Alerta nucleara maxima: Radiatiile de la Fukushima sunt catastrofale, Japonia cere ajutor international

UPDATE: Avertisment pentru spatiul aerian din 5 tari din cauza radiatiilor din Japonia. Tarile care au primit avertismente sunt Japonia, SUA, China, Coreea de Sud si Rusia. Radiatiile pun in pericol zborurile.

Avizul a fost transmis de specialistii britanici.

Bilant cutremurator: 3.771 morti, 8.000 de disparuti

_______________________________________________________________________

UPDATE:  Estul Japoniei a fost lovit, miercuri dimineata, de un nou cutremur a carui magnitudine a fost de 6 grade pe scara  Richter.

Potrivit Agentiei de presa Reuters, japonezii au trecut printr-o noua sperietura, dupa ce un cutremur care s-a resimtit destul de puternic le-a lovit tara.

Epicentrul seismului a fost localizat in Oceanul Pacific, in largul coastelor prefecturii Chiba, la o adancime de 10 kilometri sub fundul marii, dar nu a fost emisa alerta de tsunami.

Cutremurul a fost resimtit si in Tokyo, unde a avut magnitudinea de 3 grade pe scara Richter.

Numarul persoanelor decedate sau date disparute se apropie de 11.000.

______________________________________________________________________

UPDATE, ora 18: Un nou cutremur s-a produs, in aceasta dupa-amiaza, in Japonia, langa Centrala Hamaoka. Magnitudinea seismului a fost de 6,4 pe Richter. Este cea mai puternica replica inregistrata in ultimele 48 de ore. Nu au fost raportate distrugeri.
_________________________________________________________________________

UPDATE, ora 17,30: Autoritatile anunta ca nivelul radiatiilor a atins cote catastrofale in miezul reactorului 2, dupa explozia de la Fukushima. Oficialii au admis ca radiatiile ar putea afecta chiar si capitala, Tokyo.

Inca 15 persoane din apropierea centralei Fukushima au fost expusi radiatiilor, a confirmat agentia care se ocupa cu gestionarea dezastrelor in Japonia.

Un cutremur puternic, cu magnitudinea 6, s-a produs marti la sud-vest de Tokyo, unde imobilele s-au clatinat.

Epicentrul seismului a fost localizat in prefectura Shizuoka, la aproximativ 120 de kilometri sud-vest de capitala, si in apropierea muntelui Fuji, zona in care cutremurele au fost cel mai puternic resimtite, potrivit Agentiei de meteorologie japoneze.

Hipocentrul cutremurului a fost localizat la numai zece kilometri adancime, a precizat agentia.

__________________________________________________________________________

UPDATE: Dezastrul de la Fukushima ia amploare. Reactorul numarul patru a luat foc marti dimineata, dupa ce o explozie a avut loc luni seara  la un alt reactor. Nivelul radiatiilor in zona a depasit de pana la 400 de ori limita admisa si pune in pericol vietile oamenilor. Probleme sunt si cu sistemele de racire de la reactoarele 5 si 6 ale centralei de la Fukushima.

Purtatorul de cuvant al Guvernului japonez a anuntat marti ca racirea reactoarelor 5 si 6 de la centrala nucleare Fukushima pare sa nu functioneze bine, dupa ce sistemul de racire al tuturor celorlalte patru reactoare ale centralei a fost afectat de cutremurul din 11 martie.

Radiatiile la uzina nucleara Fukushima Daiichi, avariata in urma cutremurului din 11 martie, au crescut pana la un nivel „ce poate avea impact asupra sanatatii oamenilor”, a anuntat marti guvernul japonez, care a cerut populatiei aflate pe o raza de 30 de km in jurul centralei sa ramana in case.

„Vorbim acum de niveluri care pot avea impact asupra sanatatii umane. As vrea ca toata lumea sa reactioneze cu calm la aceasta informatie. Acestea sunt valori inregistrate in apropierea zonei unde suspectam sa se produce scurgerea de substante radioactive”, a precizat secretarul cabinetului nipon, Yukio Edano.

Potrivit agentiei Kyodo, langa reactorul nr. 3 de la Fukushima I radiatiile sunt de 400 de ori mai mari decat limita normala anuala.

Nivelul radioactivitatii a crescut si la Tokyo

O usoara crestere a radioactivitatii a fost depistata in capitala Japoniei, Tokyo, dupa ce s-au produs o serie de avarii la centrala nucleara Fukushima I, in urma cutremurului cu magnitudine 9 care a avut loc la 11 martie, informeaza agentia Kyodo.

Guvernul a avertizat ca ar putea urma scurgeri radioactive „ce pot avea impact asupra sanatatii oamenilor”, dar autoritatile din Tokyo spun ca nivelul radiatiilor din capitala este inca prea scazut pentru a pune in pericol populatia din metropola cu 12 milioane de locuitori.

Sistemele de racire ale reactoarelor uzinei nucleare au incetat sa mai functioneze dupa cutremurul cu magnitudine 9 care s-a produs vinerea trecuta.

Autoritatile incearca sa raceasca barele de combustibil folosind o solutie in extremis – apa de mare – in incercarea disperata de a evita topirea miezului reactorului, care ar produce un accident nuclear grav.

JAPONIA. Risc nuclear urias! Japonia a cerut oficial ajutorul Agentiei Internationale pentru Energie Atomica. Radiatiile detectate luni la uzina nucleara Fukushima, unde trei reactoare au probleme cu sistemul de racire, riscand o topire a miezului nuclear, sunt de doua ori mai mari decat maximul inregistrat pana acum, anunta agentia Kyodo, care citeaza operatorul centralei, Tokyo Electric Power (Tepco).

Japonia a cerut oficial Agentiei Internationale pentru Energie Atomica sa trimita o echipa de experti pentru a o ajuta in actuala criza nucleara, a anuntat seful AIEA, Yukiya Amano, relateaza Jakarta Globe.

Temerile legate de o topire partiala la centrala nucleara Fukushima par sa creasca, agentia Kyodo informand ca barele de combustibil de la reactorul 2 sunt din nou total expuse.

Anterior s-a inregistrat o situatie similara, barele de combustibil stand  expuse 2 ore si jumatate. Dupa aceea, autoritatile au anuntat ca nivelul apei in reactor a crescut din nou la 2 metri.

Aceste incidente intervin ca urmare a defectarii sistemelor de racire ale reactoarelor, din cauza seismului din 11 martie. Specialistii incearca sa raceasca reactoarele cu ajutorul apei de mare, o solutie pe care multi observatori o considera ca ultima solutie.

Radiatiile detectate luni la uzina nucleara Fukushima, unde trei reactoare au probleme cu sistemul de racire, riscand o topire a miezului nuclear, sunt de doua ori mai mari decat maximul inregistrat pana acum, anunta agentia Kyodo, care citeaza operatorul centralei, Tokyo Electric Power (Tepco).

Nivelul apei din reactorul 2 al centralei a scazut semnificativ luni, lasand expuse barele de combustibil nuclear timp de doua ore si jumatate. Populatia de pe o raza de 20 de kilometri din jurul centralei a fost deja evacuata, iar centrele de evacuare au inceput sa primeasca stocuri de iod.

Riscurile pentru sanatatea publica in urma scurgerilor radioactive produse in centrale nucleare din Japonia sunt minime, a apreciat luni Organizatia Mondiala pentru Sanatate (OMS), in conditiile in care ingrijorarile cresc in fata amenintarii nucleare.

„Din cate stim in acest moment privind nivelul de radioactivitate, riscurile pentru sanatatea publica sunt minime pentru Japonia”, a declarat un purtator de cuvant al OMS, Gregory Hartl.

„Acest lucru inseamna ca, daca cineva este afectat, riscurile nu sunt foarte mari”, a precizat el.

Hartl a subliniat ca „foarte putine” radiatii „au scapat din vaporii” reactoarelor nucleare avariate in Japonia. „in plus, toata lumea era deja evacuata” atunci cand au fost inregistrate incidentele, a adaugat el.

Conform OMS, pentru moment, 22 de persoane care locuiesc in apropierea centralelor nucleare au inregistrat „niveluri reduse de radiatie”.

Japonia incearca sa evite un accident nuclear major, dupa noi explozii la centrala Fukushima, avariata in urma celui mai puternic seism din istoria sa, urmat de un tsunami devastator.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Voi aveti habar de ce scrieti? Va recomand de informare mai bune decat Realitatea TV.