Alegeri in Republica Moldova! Coalitia vs Partidul Comunistilor

Republica Moldova isi alege duminica deputatii, pentru a treia oara in mai putin de doi ani. Tara este divizata intre coalitia aflata la putere, favorabila apropierii de Uniunea Europeana, si Partidul Comunistilor, care militeaza pentru consolidarea relatiilor cu Moscova.

Potrivit sondajelor, comunistii ar urma sa se claseze pe primul loc, dar nicio formatiune nu va obtine majoritatea absoluta sau cea necesara alegerii presedintelui.

Parlamentul a fost dizolvat la sfarsitul lui septembrie, dupa esecul unui referendum menit sa permita alegerea prin sufragiu universal direct a presedintelui tarii. Tocmai desemnarea de catre Parlament a presedintelui este la originea blocajului politic.

Impasul s-a instalat dupa protestele violente din aprilie 2009, care au urmat victoriei contestate a comunistilor in alegeri.

La primul scrutin convocat anticipat, in iulie 2009, cele patru formatiuni ale coalitiei pro-europene au castigat, fara insa a insuma 61 de mandate necesare pentru a-l alege pe seful statului. Analistii se tem ca acest scenariu se va repeta intocmai si duminica.

Uneori, schimburile de replici intre adversari au fost de un gust cel putin discutabil.

Campania n-a fost deficitara nici la capitolul…”pete de culoare”, incepand cu jocul video „Serafica fara frica” prin care un candidat isi elimina, macar simbolic, adversarii.

Altii, in schimb, si-au pus platforma electorala pe note muzicale, precum Lenuta Burghila, un candidat independent care si-a finantat campania cu banii castigati din cantat pe la nunti si cumetrii.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.
loading...