Al treilea accelerator liniar de ultima generatie pentru bolnavii de cancer, la Timisoara, la Spitalul Oncohelp

TIMISOARA. Un al treilea aparat de ultima generatie pentru administrarea radioterapiei a intrat in dotarea Centrului de Oncologie OncoHelp de la Timisoara si a fost pus in functiune.

Procedura de iradiere mai rapida. Pozitionarea usoara a pacientului pe masa de tratament. Sistem de imagistica incastrat. Posibilitatea efectuarii de stereotaxie (administrarea de doze mari de radiatii, pe o perioada scurta, cu o precizie foarte inalta, la nivelul unor tumori de mici dimensiuni). Sunt doar cateva dintre avantajele noului accelerator liniar pus in functiune in cadrul Asociatiei OncoHelp – Centrul de Oncologie OncoHelp Timisoara.

Dispozitivul a fost instalat intr-o cladire noua, ridicata de la zero, ce reprezinta o platforma completa de radioterapie. Imobilul, a carui constructie a inceput in urma cu un an, include doua buncare pentru doua acceleratoare liniare, unul dintre ele fiind cel pus in functiune in aceste zile. Cel de-al patrulea urmeaza sa fie achizitionat pana la mijlocul anului viitor.

Noul aparat de radioterapie se numeste Halcyon de la Varian. Fata de celelalte doua aparate pe care le avem deja functionale de cativa ani, acesta este diferit, intrucat acceleratorul este incastrat. Asta face ca timpul de administrare a tratamentului sa fie redus, pentru ca dispozitivul se poate roti cu o viteza mult mai mare. O alta caracteristica este aceea ca aparatul are un sistem de laser, de ghidaj, amplasat pe accelerator, ceea ce face ca pozitionarea pacientului pentru administrarea tratamentului sa usoara. si, pentru ca durata tratamentului este mai scazuta, deoarece aparatul functioneaza mai rapid, putem sa crestem numarul pacientilor care beneficiaza de radioterapie intr-o zi. Dar, cel mai important lucru este acela ca pacientul sta pe masa de iradiere o perioada mai scurta de timp. Un alt avantaj deosebit de important este acela ca putem iradia tumori de mici dimensiuni, pentru ca debitul de raze este mai crescut la acest aparat, deci putem folosi tehnica stereotaxiei, ce reprezinta o tehnica de radioterapie avansata”, spune dr. Anca Croitoru – medic primar radioterapie Asociatia OncoHelp – Centrul de Oncologie OncoHelp.

Noul aparat de radioterapie este cel mai performant din vestul tarii.

Inca de la inceputul existentei Asociatiei OncoHelp, cand am decis sa ridicam aceasta unitate sanitara, obiectivul nostru a fost realizarea unui spital care ofera servicii medicale integrate in care pacientul sa beneficieze de toate investigatiile si tratamentele in acelasi loc. Construirea noului buncar si achizitionarea celui de-al treilea accelerator liniar si, in cursul anului viitor si a celui de-al patrulea, au devenit o necesitate. Din pacate, constatam in fiecare an o crestere a numarului bolnavilor oncologici. Iar in lupta pe care o ducem impotriva acestei maladii avem nevoie de echipamente performante. Iata ca, datorita intregii echipe OncoHelp si prin contractarea unui credit bancar am reusit sa facem primul pas prin cumpararea unuia dintre aparatele de ultima generatie din Romania. Va urma anul viitor si pasul doi, prin cumpararea si a celui de-al patrulea accelerator din cadrul Asociatiei OncoHelp. in aceasta batalie impotriva cancerului este nevoie de ajutor si unitate”, spune dr. Valeriu Boruga – manager Asociatia OncoHelp – Centrul de Oncologie OncoHelp.

Am inceput radioterapia in OncoHelp in urma cu 10 ani, cu o echipa tanara, mixta, din care faceau parte atat specialisti instruiti in centre care functionau deja de cativa ani, cat si tineri dornici sa invete. Statisticile arata ca o echipa se sudeaza si functioneaza ca un tot unitar in aproximativ 5 ani. Noi am reusit sa reducem intervalul de timp, si asta pentru ca orice om nou venit a fost ales cu multa atentie, astfel incat sa dobandeasca foarte repede experienta, dar si sa se integreze in echipa de baza. Radioterapia este, insa, un domeniu medical in care exista o deficienta cronica de personal, dar si de aparatura. Noi avem acum 3 aparate, dintre care cel mai recent achizitionat a intrat in functiune in urma cu cateva zile. Anul viitor vom avea si cel de-al 4-lea accelerator, astfel incat OncoHelp va fi singurul spital universitar din vestul Romaniei cu 4 asemenea aparate. in toata tara sunt acum in jur de 50 de acceleratoare, dar necesarul este undeva la 80-100”, spune prof. dr. serban Negru – presedinte Asociatia OncoHelp – Centrul de Oncologie OncoHelp.

Noua platforma de radioterapie care a devenit acum functionala mai include o sala de asteptare, o sala de tratament dotata cu 19 fotolii ergonomice, folosita pentru administrarea chimioterapiei si a tratamentelor suportive, o incapere in care va functiona un computer tomograf de simulare, ce poate fi utilizat si pentru realizarea de investigatii imagistice, si un RMN de ultima generatie.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.