Noutati :

Alerta in patru judete de la granita cu Serbia, printre care si Timis, in urma epidemiei de antrax

18 iunie, 2011 - 06:06 PM
Autor: Anonim      
Categorie: EXTERN
0

Directiile sanitar-veterinare din Caras-Severin, Timis, Mehedinti si Arad, sunt  in alerta in urma epidemiei de antrax din Serbia. Astfel, autoritatile au intensificat controalele transporturilor din zona Novi Becej din Serbia, unde au fost depistate focare de antrax.

In urma declararii epidemiei de antrax in Republica Serbia, zona Novi Becej, satele Bocar si Novo Milosevo, aflate la 60 de kilometri de granita cu Romania, presedintele Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA), Radu Roatis-Chetan a dispus conducerilor DSVSA Caras-Severin, Timis, Mehedinti si Arad intensificarea masurilor de control strict al circulatiei de animale vii, produse si subproduse, provenite din zona respectiva, se arata intr-un comunicat al autoritatii.

„Situatia este sub control, colegii nostri din Caras-Severin, Timis, Mehedinti si Arad sunt in stare de alerta si actioneaza conform celor stabilite prin Programele Strategice. Asiguram opinia publica din Romania, mai ales din zonele de la granita cu Republica Serbia, ca medicii veterinari sunt la datorie, ca intotdeauna, si fac tot ceea ce trebuie pentru ca animalele si oamenii sa nu fie in pericol”, a declarat presedintele ANSVSA, citat in comunicat.

De asemenea, pentru prevenirea oricarui risc, presedintele ANSVSA a dispus „monitorizarea foarte atenta a tuturor miscarilor interjudetene de animale”, din zona Caras-Severin, Timis, Mehedinti si Arad.

Medicii veterinari din aceste zone actioneaza conform procedurilor „Programului strategic al actiunilor de supraveghere, prevenire, control si eradicare a bolilor la animale, a celor transmisibile de la animale la om, protectia animalelor si protectia mediului, de identificare si inregistrare a bovinelor, suinelor, ovinelor si caprinelor pentru anul 2011”, precum si a celor din „Programul de supraveghere si control in domeniul sigurantei alimentelor pentru anul 2011”, a precizat ANSVSA.

Inspectorii Ministerului sarb al Agriculturii au depistat focare de antrax in doua sate din nord-estul tarii, situate in apropierea frontierei cu Romania.

Focarele de antrax au fost depistate la ferme din satele Bocar si Novo Milosevo, situate in apropierea oraselului Novi Becej. Ministerul sarb al Agriculturii a instituit zone de carantina in cele doua sate, pentru protejarea persoanelor si animalelor.

Potrivit presei, doua persoane au fost spitalizate pentru ca intrasera in contact cu un animal mort de antrax.

Cazuri de infectie cu antrax au fost depistate si in satul bulgar Ieni Kadin, situat in apropiere de frontiera cu Turcia. Animalele infectate au fost sacrificate de autoritati, care au instituit o zona de carantina.Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Rating

  • 0comentarii

recomanda prietenilor

loading...