construieste langa cladirea Spitalului Judetean Tmisoara si care va avea Urgente, ATI si un nou Centru de Mari Arsi. Proiecte similare vor fi la Bucuresti si Targu Mures, insa cel de la Timisoara este cel mai avansat.

CITESTE SI: Raluca Turcan anunta ca vin banii pentru Timisoara Capitala Europeana a Culturii. Bugetul a fost prejudiciat cu 6,5 milioane lei 

Rafila a subliniat ca proiectele de construire a unor Sectii de Arsi, in Romania au fost blocate cand a preluat el conducerea Ministerului Sanatatii.

”Dupa momentul 2016 a existat o mare emotie publica si intentia de a realiza, in Romania, o infrastructura care sa poata sa deserveasca acest domeniu. În luna decembria a anului 2021, cand am venit la Ministerul Sanatatii, am gasit cele 3 proiecte prin care trebuiau sa se construiasca Sectiile de Arsi, ma refer la Bucuresti, Targu Mures si la Timisoara, complet blocate, deci erau foarte mici sansele de continuare a acestor proiecte. Erau finantate de Banca Mondiala. Am hotarat, impreuna cu colegii mei, sa redeschidem capitolul de negociere cu Banca Mondiala si lucrul cel mai important, am reusit sa obtinem o noua finantare care sa poata sa faca posibila functionarea acestor centre”, a declarat Alexandru Rafila.

Centrul de Arsi de la Timisoara va avea 12 locuri si este cel mai avansat.

”Centrul de la Timisoara este cel mai avansat, am semnat, de asemenea, contractul la Targu Mures si urmeaza sa il semnam si pe cel de la Bucuresti. Deja aici s-a amenajat terenul, se realizeaza protectia diverselor tipuri de instalatii care exista aici, pe teren si in cadrul complexului Spitalului Judetean de Urgenta Timisoara va exista aceasta noua cladire care sa ofere 12 locuri noi pentru pacienti cu arsuri grave sau de nivel intermediar. La fel vor fi la Targu Mures si la Bucuresti, cate 12 unitati de tratare a pacientilor cu arsuri”, a declarat Alexandru Rafila.

Ministrul Sanatatii a subliniat ca in nicio tara din lume nu se pot amenaja paturi pentru arsi care sa deserveasca in caz de catastrofa, cum a fost cea de la Colectiv, astfel ca va fi semnat un acord cu Belgia, in acest sens.

”Vreau sa mai intelegem un lucru care este foarte important. Nicio tara din lume nu poate sa amenajeze atat de multe paturi pentru pacienti arsi care ar putea sa deserveasca in caz de urgenta, de catastrofa astfel de pacienti si trebuie sa existe si posibilitatea rezolvarii la nivel national, dar si prin parteneriate si in curand vom semna un acord in acest sens cu Guvernul belgian pentru a exista o legiferare si un mecanism pentru acesti pacienti. Toata aceasta infrastructura de sanatate trebuie deservita de personal calificat. Lucram foarte indeaproape cu comisia de chirurgie plastica a Ministerului Sanatatii incat sa operationalizam cat mai multe paturi la nivel national ca sa poata sa trateze pacientii cu arsuri”, a declarat Rafila.

Alexandru Rafila a mai spus ca Spitalul Judetean Timisoara poate functiona ca un spital regional.

”Mai mult, cred ca Spitalul din Timisoara poate sa devina functional ca spital regional nu numai ca dezvoltare a serviciilor obisnuite, ci si prin dezvoltarea unui centru de excelenta in cateva domenii cum ar fi politrauma sau neurochirugia incat spitalul din Timisoara, in decurs de cativa ani, nu foarte multi, sa poata sa aiba exact aceleasi functiuni ca un spital regional. El ar putea sa se adauge celorlaltor spitale regionale. Știti bine ca am inceput, ia Iasi, lucrarile vor incepe in aceasta toamna. Proiectul tehnic s-a finalizat, de asemenea, s-a finalizat proiectul tehnic si la Cluj, iar pana la sfarsitul anului se va finaliza si la Craiova”, a precizat Rafila.

Reprezentantii Ministerului Sanatatii si cei ai constructorului au semnat contractul de construire a unei cladiri noi in incinta Spitalului Clinic Judetean de Urgenta ”Pius Branzeu” din Timisoara. Lucrarile au inceput in data de 12 iunie 2023.

Investitia consta in construirea unei cladiri noi, in care sa functioneze integrat Centrul de Arsi, compus din 6 paturi pentru mari arsi, 6 paturi pentru arsi intermediari si post-critici si 5 paturi pentru microchirurgie si chirurgie reconstructiva; sectia ATI cu 27 paturi; blocul operator cu 25 de sali de operatie; spatii conexe (Sterilizare, Farmacie, spatii administrative si logistice, spatii tehnice, etc.) si un heliport. De asemenea, va functiona si UPU-SMURD cu 58 de posturi.

Valoarea investitiei este de 66 milioane de euro, iar durata de executie este de 26 de luni.

Finantarea este asigurata in cadrul proiectului privind Reforma Sectorului Sanitar – Imbunatatirea Calitatii si Eficientei Sistemului Sanitar finantat din Acordul de Împrumut nr 8362 dintre Guvernul Romaniei si Banca Internationala de Reconstructie si Dezvoltare (BIRD).

 

Exit mobile version