Agricultorii blocheaza iesirile de pe Autostrada Vestului, langa Timisoara. Protest de amploare cu utilaje si tractoare

TIMISOARA. Agricultorii au anuntat ca vineri vor bloca iesirea de pe autostrada A1, pe sensul de iesire, in trei puncte din judetul Timis. Totul, in cadrul unui protest de amploare, care se desfasoara in mai multe locuri din tara.

CITESTE SI: ‘Prima linie de tramvai cu iarba, o masura pentru reducerea poluarii’. Bulevardul Cetatii din Timisoara, in linie dreapta. Ultimele imagini de pe santierul ce trebuie inchis anul acesta. Video

Mai exact, vineri, intre orele 12.00 – 15.00, fermierii vor bloca cu utilaje si tractoare iesirile de pe autostrada A1, la Giarmata, Remetea Mare si Topolovatu Mare.

Protestul este organizat de reprezentantii Aliantei pentru Agricultura si Cooperare, formate din Federatia Nationala a Producatorilor din Agricultura, Industria Alimentara si Servicii Conexe din Romania – ,,PRO AGRO”, Liga Asociatiilor Producatorilor Agricoli din Romania – ,,LAPAR” , Uniunea de Ramura Nationala a Cooperativelor din Sectorul Vegetal – ,,UNCSV”, Forumul Agricultorilor si Procesatorilor Profesionisti din Romania – ,,Forumul APPR”,

”Manifestul organizat in 7 aprilie se fundamenteaza pe nevoia de stabilitate si predictibilitate a fiecarui fermier din Romania, pe dorinta noastra comuna de a continua sa ne desfasuram activitatea in conditii de egalitate cu oricare fermier european, de a fi sustinuti si protejati in misiunea noastra de catre decidentii europeni si nationali. (…) Reamintim ca aceasta forma extrema de manifestare este consecinta nemultumirii si dezamagirii profunde a fermierilor romani in legatura cu solutia gasita de Comisia Europeana la problemele si dezechilibrele grave cu care se confrunta sectorul agro-alimentar din tara noastra, pe fondul distorsiunilor de piata cauzate de conflictul armat din Ucraina. Eliminarea totala, incepand cu mijlocul anului trecut, a taxelor vamale pentru toate marfurile din Ucraina, a exportat, in plan comercial, efectele razboiului in tarile limitrofe printr-un efect de dumping involuntar, deoarece a stimulat fermierii ucraineni sa vanda sub cost odata cu fortarea ritmului fluxurilor de marfa. Aceasta masura nu a ajutat si nu ii va ajuta pe fermierii ucrainieni sa isi reia ciclul de productie in conditiile unei escaladari puternice a cheltuielilor cu inputurile, in schimb a perturbat extrem de puternic piata din Romania”, au transmis reprezentantii agricultorilor.

Organizatorii protestului dau asigurari ca manifestarea va fi una pasnica.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. BRAVO!!! TREZIREA NATIUNE!!! CRUCEA VOASTRA DE GHIOCEI!!!

  2. Respect pentru cei ce-si apara drepturile

  3. în sfârșit se trezește poporul

    • O p… se trezesc… dorm rau de tot… cine sa mai iasa? vai de noi, iar tineretul toti ghiocei cu trotinete…

  4. Nu se va schimba nimic. Cainii latra ursul merge. Romanii au devenit chiriasi in propria tara. Strainii si interesele lor primeaza. Slava prostiei!

    • Dar, dar daca nu facem nimic Putin cucereste Europa, murim de la incalzirea globala provocata de basinile vacilor sau de Covid

  5. Basina rasuflata. Uitati-va la olandezi cum se fac protestele… fermierii de acolo au si preluat putere politica.
    Ii doare in pla pe politicieni ca blocheaza astia 3 ore niste iesiri de autostrada…tot unor oameni nevinovati lecstrica ziua.

  6. Ar trebui să fie în fiecare vineri să ieșim toți..

  7. Daca se blocheaza iesirea pe autostrada sau Autostrada va fi mare circ si este bine. Sa vedem cum va reactiona politia. Speram sa fie si toata presa din Timisoara acolo.
    Acum, despre problema cerealelor din Ucraina si preturilor de dumping. Sincer sunt de acord ca agricultorii din Timis sa protesteze fiindca este dreptul lor DAR, sincer nu imi place deloc cum se face agricultura in Timis si in special langa Timisoara. Sunt extrem de putine paduri si lanuri intregi de zeci de km fara copac. Calitatea aerului este foarte joasa in Timis. Deci oricum Timisul este foarte neimpadurit si mai ales unde conteaza langa Timisoara. Suntem mult sub media nationala de paduri iar langa Timisoara suntem mult si sub media mult scazuta de paduri din Timis. Asta afecteaza sanatatea f mult in Timisoara, turismul, calitatea aerului, este un factor de stress… Iar agricultorii atatia ani sunt direct responsabili pentru lacomia lor. Doi, da preturile sunt mai scazute dar Timisul ar putea promova cumparand acest grau si SCAZAND PRETURILE si exportand mai mult in diferite piete europene. Asta ar fi un lucru. Doi, ar putea fabricile din Paine din Timis sa faca produse super faine cu acest grau mai ieftin din Ucraina si sa exporte produsele. Nu ar fi atat de greu. Ce ar mai putea face, pur si simplu sa foloeasca excesul de grau ce il au deja pentru ferme de animale si la anul sa schimbe cultura. Fermierii din Timis ar putea chiar lua bani pentru impaduriri de la EU in masa fiindca oricum sunt mult sub media europeana si solul din Timis este din ce in ce mai expus la cresteri de temperatura. Astfel s-ar restrange productia agricola din Timis (care oricum este cea mai mare din tara) si ar creste calitatea vietii in Timis ceea ce noi toti vrem. Adica proprietarii de terenuri din Timis sunt si foarte lacomi. In Timis de asemenea este o lipsa crasa de lacuri mari in care sa fie peste, agrement, turism si de acolo s-ar obtine bani buni.
    Ce mai este, tot in Timis sunt resurse VASTE de ape termale noi in loc sa fim ca in Ungaria la granita cu f multi turisti si sa construim stranduri termale mari ce ar face Timisul mai atractiv si divers, noi in Timis lasam judetul super golas. Ce s-ar mai putea face usor. Multe sere in Timis. Oricum din sere se obtin mai multi bani decat din agricultura. Cateva sere imense in care sa se creasca tot felul de plante. Cu cresterea temperaturii s-ar putea creste si cateva plante si copaci mai mediteraneeni. Ceea ce iarasi ar fi un plus pentru zona si ar diversifica potentialul economic din Timis. Hai sa fim seriosi, 80% din Timis arata urat, adica nu arata nicicum doar campuri imense de monoculturi si atat.
    Chiar nu trebuie sa fim primul judet din Romania la agricultura. Plus ca se pot obtine bani mai buni din culturi mai restranse (de exemplu vita de vie la Recas care a ajuns nr 1) apoi mai e Cristim care e tot nr 1 la produse din carne din Romania, si mai sunt tot felul de firme in Timis. Timis oricum ar o proportie DISPROPORTIONATA de terenuri agricole. Cu o alta strategie am fi mult in fata. In plus, cu o strategie mai buna s-ar putea iriga o portiune din terenurile agricole si celalalte reprofilate. Ar arata cu totul altfel judetul Timis si mai multe afaceri mici ar avea de castigat din transformare. Asa, cine castiga? O mica parte dintre agricultori care de fapt nu sunt chiar mici ci multinationale sau firme romanesti cu terenuri imense care acuma nu le mai convine dealul. Si hai sa mai vedem ceva, cat din PIB este produs in Timis din agricultura pe suprafete mari? Nici 2%. Cu tot cu cresterea preturilor in ultimii ani. Daca avem Ucraina acum care poate vinde mai ieftin, atunci de ce naiba sa nu profitam de asta? Ca cica cativa agricultori dau faliment?
    Atunci te reprofilezi! Cum au facut-o multi din Timisoara care au schimbat putin domeniul. Oricum in Timis se cauta oameni la greu, este o lipsa de forta de munca de cateva mii de oameni. Daca eu as fi agricultor si nu m-as putea adapta cu terenul meu as zice ok, imi vand instrumentele, iau bani de la EU pentru reimpadurire si gata fac padure pe 10 20 ha cat am si iau bani in fiecare an (9000 euro la 20 ha), este mai putin clar dar macar fac si eu ceva benefic pentru Timis dupa ce atatia ani Timisul a aratat chel de tot, zici ca s-au facut defrisari masive aici (s-au facut in trecut). Adica in Timis erau mult mai multe paduri dar Austriecii colonialisti normal ca le-au taiat fiindca odata au luat lemnul si doi au putut instala colonisti care sa lucreze in agricultura, concentrand Industria in orasele mari din Banat. Adica chiar nu mai trebuie sa repetam aceleasi greseli ce au facut din Timis un judet total neinteresant in afara de Timisoara, cateva mici orase si zona de este de la Faget (unde este multa padure) sau la Herneacova (unde este tot ceva padure).
    Si, ce au facut producatorii din Timis, au redus ei preturile la paine? Din parti, ci au zis ca graul din Ucraina este mai prost decat cel de la Lugoj (bineinteles ca nu au explicat de ce sau cum poate fi mai prost), au refuzat sa scada preturile, sa profite de situatie si sa fie un semnal nou pentru Timis.
    iar acum vrem sa ii sustinem pe agricultorii din Timis. Nu sustin, nu ii sustin. Sustin dreptul lor de a protesta fiindca este garantat prin lege si sa protesteze cat vor, dar nu sustin actiunea. Chiar nu imi place lacomia din Banat. zeci de kilometrii intregi de teren agricol fara copaci, expunand solul an de an la eroziune, generand praf…
    Este timpul sa iesim din cliseul Timis judet agricol si sa trecem la Timis judet industrial (ceea ce este deja), judet cu potential IT (in crestere) si judet turistic (la fel in crestere).
    Agricultura asta salbatica din TImis numai ne trage in jos si cum e facuta acum nu ne face cinste si este si paguboasa judetului Timis. In plus, noi nu avem in Timisoara un teren cu panouri solare sa ne incalzim iarna dar cica sustinem agricultura din Timis si ei au umflat preturile la greu desi chiar au fost preturi mai joase dupa cum au spus si agricultorii din Timis. Adica chiar e rusinos. Daca nu ar fi ei s-ar face probabil un parc solar mare langa Timisoara si nu am mai avea problemele cu incalzirea iarna, am vinde energia electrica si investi constant centrale pe gaze sau alte surse de incalzire, energie termala. Ceea ce iarasi este din Plin in Timis, din nou PE TERENURILE AGRICOLE!!! Deloc nu sustin daca ma gandesc din ce in ce mai mult. Oamenii au o viziune romantica ca cica agricultorii hranesc populatia…cand de fapt vind un produs cum fac si altii in economie si nu au egouri de genul sa se premareasca asa de mult pe sine. In plus, agricultorii au subventii LA GREU si asta inseamna ca e ok si o productie mai mica, nu mai trebuie sa faca irigatii bune, canale, foraje… pentru ca „merge si asa”. In Ucraina au irigatii la greu peste tot. Nu zic ca asta neaparat e un lucru bun dar totusi.
    Daca ati citit scrietimi pe [email protected] mai povestim diferite

    • Ar fi un vis frumos ceea ce ați spus mai sus, d-le Alex! Ar fi bine că acest protest sa tina atât cât trebuie, adică până se obțin absolut toate solicitările,deoarece, viclenia guvernanților trădători și slugarnici intereselor străine, se va manifesta ptr a pune capăt acestor manifestări. Sper din tot sufletul să reușiți!!!!

      • Tocmai ca aici sunt de vina si agricultorii pe care noi ni-i imaginam foarte romantic ca fiind tarani, decenti, cu buna crestere… cand de fapt sunt f putini asa si aceia se pot reprofila rapid pentru ca nu vand in Europa incat sa fie afectati. Cine are putin teren si cultiva grau se descurca cu surplusul de grau chiar daca nu il vinde. Cei care protesteaza pun pariu ca au suprafate mari si sunt departe de viziunea romantica a agricultorului ci simplu spus sunt antreprenori care vor sa faca bani rapid. Se castiga cam 1000 de euro la hectar dupa ce scazi toate cheltuielile. Si contrar a ceea ce se spune muncile agricole nu sunt mari, mai ales ca totul este mecanizat acum iar transportul cu camioane. Departe de viziunea taranului care ara cu plugul si mai are si multe animale, da de mancare la animale, imparte cu familia, are hambare…Mergeti la protest si o sa vedeti ca majoritatea de acolo sunt „agricultori” (a se citi antreprenori) cu suprafete mari de la 10 Ha in sus. Normal ca daca ai o gaura de 50000 Euro si grau ce sta in depozite si mai si platesti lunar, pentru acei bani normal ca iesi si protestezi te risti pe autostrada. Ca daca ar fi o gaura de 5000 Euro si ai avea doar 25 de tone in hambare, faci faini si o mai scoti cum o mai scoti, mai vinzi local, mergi la ferme, la brutarii…Dar daca ai 250 de tone, mmm, greu de vandut. Daca ai 1000 de tone cum au multi, mai greu. In total sunt cred ca 3 mil de tone de grau nevandute (din ce am citit). Timis produce cred ca aproape 0% din graul total din Romania. Nu chiar 10% dar aproape, depinde. ceea ce inseamna ca sunt sa zicem 200000 tone de grau nevandute in Timis. La 100 Euro castig la Tona de grau, inseamna 20 mil Euro. Pentru cateva sute de agricultori, este o suma! Deci acesti agricultori sunt de fapt antreprenori pe care daca ii intrebi de dezoltare sustenabila a judetului, daca le sugerezi sa plateze 10% sa zicem padure pe terenurile lor, numai sugerati-le o astfel de idee si o sa vedeti ce va raspund. Majoritatea sunt oameni dupa bani rapizi, bagi o luna de munca pe an (angajand oameni), ai 100 de Ha, mai iei si subventii de le UE si te-ai scos la un 100000 Euro profit pe an. Acesti oameni nu se mai gandesc ca situatia se poate schinba drastic si sa aiba un plan de rezolva, ciuciu. Ei an de an vor sa scoata banii si in general au scos. In ani mai prosti scoti 500 Euro la hectar. Nu-i nimic, tot e 50000 Euro la 100 de Hectare. Mai conteaza pentru acesti „agricultori” ca peisajul din Timis arata absolut dezolant? Nu. S-a gandit unul dintre ei sa pun sa zicem 1% copaci, macar un copac pe marginea terenului lor din 5m in 5m cum e in oras, doar pe margine? Ciuciu ca nah costa domne. Am zero simpatie pentru astfel de antreprenori care acum au reusit si sa mareasca preturile la alimente sa isi mai acopere din paguba. Aici ma refer si la firmele care au grau pe care il folosesc la panificatie, animale, furaje in Timis dar si exporta la greu in EU. Pana acum. Ei (cei din Timis diferite companii) pentru ca nu au mai putut exporta atat de mult grau ce au zis: Hai sa marim preturile in Timis si national si sa dam vina pe magazinele straine gen Lidl ca umfla preturile. Ca si cum nu avem Profi care este companie Timisoreana si nu umfla preturile. Ca si nu avem in Timis tot felul de magazine unde se vand tot felul de produse din Timis. Ca si cum nu avem piete unde se poate vinde. Actorii din Timis impreuna cu producatorii au incercat sa isi acopere gaura prin inflatie in Romania vanzand toti mai scump (desi normal fiindca sunt materii prime mai ieftine din Ucraina ar fi trebuie sa se ieftineasca totul) acum nu mai merge treaba asta si nici perspective de viitor nu sunt pentru ei fiindca nu vor sa se schimbe (si am dat in postarea mea anterioara cateva solutii si PS nu sunt inginer…) asa ca ce au spus: Hai sa protestam si sa dam vina pe EU. Vina pentru ce? Ca EU cumpara mai ieftin din Ucraina? Adica toti din economie inclusiv din Timis trebuie sa fie competitivi si se expun la riscurile unei economii de piata numai ei fermierii sa fie scutiti? Si pana la urma scutiti de ce, fiindca Ucraina nu practica preturi de dumping, efectiv este mai ieftin in Ucraina totul. Agricultura este mai competitiva, costuri mai mici pentru productie mai mare la hectar datorita solului mai fertil (cernoziomuri) dar si irigatiilor masive din Ucraina. Pai si atunci? Agricultorii din Timis in loc sa isi creeze la anul un avantaj competitiv (am descris cateva metode) ei prefera sa cerseasca la EU ca cersetorii dupa ce EU si subventioneza masiv toata agricultura din Romania si dupa ce oricum pretul graului a crescut semnificativ in ultimii ani! In plus, cat de mari sunt salariile in agricultura? Mici, numai antreprenorul castiga restul sunt niste salarii mici oricum. Cum am spus agricultura pe suprafete mari genereaza in jur de 3% din PIBul judetului TImis, dar haideti sa ne gandim cata suprafata ocupa aiurea in Timis? Mai mult de 50% si in anumite zone e 90% agricultura! Asadar dupa cum vad eu lucrurile pur si simplu „agricultorii” din Timis au dus-o prea bine, au beneficiat de o mare suprafata de teren (de ce sa nu mai lasam si alte judete din Romania sa isi produca singuri mancarea!!!), au saracit solurile din Timis, au blocat dezvoltarea turismului, plantarea de paduri, crearea de noi lacuri in Timis si pana la urma diversificarea economiei din Timis sa fim mult mai in fata. Zero respect pentru tot ce am scris si pentru ca sunt oameni care profita de mila noastra, cand de fapt sunt esecurile lor personale si foamea de a face bani (chiar daca intr-adevar nu sunt bani multi cand stam sa vedem totalul).
        Iar daca cineva de aici raspunde la commentul meu, faceti-o cu argumente pana acum vad ca nimeni de pe aici nu e in stare sa scrie un argument cap coada.
        Daca ati citit scrietimi pe [email protected] mai povestim diferite

  8. alex,dute si mai intreaba o data ce ai avut de spus si ce ti-a spumegat mintea. fratilor nu navaliti inainte de a rumega…

  9. da ce aveti ba@ cu intrarile pe autostrada…..pe cine „mamasulii ” vreti sa blocati, pe noi cei platim taxe drum + asigurare? Ganditi un pic….. macar cand iesiti de pe aratura !Aveti atatea modalitati mai intelepte de a protesta…..

    • Daca nu s-ar iesi pe strada sau pe autostrada nici nu ati sti ca exista fermieri. Va rog sa ne spuneti daca ati stiut ca de 2 ani este teribil in agricultura, in unele zone. Pretul ingrasamantului (azotat de amoniu) in data de 31.07.2020 cu plata la jumatate de an a fost 1120lei + TVA, 24.08.2021 2064+TVA,15.02.2023 cu termen de plata Septembrie 2930+TVA. Fermierii nu striga ca „e rau” de 2 luni de cand bursa s-a dus in cap, dar s-a cam indurat 2 ani de zile. Asta doar ca un exemplu cu facturi, motorina o stim cu totii unde s-a dus, la pesticide la fel un +50%. Va rog nu fiti suparati pe noi ca in magazine toate s-au dublat, ca la fermieri pretul marfii brute nu a urcat in acelasi ritm: 2020 700lei/to grau, 2021 1000lei, 2022 1100lei, iar pt 2023 se preconizeaza sub 800lei.

  10. Nimeni văd că nu sesizează că în agricultură se practica GENOCID ALIMENTAR cu chimicalele aruncate și autorizate de stay

  11. Aici e situația gravă . In România trebuie susținută agricultura si munca faceți ceva pentru mulți care trebue sa trăiască din agricultura pentru ca trebue pus mâna.
    Multe auto srvisuri au dispărut reparati electronice au dispărut si compoturi pentru zone balneare si ce facem

  12. Multe produse ar fi dar sa pui taxe pe mâncare si noi sa murim cu zile veniți in Arad si orașele învecinate plin de taxeeee