Noutati :

Aida, intr-o superproductie stralucitoare pe scena Operei Nationale din Timisoara

16 mai, 2011 - 05:14 PM
Autor: Anonim      
Categorie: CULTURA
0

TIMISOARA. O capodopera verdiana intr-o prezentare spectaculoasa la Opera Nationala Romana din Timisoara, cu o distributie fabuloasa. E formula imbatabila in care continua Festivalul International Timisoara Muzicala. Miercuri, 18 mai 2011, de la ora 18.00,  David Crescenzi (Italia) va dirija spectacolul  cu opera Aida, de Giuseppe Verdi,  o montare a regizorului Ognian Draganoff (Bulgaria).

Decorul creat special pentru aceasta productie de scenograful bulgar Boris Stoynov are ca elemente monumentale  patru piramide cu inaltimea de 7 m fiecare si 6 scari, placate  cu inscriptii care reproduc hieroglifele de pe peretii mormintelor, templelor si ai piramidelor din Valea Regilor din Egipt. Montarea structurilor de aluminiu din decor dureaza 6 ore, piramidele schimbandu-si amplasamentul pe scena, asa incat fiecare dintre cele 4 acte ale operei dezvaluie o alta arhitectura, iar aranjarea luminilor de scena se face in 2 ore. Pentru rochiile solistelor si ale coristelor s-au utilizat 150 m de material adus din Siria, iar costumele balerinelor au fost realizate special de o firma din Cluj, in asa fel incat sa scoata in evidenta expresivitatea corporala, carnatia egipteana si pentru a sublinia elementele de epoca.  Accesoriile celor 100 de costume sunt realizate din piele naturala incrustata cu pietre aplicate manual in atelierele operei. Atelierele de butaforie ale Operei timisorene au lucrat zi-lumina vreme de doua luni si jumatate, pentru a executa, cu toate detaliile, ceea ce echipa de creatori a imaginat pentru a imprima autenticitate atmosferei inpirate de civilizatia antica egipteana.

Rolul titular al spectacolului-eveniment va fi interpretat de soprana Carmen Gurban, invitat pentru a interpreta rolul Radames este bulgarul  Kamen Chanev, care a participat si la premiera din 2005 a productiei, distributia impecabila a serii fiind intregita de  Octavian Vlaicu (Regele), Liliana Mattei Ciuca (Amneris), Alexandru Moisiuc (Ramfis), Kim In Hui (Amonasro), Marius Zaharia (Mesagerul), Mihaela Marcu (Marea preoteasa).

Licentiata in muzica la Cluj-Napoca din 1989, interpreta rolului titular, soprana Carmen Gurban,  detine numeroase premii internationale la importante manifestari de gen: Marele premiu de la Toulouse (1990), Premiul al II-lea la Bilbao (1992), Premiul special al juriului la „Francisco Vinas” la Barcelona (1992), doua premii speciale la „Belvedere” la Viena (1993), Premiul al III-lea si Premiul special al publicului la „Vercelli – Viotti” (1995), Premiul special al Concursului pentru tineri interpreti de la Roma (1995). Artista este  invitata permanent la toate institutiile de profil din tara si pe cele mai prestigioase scene din  Europa, vocea sa parcurgand cu usurinta drumul de la fach-ul de coloratura lirica la cel spint, avand un registru bogat, colorat, consistent, frumos si mereu proaspat, iar impresionantul ei repertoriu cuprinde toate rolurile de opera importante.

Kamen Chanev, tenorul care va interpreta in acest spectacol rolul Radames,  s-a nascut in Bulgaria si a studiat canto-ul la Conservatorul din Sofia iar mai apoi la Academia de Muzica din Roma. A obținut Premiul I la Concursul Internațional „Jussi Björling” din Suedia si a fost invitat pe marile scene ale lumii: Staatsoper Viena, Deutsche Oper si Bayerische Theater München, Opera din Hamburg, Teatro Liceo din Barcelona, Operele din Terracina si Roma, Opera din Amsterdam, Operele din Atlanta si Philadelphia dar si la Opera din Seul, sub baghetele dirijorale ale maestrilor Lorin Maasel, Nicola Luisotti, Michail Jurowski, Paolo Carigniani.

Aida este un titlu emblematic pentru Opera din Timisoara, fiind chiar prima productie care s-a montat  pe aceasta scena. Spectacolul in regia Acai de Barbu s-a jucat vreme de 49 de ani, adica pana 15 septembrie 1996, iar costumele acestei productii istorice pot fi admirate si astazi in Muzeul Operei, deschis la toate spectacolele institutiei. Acel legendar spectacol i-a avut in distributie pe Fenia Nicolau, Traian Nicolau, Filomela Piteiu Georgescu, Mihail Dumitrescu, Gogu Vasilescu, Adriana Ciuciu, Geza Pullok sub bagheta dirijorala a lui Gheorghe Pavel. Figuranti,  vreme de jumatate de secol, au fost soldati din unitatile timisorene.

Urmatoarea montare, semnata de regizorul Ion Cojar, l-a avut in distributia premierei pe maestrul Corneliu Murgu, directorul Operei timisorene, alaturi de Cristiana Popescu in rolul titlular, spectacolul fiind vizionat si de presedintele de atunci al Romaniei, Ion Iliescu, si de ministrul de externe al acelui moment, Teodor Melescanu

Aida s-a jucat pe scena Operei timisorene de peste 200 de ori, actuala productie datand din  21 septembrie 2005. Biletele pentru  acest spectacol -eveniment din cadrul Timisoarei Muzicale au tarif maximal de 35 de lei si se gasesc la Agentia Operei.

Sursa foto: ONRTInformatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Rating

  • 0comentarii

recomanda prietenilor

loading...