Ai vazut deja Jurassic World? Avem si noi un parc asemanator intr-un judet invecinat Timisului! FOTO si VIDEO!

Filmul Jurassic World si dinozaurii sai terifianti au doborat recordul mondial al incasarilor unui film la o lansare de weekend, depasind pentru prima data pragul de jumatate de miliard de dolari.

Foarte multi romani s-au inghesuit, week-endul trecut, cand a avut loc premiera filmului, in salile de cinema, sa urmareasca actiunea in 3D.

jurassic-world

Putini stiu, insa, ca in judetul vecin, in Hunedoara, la Hateg, la aproximativ doua ore si jumatate de mers cu masina de la Timisoara pornind, prin Caransebes, apoi prin Otelu Rosu, se poate ajunge la Geoparcul Dinozaurilor de la Hateg.

Candva, demult, in urma cu 70 de milioane de ani, Hategul de acum era doar o insula pe care traiau dinozauri. Celebrul T. Rex nu a trait pe aceste meleaguri, ci au fost niste dinozauri de talie redusa. O rasa de dinozauri unici in lume. Nu sunt povesti, caci au fost descoperite cuiburi cu oua si embrioni de dinozauri, de mamifere contemporane dinozaurilor si a unei reptile zburatoare (Hatzegopteryx), din grupul pterosaurilor.

dinozauri-hateg6

Geoparcul se intinde pe o suprafata de 100.000 de hectare de teren, iar vizitarea lui este gratuita. Nimeni nu cere taxa la intrare. Atentie, insa, nu exista locuri de campare, nici pensiuni in aceasta zona.

Pe teritoriul geoparcului sunt zece comune cu aproximativ 35.000 de locuitori, astfel ca in cel mai fericit caz va puteti caza la localnici, daca mergeti in zona pentru mai multe zile.

Geoparcul Dinozaurilor de la Hateg este un concept recunoscut international si sustinut de UNESCO, pentru conservarea patrimoniului natural si cultural, material si imaterial, local. De asemenea, este administrat de Universitatea Bucuresti.

dinozauri-hateg7

In cadrul geoparcului vizitatorii pot vedea machete in marime naturala ale dinozaurilor care au trait in aceasta regiune si chiar le pot atinge. Machetele sunt realizate in strainatate, fiind copii fidele ale dinozaurilor care au trait in zona.

Cercetarile realizate in bazinul Hateg au condus la descoperirea resturilor a patru specii de dinozauri ierbivori (Magyarosaurus dacus, Telmatosaurus transsylvanicus, Struthiosaurus transsylvanicus si Rhabdodon priscus) si patru specii de dinozauri carnivori (Megalosaurus hungaricus, Bradycneme draculae, Heptasteronis andrewsi si Elopteryx nopcsai). Alaturi de acestea, in bazinul Hateg au mai fost descoperite fragmente de oase atribuite unui crocodil (Allodaposuchus precedens), unei broaste testoase (Kallokibotion bajazidi) si altor vertebrate (pesti, amfibieni, mamifere).

dinozauri-hateg2

 

In total sunt zece specii de dinozauri care au trait in Tara Hategului din judetul Hunedoara.

Dar nu numai urme ale dinozaurilor pot fi vazute aici, ci si fluturi. Nu mai putin de 145 de specii de fluturi reprezentand 75% din speciile de fluturi din Romania se gasesc in acest parc. Cei mai multi dintre ei pot fi vazuti in lunile mai- iulie.

Surse foto: Facebook si cesavezi.ro

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.