Noutati :

ALERTA! O tara interzice importul de bovine din Romania, dupa un caz de boala vacii nebune!

4 august, 2014 - 06:37 PM
Autor: Anonim      
Categorie: EXTERN
1

ANSVSA a anuntat ca reprezentantii Comisiei Europene au intormat autoritatile romane ca o tara a decis sa suspende temporar importul de bovine din Romania. Aceasta dupa ce a fost inregostrat un caz de boala vecii nebune.

Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor precizeaza ca a primit un e-mail din partea Directiei Generale pentru Sanatate si Consumatori din cadrul Comisiei Europene, prin care i s-a adus la cunostinta ca Ministerul Agriculturii din Arabia Saudita a notificat Organizatia Mondiala a Comertului privind suspendarea temporara a importului de bovine din Romania, incepand cu 13 iulie.

In notificarea autoritatilor saudite nu este mentionata perioada pentru care este valabila aceasta suspendare.

„ANSVSA va transmite Ministerului Agriculturii din Arabia Saudita un raport complet privind aparitia primului caz de ESB (encefalopatie spongiforma bovina, numita si boala vacii nebune – n.red.) in Romania, dupa finalizarea tuturor investigatiilor”, se arata in raspunsul autoritatii.

Aceasta subliniaza ca, potrivit reglementarilor europene si internationale privind Encefalopatiile Spongiforme Transmisibile, „Romania nu are impuse restrictii privind comertul intracomunitar sau exportul in tari terte de animale, cu exceptia celor provenind din exploatatia de origine a animalului pozitiv”.

ANSVSA mai precizeaza ca a luat „toate masurile legale pentru apararea sanatatii consumatorilor, astfel incat sanatatea publica nu este si nu a fost pusa niciun moment in pericol”.

Conform unui comunicat al autoritatii, o proba recoltata de la o bovina sacrificata intr-un abator autorizat a prezentat „rezultat pozitiv la testarea efectuata pentru supravegherea Encefalopatiei Spongiforme Bovine (ESB) „. Testarea a avut loc pe 1 mai.

ANSVSA informeaza ca „acest caz de forma atipica de ESB este un caz izolat”, in Romania nefiind inregistrat niciun caz de forma clasica sau atipica de ESB, din 1995 pana in prezent.

Saudi Press Agency relateaza ca decizia autoritatilor de la Riad a fost luata dupa ce a fost primita o avertizare de la Organizatia Mondiala pentru Sanatatea Animalelor (OIE) privind aparitia unui caz de boala vacii nebune in Romania.Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Rating

  • 1comentarii

recomanda prietenilor

loading...

Pareri

  1. Arabia Saudita,nu este una din tarile fidele, rusilor?