Alerta de securitate de la ANAF. Atentie la mail-uri sau sms-uri primite de la Finante

Specialistii in securitate cibernetica au transmis luni un avertisment cu privire la mail-uri si sms-uri trimise de Agentia Nationala de Administrare Fiscala.

CITESTE SI: ‘Echipa de fotbal’ data jos dintr-o duba de politistii de frontiera. Foto 

Expertii ii indeamna pe romani sa fie atenti in momentul in care primesc asemenea mesaje si sa verifice daca acestea chiar sunt trimise de ANAF, scrie antena3.ro.

In respectivele mesaje, atacatorii inceraca sa impersoneze autoritatea fiscala a statului. Mesajele au o caracteristica psihologica puternica, acestea fiind concepute si trimise in numele autoritatii, sub pretextul neefectuarii unei plati sau obtinerii unei eventuale sume de bani in urma unei recalculari, ceea ce starneste emotie si curiozitate. Astfel, potentiala victima ar putea accesa link-uri sau atasamente, fara a face in prealabil cateva verificari de securitate esentiale. Scopul atacatorilor este infectarea cu malware a dispozitivelor sau redirectionarea potentialelor victime catre site-uri clona ale autoritatii, care vor arata similar, dar care au o adresa diferita. Mai departe, ei vor incerca sa extraga date sensibile de la utilizatori„, avertizeaza Directoratul National de Securitate Cibernetica.

Specialistii ne sfatuiesc sa nu deschidem link-uri din surse necunoscute sau dubioase, sa verificam sursa reala a mesajului si sa evitam transmiterea de date sensibile, mai ales daca acestea sunt cerute explicit online.
De asemenea, romanii sunt sfatuiti sa verifice si corectitudinea textului din mesaj.

Daca ati cazut in capcana, specialistii recomanda sa luati imediat legatura cu banca pentru blocarea cardului compromis si monitorizarea tranzactiilor din cont!

Daca ati suferit pagube materiale, va trebui să depuneti o plangere la Politia Romana.

Totodata, notificati Directoratul la numarul 1911 sau pe mail la [email protected].

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Si atunci eu cum mai fac diferenta dintre un mail legitim si unul fals ? Daca raspund si il bag intr-a masiipizda pe autorul mailului, risc sa fiu pedepsit de anafura masii ? De unde stiu eu ca anaf nu este o sursa dubioasa de mesaje? Sau invers, sau ce mai stiu eu de fapt ? Hm? Dosarul cu sina si documentul cu semnatura si stampila sunt lucruri sfinte la care ar trebui sa ne inchinam.