Noutati :

Alegeri locale 2020. A inceput campania electorala cu reguli complet noi pentru candidati. Ce este interzis

28 august, 2020 - 08:51 AM
Autor: Redactie      
Categorie: NATIONAL
0

Campania electorala pentru alegerile locale 2020 a inceput vineri, urmand sa se incheie pe 26 septembrie, la ora 7:00.

Candidatii intrati in cursa pentru un fotoliu de primar sau de presedinte al CJ, dar si pentru un loc in consiliile locale si judetene vor incerca, in aceasta perioada, sa convinga alegatorii sa le acorde increderea la urne, pe 27 septembrie.

Pentru prima data, campania electorala va fi una atipica si se va desfasura dupa anumite reguli de protectie sanitara, in contextul pandemiei de coronavirus.

Astfel, organizatorii evenimentelor electorale au obligatia de a lua mai multe masuri:

– efectuarea triajului observational si dezinfectarea obligatorie a mainilor, pentru toate persoanele care intra/ sosesc in spatiul in care se desfasoara evenimentele/ intrunirile;

– mentinerea distantei fizice de un metru intre participantii la evenimente/ intruniri, inclusiv cele desfasurate pe strada sau din usa in usa;

– afisarea regulilor de acces si de protectie individuala in locuri vizibile in spatiile in care se desfasoara evenimentele/ intrunirile;

– in cazul evenimentelor/ intrunirilor desfasurate in spatiu inchis, limitarea numarului participantilor la maximum 20 si a duratei acestora la maximum 2 ore;

– in cazul evenimentelor/ intrunirilor desfasurate in aer liber, limitarea numarului participantilor la maximum 50, delimitarea prin semne vizibile a perimetrului si asigurarea unei suprafete de minimum 4 mp/persoana;
– in cazul actiunilor desfasurate pe strada, limitarea numarului persoanelor care se deplaseaza in grup sau formeaza un grup la maximum 6;

– in cazul actiunilor din usa in usa, limitarea numarului persoanelor care compun echipele la maximum 2;

– aplicarea regulilor de igiena colectiva si individuala pentru prevenirea contaminarii si limitarea raspandirii virusului SARS-CoV-2.

Totodata, purtarea mastii de protectie, astfel incat sa acopere nasul si gura, este obligatorie pentru toate persoanele care au implinit varsta de 5 ani, prezente in spatiile in care se desfasoara evenimente/ intruniri in cadrul campaniei electorale, indiferent daca acestea se desfasoara intr-un spatiu inchis sau in aer liber, precum si cu ocazia interactiunii, pe strada sau in cazul actiunilor din usa in usa, intre cetateni si candidati/ echipele de campanie electorala ale acestora.

– in campania electorala, candidatii, partidele politice, aliantele politice, aliantele electorale sau organizatii ale cetatenilor apartinand minoritatilor nationale care participa la alegeri, precum si cetatenii au dreptul sa isi exprime opiniile in mod liber si fara nicio discriminare, prin mitinguri, adunari, utilizarea televiziunii, radioului, presei si a celorlalte mijloace de informare in masa. Mijloacele folosite in campanie nu pot contraveni legii.

Este interzisa organizarea actiunilor de campanie electorala in unitatile militare, precum si in spatiile din scoli si universitati in perioada de desfasurare a cursurilor.

In campania electorala se interzice folosirea mesajelor sau sloganurilor cu caracter discriminatoriu sau a mesajelor de incitare la ura si intoleranta. Sunt interzise orice forme, mijloace, acte sau actiuni de defaimare si invrajbire religioasa sau etnica, precum si ofensa publica adusa simbolurilor religioase.

– Primarii sunt obligati ca, pana la inceperea campaniei electorale, sa stabileasca locuri speciale pentru afisaj electoral si sa asigure amplasarea de panouri electorale in cadrul acestora, tinand seama de numarul partidelor politice, organizatiilor cetatenilor apartinand minoritatilor nationale, aliantelor politice si aliantelor electorale care declara ca depun liste de candidati, candidaturi pentru functia de primar si de presedinte al consiliului judetean, precum si de candidatii independenti. Aceste locuri trebuie sa fie situate in zone frecventate de cetateni, fara stanjenirea circulatiei pe drumurile publice si a celorlalte activitati din localitatile respective.

Totodata, pe un panou electoral, fiecare partid politic, alianta politica, alianta electorala sau organizatie a cetatenilor apartinand minoritatilor nationale care participa la alegeri ori fiecare candidat independent poate aplica un singur afis electoral. Acesta nu poate depasi dimensiunile de 500 mm o latura si 350 mm cealalta latura.

Sunt interzise afisele electorale care combina culori sau alte semne grafice, astfel incat sa evoce simbolurile nationale ale Romaniei ori ale altui stat.Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Rating

  • 0comentarii

recomanda prietenilor

loading...